ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 29/11/21 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ-ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

 • Απαιτούμε από το Δ.Σ. τη ΔΟΕ να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση με απεργία – αποχή.
 •  Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – Μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
 • Κατοχύρωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών.
 • Αυξήσεις στους μισθούς. Ξεπάγωμα των ΜΚ της διετίες 2016 – 17. Επαναφορά 13ου και 14 μισθού.
 • Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο αγώνας που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα είναι δίκαιος, γιατί αφορά την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας σε ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που δε θα διαχωρίζει τους μαθητές, θα δίνει ενιαία τη γνώση σε όλα τα παιδιά, θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Είμαστε ήδη νικητές γιατί αποκαλύψαμε τις πραγματικές στοχεύσεις  της κυβέρνησης, για ακόμα βαθύτερη ταξική κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, για υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων για την πλειονότητα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, για επέκταση της επιχειρηματικής – ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του σχολείου, με τους γονείς και τους μαθητές πελάτες και τους εκπαιδευτικούς με σκυμμένο κεφάλι.

Αποκαλύψαμε την απάτη ότι δήθεν η «αξιολόγηση» στοχεύει στην «αναβάθμιση του σχολείου και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού». Αυτά τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» δε μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, με τα χιλιάδες κενά, τις τραγικές ελλείψεις, τα κτήρια που είτε πλημμυρίζουν (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα) είτε πέφτουν τα ταβάνια (Πυλαία, Καισαριανή, Ν. Ιωνία) και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.  Η αντιεκπαιδευτική πολιτική έχει ονοματεπώνυμο, είναι η πολιτική που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και εκπορεύονται από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του ΟΟΣΑ και των απαιτήσεων του ΣΕΒ. Τα κοντέινερ που συνεχώς πολλαπλασιάζονται και μέσα σε αυτά κάνουν μάθημα ως και 25 παιδιά, οι πάνω από 1000(!) συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμα και μέσα στην πανδημία, η άρνηση να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα για να σταματήσει η υπερμετάδοση του κορωνοϊού στα σχολεία και η απουσία οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των παιδιών μας είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Είναι η πολιτική που βλέπει τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών ως κόστος.

Χαιρετίζουμε όλους τους εκπαιδευτικούς, που βλέποντας αυτή την κατάσταση γυρνάνε την πλάτη στο ΥΠΑΙΘ και στις αντιεκπαιδευτικές του μεθοδεύσεις, γιατί έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις ανάγκες των παιδιών τους!

Παραμένουμε ενωμένοι στους Συλλόγους Διδασκόντων!

 Οι χιλιάδες συνάδελφοι απεργοί της 11ης του Οκτώβρη, οι χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της χώρας, το 95% των συναδέλφων που συμμετείχαν στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης», ξεπερνώντας τους φόβους και τις απειλές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για πειθαρχικές ποινές και διώξεις αποκαλύπτουν ότι αυτός ο νόμος είναι καταδικασμένος στη συνείδηση του κλάδου. 

Για αυτό και συνεχίζουν στον αυταρχικό κατήφορο, μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές και την καταστολή που επιστράτευσε η κυβέρνηση, συνεχίζουν με τις «οδηγίες» – απειλές του ΓΓ του ΥΠΑΙΘ, δείχνοντας πως δεν έχουν άλλο τρόπο για να προωθήσουν μια πολιτική που έχει μαζικά απορριφθεί από τον κλάδο. Είναι τρανή απόδειξη της ήττας και του φόβου τους απέναντι στον οργανωμένο και αποφασιστικό αγώνα.

Την ίδια στιγμή, εν μέσω 4ου κύματος πανδημίας, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ουσιαστικό σχέδιο για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, ώστε να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία με καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά. Όχι μόνο δεν υπάρχει αραίωση των μαθητών ανά τμήμα, αλλά το ΥΠΑΙΘ προχωράει σε δημιουργία τμημάτων με 25 (!) μαθητές, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πύκνωση των δρομολογίων των χιλιάδων μαθητών που μεταφέρονται, δεν υπάρχει η αναγκαία πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, κανένα έργο συντήρησης των σχολικών υποδομών, ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί για την επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας κλπ για τα σχολεία. Τα πρωτόκολλα «λάστιχο» (50%+1 κρούσματα για να κλείσει το τμήμα) έχουν αφήσει τον κορονοϊό να κυκλοφορεί ανενόχλητος παντού!

