ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ. – ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Ακόμα ένας προϋπολογισμός κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή, που αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ). Επιβεβαιώνεται ότι είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε σε συνθήκες κρίσης, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα όφελος, παρά περισσότερη φτώχεια και περισσότερους φόρους.

 Διαμορφώνονται απαράδεκτες συνθήκες για τη μόρφωση των μαθητών μας, ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται στις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας και δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός για έργα υποδομών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

 • Τα εκπαιδευτικά κενά που παραμένουν στα σχολεία μας μήνα Δεκέμβριο (σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, παράλληλης στήριξης, τμημάτων ένταξης, σε δασκάλους και νηπιαγωγούς στο πρωινό και στο ολοήμερο πρόγραμμα) αλλά και η ύπαρξη χιλιάδων συμβασιούχων μαρτυρά την τραγική κατάσταση στις σχολικές μονάδες. Οι διορισμοί των συναδέλφων αναπληρωτών, παρ΄ όλο που έχουν ολοκληρωθεί 4 φάσεις προσλήψεων, είναι πολύ λιγότεροι.
 • Αρκετά σχολεία στον Σύλλογο μας «αναζητούν» στέγη (Διαπολιτισμικό Ν.Ιωνίας, Ειδικό Δημ.Μεταμόρφωσης,2ο, 13ο ,23ο Νηπ. Ν.Ιωνίας).  Το 4ο και 5ο Δημ. Σχ. Ηρακλείου συνεχίζουν το στρίμωγμα είτε στα κοντέινερς, είτε στο γυμναστήριο με τις αίθουσες χωρισμένες με νοβοπάν. Παραρτήματα νηπιαγωγείων συνεχίζουν να λειτουργούν διάσπαρτα μέσα στα δημοτικά ενώ τα προαύλια των νηπιαγωγείων στο Ηράκλειο τα έχουν κατακλύσει οι τσίγκινες αίθουσες. Οι βροχοπτώσεις μετατρέπουν σε λίμνη  τα σχολικά προαύλια και τα ταβάνια των σχολικών κτηρίων καταρρέουν (7ο Δημ.Σχ. Ν.Ιωνίας).
 • Η Διεύθυνση της Β΄Αθήνας προχώρησε σε συμπτύξεις τμημάτων σε 25άρια τμήματα αδιαφορώντας προκλητικά για τις περιπτώσεις μαθητών που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής φροντίδας.
 • Η παράλληλη στήριξη συνεχίζει να είναι λειψή στα σχολεία ευθύνης του Συλλόγου μας με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το εκπαιδευτικό έργο μέσα στις τάξεις ενώ στους μαθητές μας καταπατώνται τα μορφωτικά τους δικαιώματα, ειδικά μετά την οδηγία να καταργηθεί η ενισχυτική και να ανατεθεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς παράλληλη στήριξη.
 •  Και φυσικά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την κατάσταση της πανδημίας και την προφύλαξη της υγείας όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ούτε για την αντιμετώπιση των απουσιών των εκπαιδευτικών από τα σχολεία λόγω ασθενειών και καραντίνας, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στη λειτουργία των σχολείων και στη μόρφωση των παιδιών. Αντίστοιχα, δεν έχουν ξεκινήσει, ούτε η Ενισχυτική Διδασκαλία, ούτε η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι μαθητές, μετά από 2 χρόνια ανοιγοκλεισίματος και τηλεκπαίδευσης.
 • Όλα τα σχολεία στενάζουν κάτω από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των δαπανών για την Παιδεία που ξεπερνούν τα 18δις€ μόνο τα τελευταία χρόνια. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς ακρίβειας και τσακίσματος των μισθών. 

Αυξήσεις όμως είχαμε σε αυτό τον προϋπολογισμό για τις πολεμικές δαπάνες που εμπλέκουν τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ – ΕΕ και η χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου.  Για τα εξοπλιστικά προγράμματα,  θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. αυξημένες κατά 530 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθούν και άλλα 4 δισ. για τη χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών δαπανών

Πληρώνουν οι πολλοί για να κερδίσουν οι λίγοι

 Είναι πρόκληση, την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ.  

Τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές.  Δεν πήραν κανένα μέτρο όλα αυτά τα χρόνια γιατί η ανέγερση σχολείων ασφαλών, με αντισεισμική – αντιπλημμυρική θωράκιση, η συνεχής συντήρησή τους, οι μορφωτικές ανάγκες, η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών μας, δεν είναι πολιτική τους προτεραιότητα και όλα αυτά τα βλέπουν όλα ως κόστος.

Το κύμα ακρίβειας σαρώνει ότι έχει απομείνει στην τσέπη όλων των δημοσίων υπαλλήλων μετά από τη συνολική μείωση του μισθού μας κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης (περικοπή επιδομάτων, αύξηση φορολογίας κλπ.), την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού.

Δυναμώνουμε την πάλη μας και τα σωματεία μας

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζόμενους γιατί αναγκάστηκε η εργοδοσία να πάρει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς.

Τώρα είναι ανάγκη οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους να δώσουμε συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις του κλάδου ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την αντιδραστική αξιολόγηση.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε αποφασιστικά:

 • Αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Ξεπάγωμα των ΜΚ της διετίας 2016 -17. Να αποδοθούν άμεσα τα Μ.Κ. σε όλους τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
 • Να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους, μέχρι τις 23/12/2021, 13ος μισθός (δώρο Χριστουγέννων). Άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€. Κατάργηση της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης».
 • Μέτρα στήριξης για όσους εκπαιδευτικούς εργάζονται μακριά από την κατοικία τους: επίδομα σίτισης, στέγασης και δωρεάν μεταφορικά.
 • Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των κενών στα σχολεία. Ούτε μια ώρα χαμένη. Άμεση έναρξη του προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας για όλες τις τάξεις και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
 • Δωρεάν δεκατιανό και γεύμα στο σχολείο για όλους τους μαθητές, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.
 • Να καλυφθούν όλες λειτουργικές οι ανάγκες των σχολείων με ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
 • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
 • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, σύνδεση σε δίκτυο και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
 • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.
 • Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300€ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ!

              Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

           ΝΤΙΑΝΑ  ΛΙΑΚΟΥ                                                           ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση