ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της Δημοτικής αρχής Ηρακλείου Aττικής, που με την ψήφο και άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε να προσλάβει ιδιωτική εταιρία Security για τη φύλαξη των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη λήξη της σύμβασης και τις απολύσεις όσων εργαζομένων είχαν προσληφθεί με τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» ως βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία, μέσα σ΄αυτούς και φύλακες, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κλοπών και των καταστροφών που προκαλούν εξωσχολικοί στα σχολικά κτίρια.

Τέτοιες πρακτικές είναι σε ευθεία γραμμή:

– από τη μια με την πολιτική που προωθεί τη μείωση των θέσεων εργασίας με δικαιώματα, τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση της εκχώρησης τομέων των δήμων σε ιδιώτες,

-και από την άλλη με την ανοχή στην αστυνόμευση . Οι εταιρίες Security υπακούν σε δικούς τους κανόνες και λειτουργία, σε δικό τους καταστατικό και πολύ συχνά απασχολούν όχι «απλούς» εργαζόμενους. Είναι δομημένες πάνω σε αστυνομικά πρότυπα και αποτελούν ξένο σώμα στο χώρο των δημόσιων σχολείων.

Με την παρουσία τους θα καλλιεργείται ανοχή στην αστυνόμευση, και θα μπορούν να αξιοποιούνται από κάποιους «καλοπροαίρετους», και μέσα ή και έξω ακόμη από το σχολείο, όταν ενοχλούνται από τη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων και τις διεκδικήσεις των μαθητών, τα αγωνιστικά πρότυπα που διαμορφώνουν μέσα από τις δικές τους διαδικασίες και τη συλλογική δράση, και θα είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν αυτό το μηχανισμό, ακόμη και για τρομοκράτηση των μαθητών.

Και όλα αυτά στο όνομα της κοινωνικής ευαισθησίας για την ασφάλεια των παιδιών και της δημόσιας περιουσίας.

Το πρόβλημα της φύλαξης των σχολικών κτιρίων όμως δε λύνεται ούτε με πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ούτε με   την παράδοση της ασφάλειας των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες security. 

Καλούμε τους συναδέλφους, τους Συλλόγους Γονέων, τους μαθητές, τους δημότες να σταθούν απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, απαιτώντας :

  • Την άμεση ανάκληση της απόφασης του δήμου Ηρακλείου για την πρόσληψη εταιρίας Security για τη φύλαξη των σχολείων.
  • Την πρόσληψη μόνιμων σχολικών φυλάκων και όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (καθαριστριών, γενικών καθηκόντων, τραπεζοκόμων..).
  • Δημόσια δωρεάν παιδεία με μόνιμους εκπαιδευτικούς και την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία των σχολείων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αφήστε μια απάντηση