ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ» ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ!

Το Υπουργείο Παιδείας σε κατάσταση πανικού μπροστά στη μαζική κατάθεση υπογραφών από τους συναδέλφους στη δήλωση συμμετοχής για απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και μετά τις τελευταίες δηλώσεις της υπουργού, ότι είναι ηθική υποχρέωση των εκπαιδευτικών απέναντι στους μαθητές να συμμετέχουν στην αξιολόγηση, προχώρησε ακόμα παραπέρα: Στην έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης με Φ.Ε.Κ. 491/9-2-2021 για τη «Σύνταξη Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των σχολικών μονάδων» (σε υλοποίηση των όσων προβλέπονται από τον ν.4692/2021) εντός του σχολικού έτους 2020 – 2021.

Καταρχάς ηθική υποχρέωση του κάθε εκπαιδευτικού είναι η διασφάλιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, η υπεράσπιση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών τους και των εργασιακών τους κατακτήσεων. Γι΄ αυτό και η απεργία, εκτός από δικαίωμα, είναι και καθήκον τους απέναντι στην αντεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά δε τον εσωτερικό κανονισμό η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους. Έχει άλλες στοχεύσεις. Ο «εσωτερικός κανονισμός» δεν είναι απλά μια τυπική υποχρέωση και μόνο εσωτερικός δεν είναι, αφού:

• Θα συντάσσεται πλέον με την συμμετοχή και του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου και του εκπροσώπου του οικείου Δήμου και του Διευθυντή και λίγο πιο κάτω ακολουθούν και οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς.

• Η έγκριση του κανονισμού θα αποφασίζεται από τον Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης αλλά και τον Συντονιστή/τρια Εκπαιδευτικού Έργου. Δηλαδή ο «εξωτερικός αξιολογητής» των σχολείων θα αποφασίζει και τον δήθεν εσωτερικό κανονισμό.

• Μάλιστα το Υπουργείο θεσπίζει και την Έκθεση αποτίμησης – ανατροφοδότηση (μας θυμίζει κάτι;) του εσωτερικού Κανονισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

• Μια σειρά ζητήματα, που καθορίζονται από το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο και αποτελούν αντικείμενα απασχόλησης του Συλλόγου Διδασκόντων (π.χ. σχολικές εκδηλώσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες, σχολικός εκφοβισμός), εντάσσονται στα πλαίσια του «εσωτερικού κανονισμού, υποβαθμίζοντας στην πράξη τον ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων.

• Ο κυρίαρχος ρόλος του συλλόγου διδασκόντων υποβαθμίζεται και σε ζητήματα αντιμετώπισης συμπεριφορών, με την ενίσχυση του ρόλου του Διευθυντή, του συμβούλου σχολικής ζωής, και του Συντονιστή του Εκπαιδευτικού Έργου στην κατεύθυνση της «κατασταλτικής» αντιμετώπισης των σχολικών παραπτωμάτων.

• Αντί το κράτος να φροντίσει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη σωστή συντήρηση των σχολικών κτιρίων, την κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων, φτάνει στο σημείο για να ενισχυθεί δήθεν το αίσθημα ευθύνης των μαθητών για την ποιότητα του σχολικού χώρου, να επιβαρύνει τους γονείς με το κόστος επιδιόρθωσης των «φθορών» που θα προκαλέσουν οι μαθητές (!!). Βρέθηκε, λοιπόν, ο ένοχος για τα κακά χάλια των σχολικών υποδομών.

• Το Υπουργείο Παιδείας δείχνει τέτοια εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και στην παιδαγωγική τους πείρα που δίνει λεπτομερείς οδηγίες ακόμα και για το τι θα γίνει με αργοπορημένους μαθητές και σε τι χώρο θα παραμένουν!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι φανερό ότι ο «εσωτερικός κανονισμός», που μόνο εσωτερικός δεν είναι, σχετίζεται άμεσα με την «εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση». Στον θεματικό άξονα 9 (Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας), της Υπουργικής Απόφασης για Εσωτερική και Εξωτερική Αξιολόγηση, αξιολογείται ο δείκτης: Διασφάλιση της εφαρμογής του σχολικού κανονισμού.

Κανείς δεν είναι ενάντια στη θέσπιση κανόνων ορθής λειτουργίας της σχολικής μονάδας, στα πλαίσια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και σεβασμού ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας. Πολλά όμως από τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα που ξεσπούν μέσα στο σχολείο έχουν την αιτία τους σε προβλήματα που γεννιούνται έξω από αυτό. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, με συναίσθηση του παιδαγωγικού μας ρόλου, μέσα από τους συλλόγους διδασκόντων, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αντιμετωπίζουμε καθημερινά απλά ή συνθετότερα προβλήματα.

Η στόχευση του Υπουργείου δεν είναι να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, ούτε να

στηριχθεί ο εκπαιδευτικός της τάξης. Βήμα – βήμα, πατώντας στους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων δημιουργούν ένα σχολείο που χωρίς καμία στήριξη, χωρίς χρηματοδότηση, υποδομές και μόνιμο προσωπικό καλείται να λύσει ως «αυτόνομη» οικονομική – εκπαιδευτική μονάδα το σύνολο των προβλημάτων. Αν δεν τα καταφέρνει θα φταίει το ίδιο, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές. 

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του ΦΕΚ για τον δήθεν «εσωτερικό κανονισμό».

Κανένα σχολείο να μην προστρέξει στη σύνταξη του «εσωτερικού κανονισμού» μέχρι ο κλάδος να τοποθετηθεί συνολικά. Από το ΦΕΚ δεν ορίζεται κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά αναφέρεται συνολικά για το έτος 2020 -2021. 

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει θέση.

Αφήστε μια απάντηση