Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ! ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ, ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ! ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΞΙΑ!

Το ΔΣ του ΣΕΠΕ Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ καταγγέλλει την εν δυνάμει δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ που έγινε ενάντια στους φοιτητές του ΑΠΘ με χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης ακόμα και σε ευθεία βολή που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητή. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης με τις συνεχείς δηλώσεις για ενίσχυση των  δυνάμεων καταστολής στο ΑΠΘ, αποτελεί υπόθεση του λαϊκού κινήματος.  Καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο την νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Αφού πρώτα με πολύτιμο βοηθό το νόμο Χατζηδάκη, επιχειρούν να διαλύσουν τα σωματεία, τις συλλογικές διαδικασίες, το απεργιακό δικαίωμα  τώρα θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στο φοιτητικό κίνημα και στις κατακτήσεις του.

Φυσικά σε αυτό το Πανεπιστήμιο, της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας, η κυβέρνηση της ΝΔ χρειάζεται την κρατική καταστολή για να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. Η καταστολή πήγαινε πάντα χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και αποδεικνύει ότι ο δίκαιος αγώνας μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα τους φοβίζει!

            Φοιτητές και εργαζόμενοι μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας  θα αποτρέψουμε την ψήφιση του νόμου-τερατουργήματος, και την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές και θα υπερασπιστούμε  μέχρι τέλους το άσυλο! Θα παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες!  Κοιτάμε μπροστά! Ανοίγουμε “νέους ορίζοντες” και παλεύουμε για Πανεπιστήμιο με αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

Στις 400 σελίδες του νόμου-πλαισίου για τα Πανεπιστήμια που το Υπουργείο Παιδείας   προκλητικά ονόμασε «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ»! δεν υπάρχει καμία λύση στα μεγάλα προβλήματα των ΑΕΙ και των φοιτητών! Τα δίκαια αιτήματά τους είναι ξανά «εκτός ύλης»:

  • Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που έχει περικοπεί κατά 70% την τελευταία δεκαετία! Η δωρεάν και ποιοτική φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές (σίτιση, στέγαση, δωρεάν βιβλία και αναλώσιμα, μετακινήσεις, μετεγγραφές), που είναι σήμερα πιο αναγκαία λόγω της τεράστιας ακρίβειας. Η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών! Με επαρκείς υποδομές, καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια, με επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών… Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα στο κάθε επιστημονικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα να κατοχυρώνονται σε αυτό.

Ο νέος νόμος “κόβει” τους ορίζοντες των φοιτητών για πτυχία με αξία.

  • Η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς! Πτυχία με σκόρπιες και ασύνδετες γνώσεις, χωρίς καμία επαγγελματική αναγνώριση. Η κατάργηση Τμημάτων και μετατροπή άλλων σε ΤΕΙ με συνοπτικές διαδικασίες. Ποια ακριβώς λύση θα δοθεί για εμάς και τις σπουδές μας το να γίνουν οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων «δάσκαλοι λίγο απ’ όλα»; Πώς θα αναβαθμιστούν οι σπουδές αν γυρίσουμε δεκαετίες πίσω, όπου το ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ, ήταν ένα τμήμα; Η εκτίναξη του κόστους σπουδών, ενώ οι λαϊκές οικογένειες ματώνουν από την ακρίβεια. Η αυτόματη αναγνώριση και εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ.  Η διοίκηση του πανεπιστημίου με όρους Α.Ε. Mε συμβούλιο διοίκησης όπου θα συμμετέχουν και στελέχη επιχειρήσεων, με εκτελεστικό διευθυντή-manager… Η ωμή κρατική παρέμβαση και η υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων, αφού δημιουργούν «συμβούλια φοιτητών»-παραμάγαζα της κυβέρνησης και των διοικήσεων, που θα επικυρώνουν την πολιτική του «Πανεπιστημίου Α.Ε.».

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και διεκδικούμε:

-Ο νέος νόμος-πλαίσιο να μην κατατεθεί! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.

-Έξω η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα ΜΑΤ από τις σχολές.  

-Κάτω τα χέρια από τους Φοιτητικούς Συλλόγους!

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για όσους νοικιάζουν. Ούτε σκέψη για δίδακτρα, για νοίκια στις εστίες.

-Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών. Πρόσληψη καθηγητών. Αναβάθμιση υποδομών, βιβλιοθηκών και εργαστηρίων. Όλη η αναγκαία γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος στο πτυχίο.

-Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΝΤΙΑΝΑ  ΛΙΑΚΟΥ                                            ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

 

Αφήστε μια απάντηση