Για την κατάργηση οργανικότητας (Απρίλης 2013)

Συγκυβέρνηση και τρόικα βάζουν ξανά την εκπαίδευση στην κλίνη του Προκρούστη!

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Η δημόσια εκπαίδευση δέχεται ξανά συντονισμένη επίθεση:

Το πρώτο επεισόδιο εκτυλίχθηκε με το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, όπου, κάνοντας τροϊκανές αλχημείες (διαιρώντας το συνολικό αριθμό των μαθητών κάθε σχολείου με το 25), αλλάζουν την οργανικότητα των σχολείων όλης της χώρας! Μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία των προθέσεων, το υπουργείο στο έγγραφό του αναφέρει καθαρά ότι όλα αυτά γίνονται «ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Το δεύτερο επεισόδιο διαδραματίστηκε σε ορισμένα ΜΜΕ  που, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο «Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης», ανέλαβαν το ρόλο του συκοφάντη και του προάγγελου απολύσεων στην εκπαίδευση. Με πηχυαίους τίτλους, δένοντας το με την επίσκεψη της Τρόικας και τις πιέσεις για απολύσεις στο δημόσιο, κραύγαζαν για 200.000 εκπαιδευτικούς. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να αναφέρουν για πρώτη φορά σωστά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων όχι φυσικά από κρίση ειλικρίνειας αλλά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι 200.000 εκπαιδευτικοί (ψευδές νούμερο) σε σύνολο 650.000 δημοσίων υπαλλήλων (μέχρι τώρα μιλούσαν για 1.000.000), είναι πολύ μεγάλος αριθμός!!!

Από την πλευρά μας λοιπόν, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Α. Για τις νέες οργανικότητες:

  1. Είναι κατανοητό νομίζουμε και στους πιο αδαείς, ότι η διαίρεση του αριθμού των μαθητών με το 25 παράγει τραγέλαφους. Για παράδειγμα, εξαθέσιο δημοτικό σχολείο με 126 μαθητές, δηλαδή με ΜΟ 21 μαθητές ανά τμήμα, θα γίνει πενταθέσιο! Δεύτερο παράδειγμα, δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο με 265 μαθητές, δηλαδή με ΜΟ 22 μαθητές ανά τμήμα, θα γίνει εντεκαθέσιο!
  2. Οι νέες οργανικότητες, έχουν ξανά «οροφή» το 12θέσιο (ο νόμος δεν προβλέπει παραπάνω). Επομένως, δεν παίρνεται καθόλου υπόψη, το γεγονός ότι μια σειρά σχολικές μονάδες, λειτουργούν με 16, 15, 14 και 13 τμήματα και όχι με 12 τμήματα, όπως ίσως νομίζουν ορισμένοι. Δημιουργείται λοιπόν το εύλογο ερώτημα, αν υπάρχει διασφάλιση από οπουδήποτε και από οποιονδήποτε, ότι οι οργανικές θέσεις των σχολείων μας θα συνεχίσουν να είναι όσες και οι λειτουργικές τους ανάγκες και δε θα «ξεπέσουμε» στο γράμμα του νόμου όπου 12θεσιο σημαίνει 12+1 οργανικές! Μια τέτοια προοπτική, θα σημαίνει μεγάλη απώλεια οργανικών θέσεων.
  3. Άλλο ύποπτο χαρακτηριστικό των νέων «λογαριασμών», είναι ότι «ξέχασαν», το ότι πρέπει να υπάρχει εκπαιδευτικός ΚΑΙ για το Ολοήμερο. Αυτή η «παράλειψη» δε μπορεί παρά να μας βάλει σε υποψίες ότι επεξεργάζονται σχέδια όπου το ολοήμερο θα καλύπτεται μέσω της αύξησης ωραρίου που ετοιμάζουν από το Σεπτέμβρη (και η οποία έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό).
  4. Όσον αφορά δε τα Νηπιαγωγεία, όλα τα Νηπιαγωγεία μας τα υπολογίζουν ως διθέσια. Παντού, διαιρούν τον αριθμό μαθητών με το 25, «ξεχνώντας» την ύπαρξη του ολοήμερου!

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Αν εφαρμοστούν όλα αυτά τότε οδηγούμαστε κυριολεκτικά σε πογκρόμ:

Σε όλη τη χώρα, πάνω από 10.000 είναι οι οργανικές θέσεις που καταργούνται. Χιλιάδες αναπληρωτές απολύονται οριστικά και χιλιάδες αδιόριστοι αποκλείονται από οποιαδήποτε προοπτική εργασίας στο δημόσιο σχολείο. Όλα τα τμήματα θα γίνουν 25άρια και πάνω. Μεγάλες ανακατατάξεις επέρχονται. Η προοπτική που διαγράφεται είναι αθρόες μετακινήσεις, «πρόγραμμα κινητικότητας» και στην εκπαίδευση, και απολύσεις!

Β. Για τις συκοφαντίες των ΜΜΕ ή αλλιώς για να μη μας λέει ό,τι θέλει το κάθε κανάλι:

151.487 ήταν οι εκπαιδευτικοί Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ που εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Παιδείας, έως το τέλος του γ΄ τριμήνου 2012, 30-9-2012. (Η Φινλανδία με μισό πληθυσμό έχει 100.000 εκπαιδευτικούς).

