ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Για την παρέμβαση του Συλλόγου μας στη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» πραγματοποίησε παρέμβαση στα γραφεία της Δ/νσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας πριν την έναρξη της συνεδρίασης της τριμελούς επιτροπής για την εξέταση των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία της περιοχής μας. Στην παρέμβαση συμμετείχαν εκπρόσωποι και από το Δ.Σ. του Συλλόγου «O Περικλής».

Οι εκπρόσωποι των Δ.Σ. των Συλλόγων μετέφεραν στα μέλη της επιτροπής τις αποφάσεις των   Γενικών τους Συνελεύσεων σχετικά με τις τριμελείς επιτροπές, οι οποίες βρίσκουν την εκπαιδευτική κοινότητα αντίθετη αφού στόχο έχουν την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με συγχωνεύσεις τμημάτων και μετακινήσεις μαθητών καθώς και τη μείωση προσωπικού .

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Δ.Σ. των Συλλόγων έθεσαν ερωτήματα προς τα μέλη της επιτροπής σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν, αν θα λειτουργήσουν όλες οι υπάρχουσες αίθουσες, αν θα χρειαστεί να ιδρυθούν παραρτήματα, αν κινδυνεύουν να καταργηθούν τμήματα και αν τελικά προκειμένου να λειτουργήσουν παντού 25άρια τμήματα σε νηπιαγωγεία και σε Α΄ τάξη δημοτικού, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις να χωριστεί μια τάξη, θα εξαντλήσει η επιτροπή την αυστηρότητα του νόμου με μετακινήσεις μαθητών. Απαίτησαν από τα μέλη της επιτροπής να υιοθετήσουν τις θέσεις του κλάδου και να εργαστούν με βάση αυτές ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις εγγραφών νηπίων και προνηπίων και να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στα νηπιαγωγεία της Β΄Αθήνας.

Η απάντηση που λάβαμε από την Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων ήταν ότι θα εφαρμοστεί πιστά η εγκύκλιος για τις εγγραφές. Όσον αφορά την ηλικία των νηπίων θα εξυπηρετηθούν όλα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία της προτίμησης τους. Αφού οι αίθουσες επαρκούν, δε θα μετακινηθεί κανένα νήπιο .

Όσον αφορά όμως την ηλικία των προνηπίων, ο αριθμός των εγγραφών σε μερικά νηπιαγωγεία είναι μεγαλύτερος από αυτά που μπορούν να εξυπηρετήσουν οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες. Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι στη Β΄Αθήνας δεν είναι υποχρεωτική η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή όσοι γονείς επιθυμούν μπορούν να εγγράψουν το παιδί τους σε παιδικό σταθμό του Δήμου ή σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο ή να γίνει κλήρωση και να κατευθυνθούν τα προνήπια σε όμορα νηπιαγωγεία.

Δηλαδή όπου η ίδια η ζωή ( λόγω του μικρού αριθμού μαθητών ) λύνει το πρόβλημα η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή εφαρμόζεται. Όπου όμως ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει αυτόν που μπορούν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές να εξυπηρετήσουν, έρχεται η τριμελής επιτροπή και μετακινεί μαθητές ή γίνεται κλήρωση αφήνοντας στην «τύχη τους» τους μαθητές ή μπαίνει το θέμα της «επιλογής» του γονιού να επιλέξει για το παιδί του ή ιδιωτικό σταθμό ή παιδικό σταθμό του Δήμου.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας καλεί τους συναδέλφους και τους γονείς σε επαγρύπνηση.

Σε περίπτωση που η τριμελής επιτροπή πάρει την ευθύνη και εφαρμόσει, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, τις αντιδραστικές επιταγές κυβέρνησης – ΟΟΣΑ για χάρη των περικοπών σε δαπάνες και προσωπικό θα μας βρουν απέναντί τους.

ΤΟ   Δ.Σ.