ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πράσινο βαθύ, σκούρο μπλε… σχεδόν κατάμαυρο

Η δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου ανάμεσα στα άλλα σηματοδοτεί μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας. Το οπερετικό της στήσιμο επιχειρεί έναν ελιγμό του κατεστημένου μετά τη 48ωρη απεργία του Οκτώβρη και τις δυναμικές και αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Έντρομοι οι υπηρέτες του έσπευσαν να τα μαζέψουν μπρος στο μυριόστομο «ΦΥΓΕΤΕ» που μισό εκατομμύριο τους είπε. Η μόνη λύση ήταν να γίνει μια άτυπη δικτατορία με συνένωση όλων των κομματικών αστικών δυνάμεων, ασχέτως των συσχετισμών στη κοινωνία (από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά), με σκοπό να εφαρμόσει τα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου (είσπραξη χαρατσιών, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας , λήψη νέων φορομπηχτικών μέτρων και κατεδάφιση των λιγοστών εργασιακών δικαιωμάτων), κατόπιν να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο και, πάνω από όλα, να δοθεί έτσι μια ευκαιρία ανασυγκρότησης του πολιτικού δυναμικού του κεφαλαίου που θα οδηγήσει σε εκλογές. Μόνο τότε θα καταφύγουν στη «λαϊκή ετυμηγορία».

Αλλά κάτι δείχνει το πραξικόπημα με το οποίο οι Έλληνες κοιμήθηκαν με Παπανδρέου και ξυπνούν με Φούφουτο. Η ποιότητα των μέσων προειδοποιεί για την ποιότητα των στόχων. Η κυβέρνηση αυτή με επικεφαλής έναν τραπεζίτη, εκπρόσωπο του πιο σκληρού νεοφιλελεύθερου μπλοκ του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και βασικό συντελεστή της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ, είναι απολύτως ξεκάθαρο ποια τακτική θα ακολουθήσει: απάνθρωπη λιτότητα με κόψιμο των δαπανών για παιδεία – υγεία, συνοδευμένη από βίαιη καταστολή τέτοια που να αγγίξει και τα όρια της καθιέρωσης μιας κοινοβουλευτικής χούντας με έκτακτες εξουσίες.

Μπροστά σε αυτή τη διαφαινόμενη κατάσταση η απάντηση θα πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή απέναντί της με άμεσες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στόχος θα πρέπει να είναι η ανατροπή της και η δημιουργία πολιτικών εξελίξεων που θα φέρουν στο προσκήνιο το λαϊκό παράγοντα. Η Ελληνική Αριστερά, του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου, εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται την ιδεολογική πάλη με όρους μαζικού κινήματος. Η ανατρεπτικότη-τα, η δυναμική που εμπεριέχεται στη ΖΩΝΤΑΝΗ ιδεολογική παρέμβαση εξακολουθεί να της διαφεύγει. Είναι απολύτως απαραίτητο τα πρωτοβάθμια σωματεία – αυτά δηλαδή που δρουν, ζουν και κινούνται στους τόπους δουλειάς – να πάρουν πρωτοβουλίες σε κινηματικό επίπεδο με άμεσο στόχο τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να ξεκινούν από τη δημιουργία επιτροπών που θα συντονίσουν την άρνηση πληρωμής ενάντια στα χαράτσια, θα εμποδίσουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης ενώ θα φροντίσουν για την επανασύνδεση της παροχής του ηλεκτρικού σε όσα νοικοκυριά θα υποστούν τη τιμωρία της διακοπής. Τα μέτρα της πολιτικής, λαϊκής αυτοάμυνας χρειάζεται να κορυφωθούν με μία μεγάλη απεργία τέτοια, που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση των δανειστών σε οριστική αποχώρηση.

ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Δημιουργός: ΑΣΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών—Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Π.Ε. δεν είναι κομματική συνδικαλιστική παράταξη, συγκροτήθηκε και λειτουργεί στο επίπεδο του Συλλόγου με πλήρη αυτοτέλεια και ελευθερία δράσης, σε αντιπαράθεση με τον κατεστημένο κρατικό - κυβερνητικό - κομματικό συνδικαλισμό και με πλήρη διαχωρισμό από τους μηχανισμούς των κυβερνήσεων, του υπουργείου και της διοίκησης.

Αφήστε μια απάντηση