ΟΧΙ στην αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο!

Το Δ.Σ του ΣΕΠΕ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» καταδικάζει την πρόσφατη πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προς το Υπουργείο Παιδείας για τη νομοθετική ρύθμιση απόκτησης διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας. Με την πρόταση αυτή δίνεται η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να παρέχουν κύκλο μαθημάτων για την απόκτηση Παιδαγωγικής Επάρκειας είτε μέσα από τα ίδια τα τμήματα είτε κυρίως από ειδικές δομές όπου θα «πουλιέται» η αντίστοιχη πιστοποίηση.

Η κυβέρνηση υιοθετώντας αυτή την εισήγηση και πατώντας στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανοίγει τον δρόμο για την απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από το πτυχίο, με στόχο:

α) την  υποβάθμιση  των πτυχίων και  την απόσπασή τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών εκπαιδευτικών αλλά και των σημερινών χιλιάδων αναπληρωτών και μόνιμων συναδέλφων.

β) την παγίωση του άθλιου καθεστώτος της αδιοριστίας, της εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης, του «κυνηγητού» προσόντων και πιστοποιήσεων για το πόσοι και ποιοι θα δουλέψουν στην Εκπαίδευση με βάση τις οδηγίες Ε.Ε.- ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή φτιάχνεται μια καινούργια αγορά όπου θα «πουλιέται και θα αγοράζεται» η επάρκεια των πτυχιούχων. Ήδη η ΑΣΠΑΙΤΕ, το ΕΚΠΑ, αλλά και άλλα πανεπιστημιακά τμήματα έχουν ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων παιδαγωγικής πιστοποίησης με δίδακτρα (με τιμές από 600 ευρώ και πάνω) για τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς.

Στο ίδιο το κείμενο του ΙΕΠ προτείνεται η ενοποίηση επιστημονικών αντικειμένων (π.χ. Χημικός να μπορεί να διδάξει όλες τις Φυσικές Επιστήμες κοκ) με στόχο από την μια πλευρά να εξοικονομηθεί  εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία και από την άλλη να υπηρετηθούν οι αντιπαιδαγωγικές αλλαγές στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο που ετοιμάζουν με τον εκπαιδευτικό να διδάσκει μέσω των διπλών και τριπλών αναθέσεων τα πάντα.

                 ΟΧΙ άλλα εμπόδια στη σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμα!

Απαιτούμε:

  • Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών λειτουργίας των σχολείων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων συναδέλφων.
  • Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού, όλων των εμποδίων για την άσκηση του επαγγέλματος!
  • Ετήσια περιοδική επιμόρφωση, ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη, αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για όλους τους εκπαιδευτικούς, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών..
  • Να επανέλθει η εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές και να καλύψει παραπέρα σπουδές.
  • Άμεσα να παρθούν μέτρα για το κόστος και τις προϋποθέσεις επιμόρφωσης, όπως μετακίνηση, διατροφή, συγγράμματα, παροχή πάσο κλπ.

Αφήστε μια απάντηση