ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των μνημονιακών δεσμεύσεων για περικοπές στη δημόσια Παιδεία, που εφάρμοσε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει με τη σειρά της, σύμφωνα και με την τελευταία κοινή υπουργική απόφαση να δώσει το πράσινο φως σε 13 δήμους , από τους 116 που είχαν προγραμματιστεί να εφαρμόσουν την Δίχρονη Προσχολική Αγωγή για το σχολικό έτος 2019 – 20, να αναστείλουν την εφαρμογή της με τη δικαιολογία της έλλειψης κτηριακών υποδομών.

Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη η παραπάνω απόφαση. Έτσι κι αλλιώς ήταν επιθυμία και κατεύθυνση πολλών δημάρχων, κάποιοι από τους οποίους βλέπουν γονείς και μαθητές ως πελάτες των παιδικών σταθμών, μέσω τροφείων και κουπονιών. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η θέση, που ως σύλλογος είχαμε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή της ψήφισης του νόμου 4521/18 αρ. 33, πως η τακτική της υλοποίηση της Δίχρονης σε βάθος τριετίας με μηδενικές κρατικές δαπάνες, και ανάλογα με τη στάση των εκάστοτε Δημοτικών αρχών, στην ουσία υπονομεύει τον ίδιο τον νόμο.

Μέσα στους δήμους αυτούς που τα προνήπια δεν θα φοιτήσουν φέτος στο νηπιαγωγείο εντάσσεται και ο δήμος Ηρακλείου Αττικής ( ένας από τους δήμους της περιοχής δράσης του συλλόγου μας). Οι ευθύνες του δημάρχου είναι σοβαρές επειδή ενώ στις συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών δήλωνε ότι δεν έχει αντίρρηση για την εφαρμογή της δίχρονης Π.Α., από την άλλη δεν διαφωνούσε με την απόφαση της ΚΕΔΕ και κάθε φορά εντόπιζε ένα σωρό ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία θεωρούσε ότι καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή της…. Γεγονότα για τα οποία έχουμε ενημερώσει τους συναδέλφους, τους γονείς και τους φορείς της περιοχής με προηγούμενες ανακοινώσεις μας και δελτία τύπου.

Τα ερωτήματα είναι πολλά: Τι έκανε ο ίδιος για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες και τα εμπόδια που εντόπιζε εδώ και 2 χρόνια; Γιατί δεν απάντησε στο ερώτημά μας πώς προτίθεται να αξιοποιήσει τις ελεύθερες αίθουσες του Ειδικού σχολείου μετά την μετακόμιση της Δ/νσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας ενώ υπάρχει ανάγκη για νέες αίθουσες διδασκαλίας; Γιατί απέφυγε να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο στο προεκλογικό του πρόγραμμα; Γιατί και οι ίδιοι οι δημοτικοί του σύμβουλοι που είχαν την πολιτική ευθύνη για θέματα παιδείας είτε δήλωναν άγνοια είτε αναρμόδιοι να μας απαντήσουν; …. Σε ποιους φορείς (όπως φημολογείται ) η επανεκλεγείσα δημοτική αρχή έχει τάξει τις αίθουσες του Ειδικού;

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας αντί να πανηγυρίζει επειδή ανέστειλε την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής μόνο (;) σε 13 δήμους και όχι σε 52, να προχωρήσει άμεσα:

1) Στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία όλης της χώρας με όλες τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις,

2) Σε γενναία χρηματοδότηση για κτηριακές υποδομές και λειτουργικές δαπάνες,

3) Στη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών,

4) Στη δημιουργία τμημάτων των 15 νηπίων/προνηπίων και μέχρι αυτό να υλοποιηθεί σε διορισμούς 2 Νηπιαγωγών σε τμήματα που έχουν 22 έως 25 μαθητές.

 5) Σε ό,τι αφορά τον δήμο Ηρακλείου: Α) Να μην εγκρίνει την παραχώρηση του Ειδικού σχολείου για άλλη χρήση εκτός από αίθουσες διδασκαλίας αποκλειστικά για τη Δημόσια Εκπαίδευση. Β) Να προχωρήσει αμέσως τις διαδικασίες για την ανέγερση της νέας σχολικής μονάδας στο χαρακτηρισμένο γι΄ αυτόν τον σκοπό οικόπεδο που εδώ και χρόνια δεν έχουν τελεσφορήσει.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να δει το θέμα της Δίχρονης Π.Α. με τη σοβαρότητα που τα ίδια τα νήπια και τα προνήπια δικαιούνται.

Καλούμε τους συναδέλφους , την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων, τους φορείς και τα σωματεία του δήμου Ηρακλείου να διεκδικήσουμε μαζί τα αυτονόητα για τη μόρφωση των παιδιών τους. Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος μας θα πάρει την πρωτοβουλία για τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης μας.

Αφήστε μια απάντηση