Η φετινή ατζέντα του Συλλόγου μας (2014)

ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η φετινή ατζέντα του Συλλόγου μας, είναι αφιερωμένη στους «Δάσκαλους του αγώνα».
Γνωστοί και άγνωστοι για τους πολλούς δάσκαλοι, που έδωσαν τη ζωή τους ή αφιέρωσαν τη ζωή τους, στον αγώνα για το σχολείο των ονείρων μας, για την κοινωνία των ονείρων μας, για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Κυρίως στα χρόνια του μεσοπολέμου, στην κατοχή και την αντίσταση, αλλά και στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον εμφύλιο.

Δεν είναι στόχος μας «να γράψοιμε την ιστορία» ή να φτιάξουμε τον κατάλογο όλων των δασκάλων που αξίζει να θυμόμαστε και να τιμάμε για τη ζωή τους και το έργο τους. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρουμε, που εκφράζουν και το κλίμα της εποχή αυτής, κυρίως μέσα από κείμενα των ίδιων των «Δασκάλων του αγώνα». Παραδείγματα που σίγουρα «ξεχνούν» δεκάδες άλλους άξιους να αναφερθούν «δασκάλους του αγώνα», επώνυμους και ανώνυμους.

Επίσης, δεν είναι στόχος μας να επαναλάβουμε τη γνωστή και χιλιοειπωμένη πολιτική ή παιδαγωγική προσφορά, που όλοι αυτοί που αναφέρονται είχαν. Εμείς θα μείνουμε στη στάση της ζωής τους, στη δράση, στη σκέψη και τους αγώνες τους για την παιδεία, για τα παιδιά, για το σχολείο, για τους δασκάλους, για το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών.
Οι εποχές στις οποίες αναφερόμαστε είναι η περίοδος του Μεσοπολέμου (δεκαετίες ’20 και ’30) και η περίοδος της Ναζιστικής κατοχής.

Τα στοιχεία τα βρήκαμε από σχετικά βιβλία που είναι:
  • «Η αριστερή παράταξη των δασκάλων στο μεσοπόλεμο» του Γιάννη Κατσαντώνη.
  • «Η παιδεία στην αντίσταση» του Χάρη Σακελλαρίου.
  • «Οι δάσκαλοι στους αγώνες για ψωμί, παιδεία, ελευθερία» του Γιάννη Κατσαντώνη.
  • «Βασιλική Δρύς» της Έλλης Αλεξίου.
  • «Τα πέτρινα Πανεπιστήμια» της Κυριακής Καμαρινού.
  • «Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1940-45» (Συλλογικό έργο, επιμέλεια Βάσου Γεωργίου).
  • Διάφορα τεύχη του περιοδικού της Εθνικής Αντίστασης και του Περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
  • Τα σχολικά βιβλία που εκδόθηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα, αλλά και αργότερα μέσα στις φυλακές και τις εξορίες που βρέθηκαν σχεδόν όλοι οι πρωτοπόροι της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.
  • Oι φωτογραφίες απ΄ την περίοδο της Αντίστασης, είναι του Σπύρου Μελετζή.
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι έχουμε «ξεχάσει» να αναφέρουμε εκατοντάδες άλλους που αξίζουν τη μνήμη μας. Ας είναι η μικρή μας προσπάθεια μια αρχή για να βρούμε και να «κρεμάσουμε» στον τοίχο της μνήμης μας τα κάδρα όλων όσων το αξίζουν. Κυρίως ας είναι μια στάση συλλογισμού, για το πώς ήταν, πως έγιναν και πως είναι τώρα τα «πράγματα» για το δάσκαλο, για τον αγώνα του, για το σχολείο του.

Το Δ.Σ.

Κατεβάστε το υλικό της ατζέντας από εδώ: ΑΤΖΕΝΤΑ 2014 – Σύλλογος Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρης
 

Αφήστε μια απάντηση