ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2015) a.s.e.seferis@gmail.com

Από τη μύγα ξύγκι: Για τις αλλαγές στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και την Τροπολογία για τα Τμήματα Ένταξης

Είναι γνωστό ότι την τελευταία πενταετία δεν έχουν γίνει διορισμοί, ενώ από την άλλη μεριά έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 12.000 εκπαιδευτικοί. Ο υπουργός Παιδείας για να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά την αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας, «σκαρφίστηκε» μια επιμελώς μεθοδευμένη αριθμητική απάτη! Του φταίνε λέει οι 13.500 ώρες γραμματειακής υποστήριξης. «Ξεχνάει» βέβαια ότι αυτές αντιστοιχούν στο 0,3% των διδακτικών ωρών στην εκπαίδευση και ότι εκτός του ότι είναι απαραίτητες, αποτελούν και ελάχιστο ποσοστό. Του φταίνε επίσης ότι υπάρχουν 2.000 ολιγομελή τμήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Ξεχνάει» πάλι ότι τα 2000 τμήματα αντιστοιχούν στο 2% των τμημάτων, «ξεχνάει» και την γεωμορφολογία της χώρας μας και «ξεχνάει» ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα από 2.000 τμήματα που είναι πολυμελή με περισσότερους μαθητές από όσους προβλέπονται.

Ο υπουργός Παιδείας δεν αρκείται στις επικοινωνιακές «φανφάρες» που βάζουν στο στόχαστρο τον εκπαιδευτικό. Θέλοντας πραγματικά να βγάλει από τη μύγα ξύγκι με εγκύκλιό του στις 15/2 ζητά να πραγματοποιηθούν αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα έτσι ώστε να καλυφθούν οι «πλεονάζουσες» διδακτικές ώρες εκπαιδευτικών. O Υπουργός που εφαρμόζει την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική μετατρέπει με τη νέα του εγκύκλιο τα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων σε ωρολογιακές βόμβες που θα σκάσουν στα χέρια των μαθητών που θα μοιράζονται δασκάλους και των δασκάλων που θα μοιράζονται μαθητές.

Με κατάργηση ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας ή μέρους του ολοήμερου προγράμματος επιδιώκουν να καλύψουν κενά σε άλλα σχολεία μέσω μετακινήσεων εκπαιδευτικών. Για παράδειγμα αφαιρούν διδακτικές ώρες από έναν δάσκαλο από το τμήμα που διδάσκει, αυτές δίνονται στους εκπαιδευτικούς που τώρα κάνουν λίγες ώρες ενισχυτική διδασκαλία και έτσι ο δάσκαλος αυτός θα εμφανιστεί με πλεόνασμα ωρών στο συγκεκριμένο σχολείο, ώστε να μετακινηθεί για λίγες ώρες σε άλλο σχολείο!

Επειδή όμως τώρα «δε ξεχνάει» ότι ο αρμόδιος για την κατάρτιση των ωρολογίων προγραμμάτων είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων έρχεται και με μια υπουργική απόφαση να «ντύσει» με νομιμότητα τις αλχημείες. Συγκεκριμένα με την απόφασή του 29195/ΓΔ4/19-2-2016 (ΦΕΚ 394/Β/19-2-2016) αλλάζει το ρόλο του σχολικού σύμβουλου. Ενώ έως τώρα οι σχολικοί σύμβουλοι είχαν την παιδαγωγική ευθύνη για την κατάρτιση των προγραμμάτων, από εδώ και πέρα η έγκριση του σχολικού συμβούλου θα αφορά όχι μόνο το παιδαγωγικό μέρος, αλλά και την κάλυψη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Και όχι μόνο αυτό, τους καθιστά υπεύθυνους να προτείνουν εγγράφως προς το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) τρόπους αξιοποίησης του πλεονάζοντος διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών ως προς την κάλυψη κενών σε διδακτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Εμπλέκει επί της ουσίας και το Σύλλογο διδασκόντων στην «ανάδειξη» των «περισσευούμενων» ωρών των εκπαιδευτικών καθώς σε περίπτωση μη κάλυψης το πρόγραμμα δεν θα εγκριθεί από τον Σχολικό Σύμβουλο. Η υπουργική απόφαση αναφέρει επίσης ότι το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συντάσσεται το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου από τον Διευθυντή του σχολείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων. Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας με τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών ειδικά τους πρώτους μήνες, αυτό μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.

Βέβαια επειδή η απόφαση είναι ήδη δημοσιευμένη σε ΦΕΚ, θα τη βάλουν σε ισχύ από τώρα, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ζητούν αναμόρφωση των προγραμμάτων μέχρι 26/2 με την εγκύκλιο του υπουργού αποδόμησης του Δημόσιου Σχολείου.