Ο  αριθμός  των  εκπαιδευτικών  της  Πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης,  που  εντάσσονται  στο  Ενιαίο

Μισθολόγιο  είναι  68.567  Μόνιμοι  Εκπαιδευτικοί,  41  Ιδιωτικού  Δικαίου  Αορίστου  Χρόνου  και  3.503 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο: μόνιμοι Εκπαιδευτικοί 82.920, εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου 99, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί 2.562. Ο αριθμός των διδασκόντων (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΕΠ) που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγιο ανέρχεται σε 12.500 άτομα.  Το σύνολο των τακτικών υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο είναι 565 άτομα.

Είναι φανερό ότι κάποια ΜΜΕ, βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, και σαλπίζουν επίθεση ενάντια στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς! Αυτοί είναι ικανοί, να διαιρέσουν το μαθητικό πληθυσμό της χώρας με το 25 για να βγάλουν ότι «περισσεύουμε»,  παριστάνοντας ότι «δεν ξέρουν» πως ένα σχολείο για να λειτουργήσει χρειάζεται πολύ περισσότερους εκπαιδευτικούς από τους δασκάλους των τμημάτων του, (για παράδειγμα, ότι ένα ΕΑΕΠ με 13 τμήματα και 320 παιδιά, χρειάζεται τουλάχιστον 27 εκπαιδευτικούς για να λειτουργήσει: 13 δασκάλους, συν ένα για το ολοήμερο, έναν διευθυντή, δύο εκπ/κους φυσικής αγωγής, δύο εκπ/κους αγγλικών, έναν μουσικής, έναν καλλιτεχνικών, έναν θεατρικής αγωγής, έναν πληροφορικής, ένα τμήματος ένταξης, οπωσδήποτε τουλάχιστον έναν παράλληλης στήριξης, έναν γαλλικών ή (και) γερμανικών αλλά και δασκάλους ειδικοτήτων για το ολοήμερο), πως ένα νηπιαγωγείο χρειάζεται επιπλέον νηπιαγωγούς για το Ολοήμερο!.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

Η αξιολόγηση παίρνει ΦΕΚ και μαζί της ο τρόμος, η ομηρία, η ρουφιανιά, οι απολύσεις. Η αύξηση ωραρίου παίρνει το δρόμο της, οι εκπαιδευτικοί τον δικό τους, της μετακίνησης «όπου δει» – χωρίς αντίλογο. Οι αναπληρωτές τον δικό τους ανήφορο, της ανεργίας, ενώ λάσπη για τους «τεμπέληδες» κατρακυλά απ’ τον κατήφορο των δελτίων των 8, που μας φέρνει στα πειθαρχικά του Πρετεντέρη, όλους «επίορκους», όλους ενόχους, χωρίς απολογία.

Ζόφος! Όσοι τη γλιτώσουν στο πρώτο κύμα, θα φτύνουν αίμα για 800(;) ευρώ, δουλεύοντας στα ερείπια της δημόσιας εκπαίδευσης που οραματίστηκαν οι επίγονοι της Θάτσερ. Όλα ξεπουλιούνται, όλα τα κοινωνικά αγαθά αγοράζονται, όλα μετριούνται (προπαντός το ελεύθερο φρόνημα), όλοι απολύονται!

  • Καλούμε όλους και όλες την ερχόμενη ΤΡΙΤΗ 16/4/2013, στις 13:00 μ.μ. ΣΕ ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Ο Σύλλογός μας προκηρύσσει στάση εργασίας γι’ αυτή την κινητοποίηση τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας – τρεις πρώτες της απογευματινής. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2013 με κινητοποίηση για την ειδική αγωγή ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
  • Καλούμε τη ΔΟΕ να προχωρήσει σε κήρυξη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης

και  σε  συγκέντρωση  στο  υπουργείο  Παιδείας  σε  συνεργασία με  την ΟΛΜΕ, την Ομοσπονδία γονέων κλπ. Συντονισμό με τους άλλους κλάδους που προκηρύσσουν απεργίες (πχ. Στην Υγεία προγραμματίστηκε για τις 17-4-2013 για το κλείσιμο 50(!!) Νοσοκομείων).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αγωνιζόμαστε για :

  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Καμία κατάργηση σχολικής μονάδας-τμήματος-οργανικής θέσης
  • Όχι στην αύξηση του ωραρίου και στις υποχρεωτικές μετακινήσεις.
  • Διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 20 μαθητές για τις τάξεις Γ’, Δ’, Ε’, Στ’ και στους 15 για τις Α’, Β’ δημοτικού και το νηπιαγωγείο.
  • Ενίσχυση των δημόσιων δομών της ειδικής αγωγής. Τμήμα Ένταξης σε κάθε δημοτικό-νηπιαγωγείο.
  • Ενιαίο 12χρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

 

ΤΕΛΟΣ  ΤΩΡΑ  ΣΤΗΝ  ΕΠΙΘΕΣΗ  ΕΝΑΝΤΙΟΝ  ΤΩΝ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ  ΤΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ.

Δημιουργός: ΑΣΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών—Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Π.Ε. δεν είναι κομματική συνδικαλιστική παράταξη, συγκροτήθηκε και λειτουργεί στο επίπεδο του Συλλόγου με πλήρη αυτοτέλεια και ελευθερία δράσης, σε αντιπαράθεση με τον κατεστημένο κρατικό - κυβερνητικό - κομματικό συνδικαλισμό και με πλήρη διαχωρισμό από τους μηχανισμούς των κυβερνήσεων, του υπουργείου και της διοίκησης.

Αφήστε μια απάντηση