ΟΧΙ στις επιθέσεις και απειλές εναντίον συναδέλφων

To ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ», με αφορμή φαινόμενα φραστικών επιθέσεων εναντίον συναδέλφων, από ορισμένους ευτυχώς ελάχιστους γονείς, όπως για παράδειγμα στο 1ο Δ.Σχ. Μεταμόρφωσης από μητέρα που χρησιμοποίησε ακατανόμαστες ύβρεις και απειλές για τη βαθμολόγηση του παιδιού της, εκφράζει την αγανάκτησή του και καταγγέλλει τα συγκεκριμένα γεγονότα ως πράξεις βίας, παρέμβασης στο παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών και προσπάθεια τρομοκράτησής τους.

Τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν το παιδαγωγικό κλίμα σε μια σχολική μονάδα, απαξιώνουν τους εκπαιδευτικούς στα μάτια των μαθητών τους, θίγουν την αξιοπρέπειά τους, καλλιεργούν, τον στιγματισμό και τη στοχοποίησή τους. Δίνουν ταυτόχρονα άλλοθι στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας που επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς για όλες τις ανεπάρκειες, τα μορφωτικά ελλείμματα και τα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική των περικοπών και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου ώστε να συσκοτίσουν τις ευθύνες τους για τα αποτελέσματα μιας αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ο Σύλλογός μας πιστεύει ότι οι οποιεσδήποτε διαφωνίες και διαφορές μεταξύ γονιού-εκπαιδευτικού που αφορούν τη μόρφωση και την πρόοδο του μαθητή σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τις χειροδικίες, τους προπηλακισμούς, τις απειλές, τις επιθέσεις κατά συναδέλφων, τα «καρφώματα» και τη φάμπρικα καταγγελιών στη Διοίκηση, την τρομοκρατία για την πειθαρχική τους δίωξη, και δηλώνει ότι δε θα αφήσει να  περάσουν και να εδραιωθούν ως τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που γεννά το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα ούτε και θα αφήσει συνάδελφο ανυπεράσπιστο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα!

Ο Σύλλογός μας πάντοτε θεωρούσε ότι η συνεργασία μας στα πλαίσια των διακριτών μας ρόλων και η κοινή μας δράση, είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση την απαίτηση από κανέναν φορέα του γονεϊκού κινήματος να απολογηθεί για συμπεριφορές γονέων που θίγουν και προσβάλλουν εκπαιδευτικούς ή απαξιώνουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο. Τους καλούμε όμως να τις καταδικάσουν και να  απομονώσουν αυτούς που τις προκαλούν, τις υποστηρίζουν ή τις δικαιολογούν γιατί προσβάλουν όλους μας γονείς – εκπαιδευτικούς και  στρέφονται κατά των μαθητών μας.

 Αν ενδιαφερόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας  μπορούμε όλοι μαζί  εκπαιδευτικοί, γονείς, εργατικό- λαϊκό κίνημα να συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα  για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει τους μαθητές  σύμφωνα με τα σύγχρονα πορίσματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπoλογισμό.  Όσο κατεβάζουμε  τον  πήχη των  απαιτήσεών  μας για  την κάλυψη των σύγχρονων  αναγκών μας, άλλο τόσο κάποιοι θα ψάχνουν εύκολους στόχους αφήνοντας στο απυρόβλητο τους  πραγματικούς  υπεύθυνους που πλουτίζουν  με τον ιδρώτα μας και αφαιρούν δικαιώματα  από τα παιδιά μας.

Αφήστε μια απάντηση