ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΣΥΝ (Ν.ΙΩΝΙΑΣ)

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του τοπικού παραρτήματος της Ν.Ιωνίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών παραβρέθηκε τη Δευτέρα 5/2 στη σύσκεψη φορέων με θέμα: « Η δρομολόγηση της νομιμοποίησης της κάναβης μέσα από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις». Οι εκπρόσωποι των διαφόρων συνδικαλιστικών φορέων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τα μέλη του ΕΣΥΝ για τις τελευταίες εξελίξεις από τον αγώνα κατά των ναρκωτικών και μέσα σε ένα κλίμα γόνιμου προβληματισμού και διάθεσης να γίνουν πολλαπλασιαστές του μηνύματος: «Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά» αποφάσισαν να αυπευθυνθούν στα μέλη τους και στην τοπική κοινωνία με το πρακάτω ψήφισμα:

Το ΕΣΥΝ καλεί τη νεολαία, όλους τους μαζικούς φορείς που πλαισιώνουν τις γραμμές του Αντιναρκωτικού κινήματος, να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τη δράση τους ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Με πρόσχημα τη «θεραπευτική κάνναβη» στοχεύουν να διαμορφωθεί, στη συνείδηση της κοινωνίας, ανοχή απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών, ώστε να είναι έτοιμο το έδαφος για τη νομιμοποίηση ουσιών που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση.

Η κάνναβη είναι ναρκωτικό που δρα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκαλεί εθισμό και εξάρτηση. Τα στοιχεία από τη χώρα μας αλλά και διεθνώς φανερώνουν άνοδο της χρήσης κάνναβης τόσο στον μαθητικό, όσο και στο γενικό πληθυσμό, συνεχή αύξηση του Δείκτη Αίτησης Θεραπείας από κάνναβη, μείωση της ηλικίας πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά και πειραματισμό με κάνναβη πριν τα 14 έτη.

Καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κάνναβη αποτελεί το φάρμακο πρώτης επιλογής για την αντιμετώπισή συγκεκριμένων ασθενειών. Η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για «φαρμακευτικούς» σκοπούς αποτελεί το δούρειο ίππο για την «ψυχαγωγική» χρήση της. Αυτό έχει ήδη συμβεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τη χρήση της και αυτό ισχύει και με την κάνναβη. Όπου νομιμοποιήθηκε είτε για «θεραπευτικούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς είχαμε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αύξηση της εξάρτησης από κάνναβη. Πριονίζονται έτσι τα θεμέλια κάθε προσπάθειας για ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη.

Παράλληλα η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι το μέσο για την κερδοφορία μονοπωλιακών Ομίλων που εμπορεύονται την κάνναβη, αφού τα ναρκωτικά είναι εμπόρευμα με τζίρο δισεκατομμυρίων.

Θέλουν τη νεολαία παραδομένη στα ναρκωτικά, απαθή και ανίκανη να αντιστα¬θεί και να παλέψει για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλειά, στην πραγματική ψυχαγωγία. Θέλουν τη νεολαία να κινείται στο περιθώριο της ζωής, ώστε να είναι ακίνδυνη για το σύστημα και αμέτοχη σε ό,τι σχεδιάζεται για το παρόν και το μέλλον της.

Η λύση βρίσκεται στην πολιτική της μείωσης της ζήτησης και όχι στη μείωση της βλάβης. Το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στην Πρωτογενή Πρόληψη, δηλαδή στην προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής για τους νέους ανθρώπους που δεν θα χρειάζονται καμία ουσία για να ξεφύγουν από την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν.

Θέλουμε τους νέους ανθρώπους με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται στα ύπουλα και φτηνά επιχειρήματα με τα οποία επιδιώκεται η παγίδευσή τους.

Το ΕΣΥΝ καλεί τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας, τους νέους μέσα από τις Οργανώσεις τους (μαθητικά Συμβούλια, Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους), τους Συλλόγους Γονέων, τα Εργατικά Σωματεία, να πάρουν θέση και να συμπαραταχθούν στην πάλη:

  • Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά
  • Καμία νομιμοποίηση της κάνναβης
  • Ενίσχυση των δομών Πρόληψης και Θεραπείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς στους φορείς αυτούς.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» θα προγραμματίσει το επόμενο διάστημα εκδήλωση με ομιλητή από το ΕΣΥΝ καλώντας τα μέλη του και τους γονείς των μαθητών μας με σκοπό τον συντονισμό της δράσης μας ενάντια στη σύγχρονη λαίλαπα που απειλεί τις ζωές των μαθητών μας.

                                                                                  Το Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση