75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ

Συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από τις 15 Μαρτίου 1944 που οι δοσιλογικές δυνάμεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής με το σύνολο των ανδρών της Eιδικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Λάμπου, των Ταγμάτων Ασφαλείας με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλυτζανόπουλο και ομάδων της Χωροφυλακής με αρχηγό τον υποστράτηγο Γκίνο ζώνουν την εργατούπολη των κλωστοϋφαντουργών και των ανθρακωρύχων, τη Νέα Ιωνία και την Καλογρέζα.

Εισβάλουν σε σπίτια, τρομοκρατούν γυναίκες και παιδιά, συλλαμβάνουν τους άνδρες και τους οδηγούν, με βρισιές, κτυπήματα και με την απειλή των όπλων, στην πλατεία της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής. Συνελήφθησαν γύρω στα 500 άτομα. 50 αγωνιστές παραδόθηκαν στους Γερμανούς και 150 οδηγήθηκαν στην Ειδική Ασφάλεια. 22 άνδρες, από μια λίστα εξήντα μαχητικών ανθρακωρύχων, εκτελέστηκαν επιτόπου στο ρέμα του Ποδονύφτη. Ήταν όλοι κομμουνιστές μέλη και στελέχη της εργατικής ΕΠΟΝ, στελέχη της Δεύτερης Ταξιαρχίας.

Η επίθεση των Γερμανών, των δοσίλογων και ταγματασφαλιτών οργανώθηκε ως μια συντονισμένη, τρομοκρατική απάντηση ναζιστών και εργοδοσίας όχι μόνο απέναντι στον αγώνα κατά των κατακτητών αλλά και απέναντι στις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατών των ανθρακορυχείων για να τσακιστεί το αντιφασιστικό, αγωνιστικό, ταξικό φρόνημα στην Καλογρέζα και τη Νέα Ιωνία οι οποίες μπήκαν στο στόχαστρο του διοικητή των Ες-Ες Βάλτερ Σιμάνα, του διοικητή της Μυστικής Αστυνομίας Βάλτερ Μπλούμε και της προδοτικής κυβέρνησης του δοσίλογου πρωθυπουργού Ι. Ράλλη και του υπουργού Εσωτερικών και Ασφάλειας Αναστάσιου Ταβουλάρη, γιατί ήταν από τις πιο μαχητικές συνοικίες – αιμοδότριες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.

Σήμερα 75 χρόνια από το μπλόκο της Καλογρέζας τιμάμε τον αγώνα των εργατών και του λαού της Καλογρέζας συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα και πείσμα τον δρόμο της τιμής που διάλεξαν οι 22 ήρωες Ιωνιώτες κομμουνιστές εργάτες.

Αντιστεκόμαστε στο βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά και θρέφει τον φασισμό και τους νέους πολιτικούς απόγονους του Χίτλερ, τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής που συνεχίζουν δρουν στα ύπουλα σαν τους κουκουλοφόρους προγόνους τους βεβηλώνοντας το μνημείο των ηρωικών νεκρών μας. Ξεσκεπάζουμε και καταδικάζουμε τους πλαστογράφους και τους παραχαράκτες της Ιστορίας που παρουσιάζουν τον φασισμό ως κάτι άσχετο από τον καπιταλισμό, κρύβοντας σκόπιμα ότι την εξουσία στον Χίτλερ στη Γερμανία, την παρέδωσαν τα αφεντικά γνωστών εταιρειών και τραπεζών θεωρώντας τον ως τον πιο κατάλληλο να διεξάγει τον πόλεμο για το ξαναμοίρασμα των αγορών και με τελικό στόχο τη συντριβή της ΕΣΣΔ.

Καταγγέλλουμε την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που για τα συμφέροντα ντόπιων, αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, σπέρνει νατοϊκές βάσεις τη χώρα μας και εμπλέκει τον λαό μας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ – Ε.Ε με τη Ρωσία, είτε στη Μέση Ανατολή εγκλωβίζοντας στην πατρίδα μας χιλιάδες πρόσφυγες θύματα των νατοϊκών επεμβάσεων είτε συντάσσοντας και συνυπογράφοντας συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων που αφήνουν ανοιχτό παράθυρο στον αλυτρωτισμό, τον εθνικισμό και την αιματηρή επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τους συναδέλφους να τιμήσουν τους νεκρούς αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης στο μπλόκο της Καλογρέζας συμμετέχοντας στην εκδήλωση τιμής που διοργανώνουν τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν.Ιωνίας, Ν.Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Ν. Φιλαδέλφειας το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 στο χώρο του μνημείου των εκτελεσμένων στις 11.30 π.μ.

Αφήστε μια απάντηση