Η Τροπολογία για τα Τ.Ε. αποτελεί «ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΗ ΕΝΤΑΞΗ» και ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Ο Υπ. Παιδείας υποστήριξε επίσης σθεναρά την τροπολογία για τα Τμήματα Ένταξης, ισχυριζόμενος ότι δεν τα διαλύει, κάνοντας δηλαδή το μαύρο άσπρο! Μάλιστα έκανε μάθημα στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (!) για τα καλά (της διάλυσης των Τμημάτων Ένταξης και) της διάχυσης της δουλειάς του ειδικού παιδαγωγού από τμήμα σε τμήμα και από σχολείο σε σχολείο! Στην ουσία δήλωσε πιστός υποστηριχτής της στρατηγικής της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο Σχολείο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που θα διαλύσει ειδικά και γενικά σχολεία, θα οδηγήσει σε περιθωριοποίηση πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες και θα φορτώσει το βάρος σε δασκάλους και γονείς που θα “τρέχουν και δε θα φτάνουν” αβοήθητοι, ενώ τα παιδιά αυτά δε θα εκπαιδευτούν ποτέ! Ταυτόχρονα θα μειωθούν οι διορισμοί στην ΕΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περιπλανώμενους για 15 χρόνια αδιόριστους συναδέλφους ΕΑ!

Η κυβέρνηση μετατρέπει τα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.) το πιο πολυπληθές κομμάτι της Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα σε γκρίζα αμφισβητούμενη και ρευστή ζώνη. Τραγικό! Το κωμικό είναι ότι το κάνει στο όνομα μιας αόριστης συνεκπαίδευσης. Οι 3-5 ώρες που -κατά μέσο όρο- δέχεται ένα παιδί ειδική διδασκαλία στα Τ.Ε. στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες όπως π.χ. στη Φιλανδία, θεωρούνται ενταξιακός θεσμός. Στις ομοσπονδιακές στατιστικές των ΗΠΑ όταν ο χρόνος που δέχεται το παιδί ειδική εκπαίδευση είναι λιγότερος του 21% του συνολικού εβδομαδιαίου χρόνου, τότε θεωρείται ένταξη μέσα στη γενική τάξη.

Κάποιοι στο Υπουργείο έχουν μπερδευτεί. Και έχουν μπερδευτεί διπλά γιατί πάνε να αντικαταστήσουν ένα ειδικό ενταξιακό θεσμό με κάτι που τον ονομάζουν Παράλληλη Στήριξη, αλλά με τα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας μόλις που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπηρεσία ειδικής αγωγής ή ένταξης. Πρακτικά η παρουσία ενός πρόσθετου ειδικού εκπ/κού μέσα στη γενική τάξη που προσφέρει υπηρεσία σε 1-2 ή περισσότερα παιδιά μπορεί να λειτουργεί περισσότερο στιγματιστικά και να ενισχύει διακρίσεις. Πάρτε ένα παιδί που βρίσκεται π.χ. στη Ε ΄ Δημ. και διδάσκεται πρώτη ανάγνωση και γραφή μπροστά σε άλλους 24 συνομήλικους, και μπορείτε να καταλάβετε. Για να μην μιλήσουμε για τα προβλήματα συμβατότητας της προσωπικότητας και εκπαιδευτικού στυλ δύο εκπαιδευτικών, το ζήτημα κυριότητας της τάξης, καταμερισμού εργασίας που αναδεικνύουν οι έρευνες, και της απο-ειδίκευσης του ειδικού εκπαιδευτικού.

Το μόνο που θα καταφέρει η ρύθμιση είναι να γεμίσει η Ελλάδα με ΙΔΙΩΤΙΚΑ Κέντρα ειδικής αγωγής, σφαγιάζοντας το δικαίωμα στη μόρφωση για τα πιο φτωχά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες. Θα κάνει δηλαδή το ζήτημα της αναπηρίας ΤΑΞΙΚΟ μέχρι εκεί που δεν πάει… 

  • Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν άμεσα το σωματείο μας για οποιαδήποτε κρούση σχετικά με αλλαγές ωρολογίων προγραμμάτων.
  • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συναινέσουν σε μία τέτοια εξέλιξη!
  • Το δημόσιο σχολείο έχει ανάγκη από μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και όχι από αλχημείες που οδηγούν στην αποδόμηση του.
  • Καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού – Καμιά περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
  • Κανένα «πείραμα» σε βάρος των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δημιουργός: ΑΣΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών—Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Π.Ε. δεν είναι κομματική συνδικαλιστική παράταξη, συγκροτήθηκε και λειτουργεί στο επίπεδο του Συλλόγου με πλήρη αυτοτέλεια και ελευθερία δράσης, σε αντιπαράθεση με τον κατεστημένο κρατικό - κυβερνητικό - κομματικό συνδικαλισμό και με πλήρη διαχωρισμό από τους μηχανισμούς των κυβερνήσεων, του υπουργείου και της διοίκησης.

Αφήστε μια απάντηση