ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΤΙΑ 2017-19 ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ Γ.Σ. 27/11/2019

Καλωσορίζουμε τους νέους μας συναδέλφους, κύρια τους αναπληρωτές αλλά και τους μόνιμους που ήρθαν για πρώτη φορά στον Σύλλογό μας και τους καλούμε να απευθύνονται στο Σωματείο μας για κάθε τους πρόβλημα!

Ένας χρόνος από την προηγούμενη τακτική Γ.Σ. του Συλλόγου μας στην οποία ψηφίστηκε το πρόγραμμα δράσης για τη συνδικαλιστική χρονιά 2018-19 και δύο χρόνια από την εκλογική – απολογιστική Γ.Σ. και τις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν με διετή πλέον θητεία, από τον Νοέμβριο του 2017 ως τον Νοέμβρη του 2019 αναδεικνύοντας σε πρώτη δύναμη την ΑΣΕ (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) με 4 έδρες και δίνοντας από μία έδρα στις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Το Δ.Σ. συγκροτήθηκε στη βάση της αντιπροσωπευτικότητας- αναλογικότητας.

Τη διετία που πέρασε οι αντιεκπαιδευτικές – αντιδραστικές πολιτικές συνεχίστηκαν και επιταχύνθηκαν. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είτε ως Κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση συνυπέγραψαν τις βασικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ και στην Παιδεία: Αυτονομία του σχολείου, αξιολόγηση, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, εμπόριο πιστοποιήσεων ως κριτήρια για τους διορισμούς που θααα.. γίνουν, νέες δομές στην εκπαίδευση…

Όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματικοί όμιλοι, στηρίζουν κι εφαρμόζουν τους πάνω από 700 και πλέον μνημονιακούς νόμους, που τσακίζουν τη ζωή μας.

Όσο και να ψάξει κανείς, ουσιαστικές διαφορές δε θα βρει ανάμεσά τους. Γι’ αυτό επιχείρησαν στις πρόσφατες εκλογές να στήσουν ψευτοδιλήμματα περί «προόδου και συντήρησης»! περί… δίκαιης ανάπτυξης ο ένας, περί… βιώσιμης ανάπτυξης ο άλλος.

Ο τελευταίος χρόνος με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε από επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα που απέβλεπαν στην παραπέρα μείωση των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου, το κτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, την εφαρμογή των πλειστηριασμών και τη δίωξη όσων προσπαθούν να τους ματαιώσουν, στο συμπληρωματικό μνημόνιο για την παιδεία με τη ψήφιση τελικά για την εφαρμογή του μέσα από τον νόμο 4547 για τις «νέες δομές στήριξης της εκπαίδευσης», στη μετάθεση της ευθύνης για την εφαρμογή της 2χρονης Π.Α με τον νόμο 4521 και την κοινή υπουργική απόφαση στους δήμους της χώρας, τη νέα προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης και την προσπάθεια του Υπ. Παιδείας για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών με την εγκύκλιο 14181 στις 30 ώρες.

Ένας χρόνος κατά τον οποίο συστηματικά η κυβέρνηση μαζί με τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού καλλιεργούσαν την αναμονή και τον εφησυχασμό σπέρνοντας στους εργαζόμενους την αυταπάτη της εξόδου από τα μνημόνια και της νέας ανάπτυξης. Ενώ αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή τον Ιούλιο του 2019 και την ανάληψη των κυβερνητικό της καθηκόντων η ΝΔ έδειξε και τις δικές της αντιλαϊκές προθέσεις, κάνοντας τα πρώτα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους με πρώτη νομοθετική ρύθμιση την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την προέκταση των αντισυνδικαλιστικού νομοθετικού πλαισίου που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, με σκοπό να υλοποιήσει το υπόλοιπο τμήμα από τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, ολοκληρώνοντας δηλαδή ό,τι δεν πρόλαβε να τελειώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι κατάπτυστες δηλώσεις Μητσοτάκη για επαγγελματίες συνδικαλιστές και golden boys του συνδικαλισμού που χάνουν τα προνόμιά τους δεν είναι παρά άλλη μια κατάθεση διαπιστευτηρίων απέναντι στα αφεντικά που υπηρετεί για να διατηρεί την εύνοιά τους αλλά και την κάλυψη της συνδικαλιστικής μαφίας του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για να περνάει τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησής του.

Με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται να μετατραπούν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές σε «οικονομικές ζώνες» φτηνής εργατικής δύναμης, να συμπιεστούν παραπέρα οι μισθοί, να καταργηθεί ό,τι απέμεινε από τις συλλογικές συμβάσεις, να ιδιωτικοποιηθεί η κοινωνική ασφάλιση, να περιοριστούν δραστικά οι συνδικαλιστικές ελευθέριες, να μπουν ισχυρά εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας. Αυτός είναι ο «επενδυτικός παράδεισος» για τον οποίο μας μιλάνε!

