ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ Τρίτη 28 Γενάρη 4.30 το απόγευμα συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας

Η κυβέρνηση της ΝΔ, διαφημίζει ότι θα δώσει αυξήσεις στις συντάξεις τη στιγμή που στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται 226 εκ. ευρώ περικοπές σε κύρια κι επικουρικήασφάλιση.(οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ!)

Η κυβέρνηση επιπλέον όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), όπως υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει ακόμη περισσότερο νομικά για να ενταφιάσει και τις δικαστικές διεκδικήσεις.

Με το νέο νόμο:

1. Διατηρούνται όλες οι διατάξεις των μνημονιακώναντιασφαλιστικών νόμων 2010 – 2019 που μείωσαν τις συντάξεις από 20% έως 60% , αλλά και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης!!!).

2. Στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (ν. 3075/02).

3.   Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ το σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.

4. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 – 2012.

5. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

6. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 384 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων, αυριανών συνταξιούχων που ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια = 9000 ένσημα. Θα προσεγγίζουν αυτό το ποσό από τη στιγμή που διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16).Οι παραγωγικές ηλικίες σπρώχνονται στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για να “εξασφαλίσουν” κάτι παραπάνω μετά τον εργάσιμο βίο.

7. Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Ο μόνος δρόμος για να ανατρέψουμε τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα.

Διεκδικούμε:

1. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική, Υγεία – Πρόνοια Δημόσια και Δωρεάν.

2. Κατάργηση του ν.Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων. Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση. Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία όλα τα κλεμμένα.

3. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες. 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.

4. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, όχι κάτω από 600 ευρώ.

5. Πλήρης, κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Συνταξιουχικές οργανώσεις απαντώντας άμεσα στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε για διαβούλευση η κυβέρνηση της Ν.Δ. πραγματοποιούν σε πρώτη φάση την Τρίτη 28 Γενάρη: στις 4.30 το απόγευμα συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας. Ενώ η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη απεργία όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Το Δ.Σ. καλεί όλους τους συναδέλφους, να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση .

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Αφήστε μια απάντηση