ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των εκπροσώπων της Β΄ Δ/νσης, των Δημοτικών αρχών και του ΣΕΠΕ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» στις τριμερείς επιτροπές όπως αυτές ορίζονται στα πλαίσια του άρθρου 33 (ν. 4521/18) για την έναρξη της εφαρμογής της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης στην εισηγητική του τοποθέτηση τόνισε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 οι δήμοι εντός τριετίας θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα   για την έναρξης της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Π.Α. Δήλωσε ότι συμφωνεί με την καθιέρωση της 2χρονης προσχολικής αγωγής, παρουσίασε τις ανάγκες σε αίθουσες για την εφαρμογή της και ζήτησε από τους δημάρχους να τοποθετηθούν αν μπορούν να την εφαρμόσουν από το νέο σχολικό έτος.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των δημάρχων Ηρακλείου, Ν.Ιωνίας, Μεταμόρφωσης ήταν ότι η έλλειψη κτηριακών υποδομών καθιστά αδύνατη την εφαρμογή της εγγραφής όλων των προνηπίων από το σχολικό έτος 2018-19 στις υπάρχουσες δομές.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την αντίθεσή του στην υποχρεωτική καθιέρωση της δίχρονης Π.Α., συμφωνώντας με τη σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ, αν και μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 5 οικόπεδα μέσα στα όρια του δήμου που έχουν δεσμευτεί για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, αλλά δεν δίνονται από την πολιτεία τα απαραίτητα κεφάλαια για την έναρξη των έργων.

Ο δήμαρχος της Ν.Ιωνίας δήλωσε ότι είναι αδύνατη η εύρεση 30 αιθουσών μέχρι τον Σεπτέμβριο ή και μέσα στην τριετία για την κάλυψη των αναγκών και ότι στα όρια του δήμου δεν υπάρχουν κτήρια ή ελεύθερα οικόπεδα για το χτίσιμο νέων σχολείων εκτός από ένα που η διαδικασία απαλλοτρίωσης καθυστερεί εδώ και χρόνια.

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης απάντησε ότι για να ξεκινήσει στον δήμο η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η ανέγερση του 10ου Νηπ/γείου σε χώρο που έχει ήδη χαρακτηριστεί για σχολική χρήση αλλά καθυστερεί εδώ και καιρό η επιτροπή δημοπρατήσεων και έτσι για φέτος η εγγραφή όλων των προνηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο είναι ανέφικτη.

Ο δήμαρχος Πεύκης-Λυκόβρυσης δε δέχτηκε να απαντήσει αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της 2χρονης υποχρεωτικής Π.Α, επικαλούμενος τα στενά χρονικά πλαίσια που ορίζει το υπουργείο Παιδείας για τη συμμετοχή του στην τριμερή επιτροπή.

Από τη μεριά του ΣΕΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» ο πρόεδρος τοποθετήθηκε σύμφωνα με την απόφαση του συλλόγου μας (αρ.πρωτ 26/20-2-2018) http://syllogos-seferis.gr/2018/02/20/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b9%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b4%ce%b9%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7%cf%83-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%bf/τονίζοντας ότι: α) Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

β) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν υλοποιεί το βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών σωματείων και των γονιών για «άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης, Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας», αφού ούτε στο νόμο 4521 ούτε από τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται η παραμικρή χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων και ο διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού ούτε βέβαια η υποχρεωτική η εγγραφή όλων των παιδιών στο δημόσιο Νηπιαγωγείο.

γ) Σοβαρές ευθύνες έχουν διαχρονικά και όσες Δημοτικές Αρχές της περιοχής δεν προχώρησαν στη δέσμευση ελεύθερων χώρων και οικοπέδων που κάποτε υπήρχαν, αλλά και όσες Δημοτικές Αρχές, με πρόσχημα τον κίνδυνο να κλείσουν παιδικοί σταθμοί και την   απόλυση προσωπικού από αυτούς, συντάσσονται με την απόφαση της ΚΕΔΕ ενάντια στην καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με στόχο το πέρασμα τελικά των νηπιαγωγείων στην Τοπική Διοίκηση ενισχύοντας την επιχειρηματική δράση τους διαβλέποντας νέα πεδία κερδοφορίας μέσα από τροφεία ή voucher.

δ) Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι:

  • Να παρθούν όλα τα μέτρα, να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Εγγραφές όλων των Νηπίων και Προνηπίων στο Νηπιαγωγείο με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα από μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
  • Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 15.
  • Να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση, να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι…).
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.
  • Καμία κατάργηση ή συγχώνευση νηπιαγωγείων της περιοχής μας ή συμπτύξεις τμημάτων κάτω από την οποιαδήποτε δικαιολογία της Διοίκησης.
  • Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι εμπόρευμα για να δίνεται με κουπόνια. Είναι ανάγκη και πρέπει να δίνεται δημόσια και δωρεάν σε όλους!
  • Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες και πριν τα 4 χρόνια.

 

Εν κατακλείδι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του Συλλόγου μας ότι:

α) Το επιχείρημα «η ψήφιση του άρθρου 33 από μόνη της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλη τη χώρα», είναι παραπλανητικό αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας αντί να πάρουν αποκλειστικά όλη την ευθύνη για την θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, έριξαν το «μπαλάκι» στους Δήμους και τα Σωματεία, ψάχνοντας συνενόχους ανάμεσα σε φορείς με διαφορετικούς ρόλους και αρμοδιότητες.

β) Στην ουσία, οι όποιες γνωμοδοτήσεις, ειδικά για περιοχές που υπάρχουν οξυμμένα στεγαστικά προβλήματα, θα λειτουργήσουν σαν άλλοθι για την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική που από τη μια τσακίζει τη ζωή μας και από την άλλη επιδιώκει να παρουσιάσει ότι δήθεν ικανοποιεί λαϊκά αιτήματα στη λογική ότι «εμείς θέλουμε αλλά κάποιοι Δήμοι δε θέλουν και κάποιοι δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης υποδομών».

Ο αγώνας επομένως για να γραφεί και το τελευταίο προνήπιο στο δημόσιο νηπιαγωγείο αντικειμενικά θα δοθεί από κοινού με τους εργαζόμενους γονείς, με τους συλλόγους τους, με όλο το εργατικό κίνημα.

Αφήστε μια απάντηση