Ενώ με το «νέο Ασφαλιστικό» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί νέα κλιμάκωση της επίθεσης διαρκείας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, πατώντας πάνω στα αντιλαϊκά θεμέλια που έβαλαν όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, με κορωνίδα τον νόμο Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι το ασφαλιστικό αφορά όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και σε κάθε ηλικία, γιατί ασφαλιστικό σημαίνει υγεία και παροχές σε περίπτωση ασθένειας, οικογένεια – που ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι χρειάζονται υποστήριξη για να κάνουν και να τα βγάλουν πέρα – υγιεινή στους χώρους δουλειάς, μισθός και κατά πόσο μειώνεται με τις εισφορές μας και φυσικά εφάπαξ και σύνταξη. Σημαίνει δηλαδή τη ζωή μας όλη, η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί κατάκτηση και κάθε επίθεση σ’ αυτή είναι αιτία πολέμου!

Το μοντέλο των «τριών πυλώνων» που προτείνει η ΝΔ έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες και έχει ήδη σε ένα βαθμό νομοθετηθεί, μέσα από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των προηγούμενων χρόνων. Ο νέος γύρος της επίθεσης βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση.

Σε αυτό το μοντέλο, η δημόσια ασφάλιση («πρώτος πυλώνας») μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε… πτωχοκομείο, αποδίδοντας συντάξεις – ψίχουλα, στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων (έχει φροντίσει ήδη γι’ αυτό ο νόμος Κατρούγκαλου).

Η επικουρική ασφάλιση («δεύτερος πυλώνας»), με την παραπέρα ενίσχυση των ιδιωτικών χαρακτηριστικών της, κυρίως μέσα από το κομβικό στοιχείο του «νέου Ασφαλιστικού» που φέρνει η ΝΔ, δηλαδή την παράδοση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων στον χρηματιστηριακό τζόγο, αποκόπτεται οριστικά από τη δημόσια ασφάλιση. Καταλήγει ουσιαστικά να είναι «δίδυμο αδελφάκι» της ιδιωτικής ασφάλισης («τρίτος πυλώνας»), ωστόσο, σε αντίθεση με αυτή, θα είναι υποχρεωτική.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται παραπέρα ενίσχυση του «τρίτου πυλώνα», των προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης, μέσα από φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το αντιδραστικό σχέδιο ολοκληρώνεται με την προώθηση των επαγγελματικών ταμείων, που νομοθέτησε το 2002 το ΠΑΣΟΚ. Αυτά λειτουργούν σε επίπεδο επαγγελμάτων και κλάδων και έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά με τον «δεύτερο πυλώνα» που προωθεί η ΝΔ. Μάλιστα, αποτελεί επιδίωξη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, η δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου. Η διεθνής πείρα λέει ότι, όταν χρεοκοπούν τα επαγγελματικά ταμεία οι εργαζόμενοι χάνουν τα πάντα π.χ. όταν χρεωκόπησε η αμερικάνικη εταιρεία enron, άφησε 150.000 εργαζόμενους στον αέρα!

Όσο για τα περί «βιωσιμότητας» και «δικαιοσύνης», όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, πριν από κάθε επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση αναμασούν τα ίδια. Με αυτόν τον μόνιμο πρόλογο, έφεραν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές συντάξεων και παροχών, απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Χαρίζουν δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις από βεβαιωμένα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ και το πρώην ΙΚΑ, τους μειώνουν παραπέρα τις εισφορές, την ίδια στιγμή που ο εργαζόμενος πληρώνει μεγάλες εισφορές και απολαμβάνει όλο και λιγότερες παροχές!

Ο Σύλλογός μας ενημέρωσε πέρυσι τους συναδέλφους για τα αναδρομικά που τάχα θα έπαιρναν όσοι έκαναν προσφυγή, υποστηρίζοντας την πάγια και πολλάκις αποδεδειγμένη ως ορθή θέση του ότι όλα κατακτιούνται με αγώνες και μόνο συμπληρωματικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει οποιαδήποτε προσφυγή. Σε κάθε περίπτωση δεν έγινε προθάλαμος των δικηγορικών γραφείων, όπως έγιναν άλλοι Σύλλογοι και ΕΛΜΕ που οι πλειοψηφίες ήταν όλων των άλλων παρατάξεων, και μπήκε μπροστά στη διεκδίκηση όπως πάντα. Φυσικά σεβαστήκαμε την προσωπική επιλογή κάθε συναδέλφου να προσφύγει ή μη, όμως οι ευθύνες των ηγεσιών των παρατάξεων που έσπρωχναν τον κόσμο να προσφύγει είναι μεγάλες, έγινε και στο Σύλλογο μας παρά και ενάντια στην απόφαση του ΔΣ. Και φυσικά την ομαδική κατάθεση αίτησης μη παραγραφής, που ήταν συνδικαλιστική πράξη, φυσικά το σωματείο μας το ανέλαβε στο ακέραιο συγκεντρώνοντας δηλώσεις από τους συναδέλφους.

