ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

 Μία έντονη κινητικότητα σε ό, τι αφορά την εφαρμογή του ν.4823/2021  εμφανίζεται από την πλευρά της προϊστάμενης αρχής της Β΄ Δ/νσης Αθήνας.

Τον τελευταίο καιρό, μαζί με την πολιτική ηγεσία  του ΥΠΑΙΘ, βλέποντας ότι  η αυτονόμηση και η κατηγοριοποίηση των σχολείων, μέσω της αξιολόγησης,  συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του συνόλου των εκπαιδευτικών, παρά τις επανειλημμένες αλλά άγονες προσπάθειες τρομοκράτησης και πιέσεων προς τους εκπαιδευτικούς  να ανεβούν οι δείκτες αξιολόγησης στις πλατφόρμες του ΙΕΠ, μέσω συντονιστών, ΠΕΚΕΣ αλλά ακόμη και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Εκπ/σης, οι συνάδελφοι βομβαρδίζονται καθημερινά με προτάσεις για συμμετοχή των ίδιων ή των σχολικών τους μονάδων  σε παιδαγωγικές ημερίδες – διημερίδες και  σε  επιμορφωτικά  σεμινάρια των 15 ωρών ενδοσχολικής επιμόρφωσης  εκ των οποίων πολλά  είναι εκτός εργασιακού ωραρίου.

Σύμφωνα με το άρθρα 95-96 του ν. 4823/2021 η συμμετοχή των συναδέλφων στην ενδοσχολική επιμόρφωση είναι προαιρετική αλλά συνεκτιμάται κατά την ατομική τους αξιολόγηση!!!! Ο χορός  λοιπόν των κυβερνητικών εκβιασμών καλά κρατεί. Δυστυχώς στα καλέσματα υπουργείου και διοικητικών εκπαιδευτικών αρχών προσέτρεξαν κάποιοι Δ/ντές σχολικών μονάδων με ιδιαίτερη προθυμία θέλοντας προφανώς να δείξουν  καλό  πρόσωπο στις παροτρύνσεις ή τις πιέσεις της Δ/νσης και του Υπουργείου.

Η όλη διαδικασία βέβαια δεν είναι άσχετη και ανώδυνη :

  • Ούτε σε ό,τι αφορά τα οργανικά κενά που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Β΄Δ/νσης, τα οποία ως δια μαγείας κάθε Ιούνιο είναι πολύ λιγότερα από τον Σεπτέμβρη. Αλήθεια η Δ/νση εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν τα γνωρίζει όλα, όταν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες δεν εμφανίζονται για άλλη μία φορά;   
  • Ούτε με τις αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών από το σχολείο της γειτονιάς τους, όταν η τάξη τους υπερβαίνει τα 25 παιδιά, σε γειτονικά σχολεία  στα οποία οι τάξεις πρέπει να συμπληρώσουν «σώνει και καλά»  τους 25 μαθητές. Και εδώ πάλι κάποιοι Δ/ντές συνεργάζονται αρμονικά με τη Διεύθυνση Β΄Αθήνας, άσχετα αν κάποιοι γονείς προτίθενται να κινηθούν νομικά εναντίον τους, άσχετα αν ρίχνουν νερό στο μύλο της μείωσης οργανικών θέσεων για χάρη της υποχρηματοδότησης.
  • Ούτε με την υποχρεωτική ή προαιρετική διδασκαλία που μπορεί να αναθέσει ένας Δ/ντής σε εκπαιδευτικό (ειδικά επιμορφωμένο σε κάποιο διδακτικό αντικείμενο) για καλύψει τις διδακτικές ανάγκες από το υπάρχον προσωπικό( άρθρο 100).
  • Ούτε και με την ανάθεση εξωδιδακτικών εργασιών εντός εργασιακού ωραρίου(άρθρο 101) που εδώ εφαρμόζοντας και το άρθρο 99 για τη χρηματοδότηση της σχολικής μονάδας, ώστε να καλυφθεί η κρατική υποχρηματοδότηση, ο δάσκαλος μπορεί να βγει και παγανιά για να βρει χρηματοδότες και ενοικιαστές σχολικών χώρων…

 Όλα μεταξύ τους, όπως φαίνεται, είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και αυτοί που θα δεθούν είναι οι εκπαιδευτικοί που θα κληθούν με το φόβητρο της ατομικής αξιολόγησης να σηκώσουν το βάρος της. Το βάρος της διαχείρισης ενός αυτόνομου – κατηγοροποιημένου σχολείου που εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα αντιμετωπίζουν και θα λύνουν μόνοι τους τις ελλείψεις του.

Και σ΄ αυτή την προσπάθεια όλοι οι κυβερνητικοί μηχανισμοί θέλουν εκπαιδευτικούς ταχύρρυθμα ημι-επιμορφωμένους που θα έχουν αποκτήσει κουλτούρα αξιολόγησης   (σύμφωνα και με τις επιδιώξεις της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ για… να μην ξεχνιόμαστε ).

Συνάδελφοι όπως αποδείξατε με την περήφανη στάση σας απέναντι στην εφαρμογή του ν. 4823/2021,  από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, γυρίστε την πλάτη σε οποιεσδήποτε πιέσεις και εκβιασμούς. Κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘ, Δ/ντές Εκπ/σης, συντονιστές και λοιποί ….. ας κρατήσουν τις επιμορφώσεις για τη δική τους αξιολόγηση.   

Σε κάθε περίπτωση ο  Σύλλογος μας «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» θα είναι δίπλα σε κάθε συνάδελφο που δεν είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί επιμορφώσεις αμφιβόλου περιεχομένου, την ώρα που είναι στο σπίτι του. 

Διεκδικούμε:

–  Οι όποιες ενδοσχολικές  επιμορφώσεις να γίνονται από τα πανεπιστημιακά τμήματα, εντός εργασιακού ωραρίου και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό.

– Μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Ο κάθε μαθητής να φοιτά στο σχολείο της γειτονιάς του. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών από σχολείο σε σχολείο που σκοπό έχουν  να συμπτύσσονται τμήματα και να γεμίζουν οι τάξεις με 25 μαθητές.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/5 ΣΤΙΣ 9.30 Π.Μ. ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Π.Ε.  Β΄ΑΘΗΝΑΣ

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΝΤΙΑΝΑ  ΛΙΑΚΟΥ                                            ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση