ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ

Μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική ήρθε ξανά στην επιφάνεια, με οξυμένο τρόπο, το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης. Σχολεία χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα, άλλα υπέστησαν υλικές ζημίες και χρήζουν επισκευών. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ασφάλεια στα σχολεία αυτά για μαθητές – εκπαιδευτικούς ενώ παραμένει μεγάλος ο αριθμός των σχολικών κτηρίων που δεν έχουν ελεγχθεί στοιχειωδώς για τυχόν φθορές.

Η ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων είναι τεράστια. Η πολιτική τους ταύτιση, στη γραμμή της ΕΕ περί «κόστους – οφέλους» και των δημοσιονομικών στόχων υπέρ του κεφαλαίου, οδήγησαν στην έλλειψη προσωπικού στον πρώην ΟΣΚ (νυν ΚΤΥΠ ΑΕ) και στις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, στην ανυπαρξία κρατικής μέριμνας για τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο για τη στατικότητα των κτηρίων και την ενδελεχή αυτοψία, μετά από κάποιον σεισμό, των σχολικών μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα σχολικά κτήρια έχουν να ελεγχθούν από το σεισμό του 1999. Προσεισμικός έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί περίπου στο 1/5 των σχολικών μονάδων της Αττικής και αυτός ήταν μόνο οπτικός. Επιπλέον, στους πιο πρόσφατους σεισμούς των τελευταίων χρόνων που έγιναν ανά την Ελλάδα, σε όσα σχολεία έγιναν παρεμβάσεις, ακολουθήθηκε η απαράδεκτη πολιτική της «επιστροφής στην πρότερη κατάσταση».

Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή πρωτοβουλία του Συλλόγου μας για την αντισεισμική – αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση των σχολείων αντιμετωπίστηκε από τους δημάρχους της περιοχής μας είτε με αόριστες διαβεβαιώσεις ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ( Ν. Ιωνία – Μεταμόρφωση ) είτε με την αδιαφορία στις εκκλήσεις μας για συνάντηση ( Ηράκλειο ) τη στιγμή που υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 ( σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς ) αλλά και πολύ παλιότερα ( χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς ).

Σήμερα ήρθαν οι περιπτώσεις των 4ου και 5ου δημοτικών σχολείων Ηρακλείου να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες μας. Δήμος Ηρακλείου και ΥΠΕΘ προσανατολίζονται στη λήψη ημίμετρων επικεντρώνοντας στην αποκατάσταση των ζημιών, ζητώντας από γονείς και εκπαιδευτικούς λύσεις για το πού και πώς θα κάνουν τα παιδιά μάθημα.

Η εξασφάλιση όμως σύγχρονων – ασφαλών – δημόσιων σχολικών υποδομών, η λήψη άμεσα μέτρων για τον έλεγχο καταλληλότητας των σχολικών μονάδων μακροπρόθεσμα και η αντιμετώπιση των ζημιών όσων κρίνονται κατάλληλα αφορούν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και ευθύνη της πολιτείας.

Εκπαιδευτικοί και γονείς δεν πρέπει να μπουν στη λογική της συνδιαχείρισης του προβλήματος αλλά στον δρόμο της διεκδίκησης απαιτώντας:

1. Να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ και έγκαιρα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν. Να επιταχθούν ασφαλή κτήρια ή να παραχωρηθούν κτήρια του κράτους και των ΟΤΑ ΑΜΕΣΑ, ώστε να λειτουργήσουν αυτή τη σχολική χρονιά τα σχολεία που κρίθηκαν ακατάλληλα.

2. Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτήρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤ.ΥΠ. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).

3. Να δρομολογηθούν σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. ΟΛΑ τα σχολεία πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων των τελευταίων σεισμών (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ.).

4. Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων στους εκπαιδευτικούς!!!

5. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.

6. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν για όσα έχουν κριθεί ως ακατάλληλα), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.

7. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ο Σύλλογός μας με βάση το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο το επόμενο διάστημα θα έρθει σε επαφή με τους συλλόγους γονέων με σκοπό τον κοινό αγωνιστικό βηματισμό.

Αφήστε μια απάντηση