Με την πείρα που έχουμε αποκτήσει, δυναμώνουμε τον αγώνα μας! Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη για λύσεις «από τα πάνω». Έχουμε πια εμπειρία. Η κάθε κυβέρνηση πατάει στους νόμους της προηγούμενης και επεκτείνει το αντιλαϊκό νομοθετικό οικοδόμημα. Οι περικοπές με τις Υπουργικές Αποφάσεις Φίλη για το Ολοήμερο έμειναν άθικτες από τη σημερινή κυβέρνηση. Οι σημερινοί νόμοι της αξιολόγησης «πατάνε» στον νόμο 4547/18 του Γαβρόγλου. Η προώθηση της λεγόμενης «αξιολόγησης» είναι δέσμευση και των τριών μνημονίων, που προσπάθησαν να υλοποιήσουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.

Η λύση βρίσκεται στον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, με συντονισμό σωματείων και Ομοσπονδιών. Έχουμε τεράστια εμπειρία για το πώς μπορούν να μείνουν στα χαρτιά οι αντιλαϊκοί τους νόμοι. Οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους άφησαν ανενεργό τον νόμο του Βερναρδάκη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Ο αγώνας των δημοσίων υπαλλήλων κατάργησε την τιμωρητική τροπολογία της Γεροβασίλη που επανάφερε η Ν.Δ. Οι υγειονομικοί μέσα από την Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) άφησαν ανενεργό τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του εργάσιμο χρόνου. Τα σωματεία και η ζωντανή τους δράση άφησαν στα χαρτιά τις απεργοκτόνες διατάξεις των νόμων Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) – Βρούτση (ΝΔ). Στην πράξη σπάσαμε τον νόμο της ΝΔ για τις διαδηλώσεις. Ο αγώνας φοιτητών και εργαζομένων άφησε ανενεργό τον νόμο της ΝΔ για την αστυνομία στα ΑΕΙ.  Ο αγώνας των συνδικάτων κουρέλιασε δεκάδες φορές τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές. Ο δρόμος για να βγουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η μάχη ενάντια στον ν. έκτρωμα του Χατζηδάκη. Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν τα σωματεία μας στον γύψο. Δε θα αυτοκαταργηθούμε.

Η μάχη ενάντια στον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης και συνολικά απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα. Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης:

 • Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ την επαναπροκήρυξη απεργίας – αποχής από την «αξιολόγηση» και τα σχέδια κατηγοριοποίησης του σχολείου, με αποφάσεις ΔΟΕ – ΟΛΜΕ. Δεν παραδίδουμε το όπλο της απεργίας – αποχής. Ακυρώνουμε τα σχέδια κατηγοριοποίησης και ταξικής διαφοροποίησης των σχολείων στην πράξη. Αξιοποιούμε όλα τα μέσα, όπως διευκολυντικές στάσεις εργασίας.
 • Στηρίζουμε και προσυπογράφουμε την πρωτοβουλία 25 Συλλόγων Π.Ε. που ζητούν επαναπροκήρυξη  απεργίας – αποχής! Εδώ και τώρα η ΔΟΕ να ακούσει τη φωνή των συναδέλφων, να κηρύξει ξανά απεργία – αποχή και άμεσα να απαντήσει στις άθλιες μεθοδεύσεις του ΥΠΑΙΘ με Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση.  
 • Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος θα απαντήσει συντεταγμένα αξιοποιώντας όλες τις μορφές συλλογικής δράσης, σε επίπεδο συλλόγων διδασκόντων. Η «αξιολόγηση» θα ακυρωθεί στην πράξη.
 • Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά. Προσυπογράφουμε το κάλεσμα των Ομοσπονδιών -Εργατικών Κέντρων – Σωματείων, που διοργάνωσαν τη μεγάλη σύσκεψη στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στις 5 του Οκτώβρη.
 • Προχωράμε με μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τους γονείς, ενάντια στις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων, για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.
 • Δυναμώνουμε τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία. Δε θα επιτρέψουμε η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ να παίζει με την μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας επειδή τα ουσιαστικά μέτρα τα θεωρεί κόστος.
 • Προετοιμάζουμε πανεργατική 24ωρη απεργιακή απάντηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ,
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΖΙΚΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!

Ηράκλειο 29 Νοέμβρη 2021

ΤΟ  ΔΣ

Αφήστε μια απάντηση