Υπ. Παιδείας – Προτεραιότητες η ανθρωπιστική κρίση στα σχολεία και το εξεταστικό ΜΠΑΛΤΑΣ: ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είπε χθες ο νέος υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς. Δηλαδή φαγητό για μαθητές που το έχουν ανάγκη, θέρμανση μέσα στις σχολικές αίθουσες και εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις.
Στη συνέχεια, όπως ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε, θα ξεκινήσει ένας πλήρης διάλογος για ουσιαστικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Ομως στις άμεσες αλλαγές, για τις οποίες δεν απαιτείται διάλογος, είναι η κατάργηση των εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα στην Α΄ και Β΄ Λυκείου και φυσικά της Τράπεζας Θεμάτων.
Επίσης άμεσα πρέπει να ρυθμιστούν ζητήματα που θα στηρίξουν τα πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην ομαλή λειτουργία τους με βασικότερο την επιστροφή στις θέσεις τους των διοικητικών υπαλλήλων, που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη, το επίπεδο της Παιδείας σήμερα είναι αναντίστοιχο των αναγκών της κοινωνίας. «Το παιδί από τη στιγμή που γεννιέται κουβαλάει τρεις ανισότητες: τον τόπο του, το μορφωτικό και το οικονομικό επίπεδο των γονιών. Το σχολείο όμως μπορεί να αμβλύνει αυτές τις ανισότητες. Θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας και θα στηρίξουμε τα σχολεία. Στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα σχολεία».

Σε ήπιους τόνους
Σε κάθε περίπτωση ο νέος υπουργός χθες κατά τη διάρκεια παραλαβής του υπουργείου από τον Α. Λοβέρδο κινήθηκε σε ήπιους τόνους, τόνισε ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν τον ενδιαφέρουν, αλλά φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δείξει ανοχή σε όσους «μπλέξουν τα χέρια τους σε ανομίες».
Πάντως, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, που έγινε μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι -αν και δεν συνηθίζεται- πήραν τον λόγο δια του εκπροσώπου τους και δήλωσαν ξεκάθαρα προς τη νέα πολιτική ηγεσία ότι «εάν δεν εφαρμόσετε αυτά που υποσχεθήκατε, θα μας βρείτε απέναντί σας, εάν το κάνετε θα σταθούμε δίπλα σας». Ζήτησαν δε να μη γίνουν προσλήψεις εξωτερικών συμβούλων και να ενεργοποιηθεί το προσωπικό του υπουργείου.
Κατά τα λοιπά, η χθεσινή μέρα στο υπουργείο εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτα καθώς η απερχόμενη πολιτική ηγεσία είχε ετοιμάσει πλήθος φακέλων προκειμένου να ενημερωθούν οι «καινούργιοι», γεγονός που επεσήμανε ο Αρ. Μπαλτάς, λέγοντας ότι «ο κ. Λοβέρδος μάς ενημέρωσε για όλα κάτι που δεν έκαναν άλλοι προχθές (σ.σ. υπονοώντας προφανώς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Α. Σαμαρά).
Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος φρόντισε να τονίσει ότι από τη νέα σχολική χρονιά τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά όταν είπε ότι «ποτέ δεν ρώτησα για τις πολιτικές θέσεις των εργαζομένων στο υπουργείο», δέχτηκε τις αντιδράσεις ορισμένων εξ αυτών, γεγονός που αγνόησε για να συμπληρώσει «ήρθαμε με το κεφάλι ψηλά και φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά».
Συναινετικός ήταν και ο κ. Μπαλτάς λέγοντας ότι για τη σημερινή κατάσταση της Παιδείας δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση, αλλά το γεγονός ότι πάντα αντιμετωπίζεται περιστασιακά. «Δεν θέλω να μπούμε σε συζήτηση επί διαφωνιών που είχαμε στον χώρο του Κοινοβουλίου. Η δική μας κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής. Στην Ιστορία, όμως, δεν έχει υπάρξει απόλυτη ρήξη». 

Αφήστε μια απάντηση