Με καθαρό ταξικό πρόσημο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, κινείται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Με αυτό δίνει νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους και ψίχουλα στους εργαζόμενους (που κι αυτά τα παίρνει με τα αντίμετρα) για να χωνέψουν ότι θα πληρώνουν αυτοί το 95% των έμμεσων και άμεσων φόρων. Συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις μειώνει τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 24% και απαλλάσσει όσες επενδύουν σε ακίνητη περιουσία ή κεφαλοποιούν τα αποθεματικά τους ή μεταβιβάζουν μετοχές κλπ.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά για την καπιταλιστική ανάπτυξη! Ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούνταν μονιμοποιήθηκε και ο μισθωτός θα πληρώνει φόρο από 9% ως και 44%, ενώ θα πληρώνει επιπλέον αν δεν καλύψει τις προβλεπόμενες δαπάνες με κάρτες κλπ.

Παράλληλα με χίλιους τρόπους αφαιμάζουν τη λαϊκή οικογένεια για κάθε ληξιπρόθεσμη «οφειλή» της, ενώ οι πλειστηριασμοί δίνουν και παίρνουν για σπίτια, μαγαζιά.

Απέναντι σ΄ αυτόν τον παράδεισο μόνο η δική μας αντίσταση και ανυπακοή, η οργανωμένη πάλη μας, η ολομέτωπη ταξική αντεπίθεσή μας για τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να γίνει η δική τους κόλαση.

Ο Σύλλογός μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης μ΄ αυτή την πολιτική μέσα από τις γραμμές του ταξικού πόλου στο σ.κ, το ΠΑΜΕ, μετέχοντας σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, παίρνοντας πρωτοβουλίες, καλώντας πρωτοβάθμια σωματεία της Εκπαίδευσης σε συσκέψεις για τον προγραμματισμό κοινών δράσεων, κινητοποιήσεων στο Υπ. Παιδείας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς και τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων αναπληρωτών, αναδεικνύοντας από τη μια, ότι αιτίες για τα αντιλαϊκά μέτρα είναι η καπιταλιστική κρίση και η διασφάλιση των κερδών τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη προβάλλοντας την ανάγκη να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες, τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. μίλησε θαρρετά και με ειλικρίνεια στους συναδέλφους ότι τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από την ανάπτυξη των εκμεταλλευτών τους. Η ανάπτυξή τους ίσα-ίσα προϋποθέτει μεγαλύτερο κτύπημα του λαϊκού εισοδήματος και των εργατικών δικαιωμάτων, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, νέα φοροληστεία, νέα ματωμένα πλεονάσματα ως το 2060. Οι 700 μνημονιακοί νόμοι που πρόκειται να εφαρμοστούν με τη ρητή δέσμευση όσων ψήφισαν και τα 3 μνημόνια προς τους δανειστές δεν μπορούν να κρυφτούν από τις κοκορομαχίες Τσίπρα – Μητσοτάκη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις πείνας που και οι δύο έφεραν με τις 13 μνημονιακές αντιασφαλιστικές νομοθετικές τους ρυθμίσεις.

Ούτε βέβαια και οι διαφωνίες τους σε επουσιώδη ζητήματα στον χώρο της Παιδείας μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους στις προτάσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ για την αυτονομία της σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση ( νόμοι Μητσοτάκη – Βερναδάκη ) και τον εξορθολογισμό του κόστους που συνεπάγεται μειώσεις σε τμήματα, διδακτικό προσωπικό, λειτουργικές δαπάνες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν στο εξής βασικό για την επόμενη μέρα των μνημονίων : “Δεν πρέπει να γυρίσουμε στις παθογένειες του παρελθόντος”. Όταν μιλάνε για παθογένειες, αναφέρονται στους κομμένους μισθούς, στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες κ.ά. Αυτά δεν τα “διαπραγματεύονται”.

Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν. Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με το σύνθημα “μπροστά οι δικές μας ανάγκες- Όχι τα κέρδη των λίγων”.

Το Δ.Σ έγκαιρα σε όλη τη διάρκεια της διετίας έδωσε την αγωνιστική του απάντηση υιοθετώντας αυτή την κατεύθυνση. Συμμετείχε αμέσως μετά τη συγκρότησή του σε σύσκεψη συνδικάτων της Αττικής ενάντια στη χειροτέρευση των όρων σε υγεία και ασφάλιση. Έδωσε μαζικό απεργιακό παρόν στη απεργία στις 14/12/17 ενάντια στα μέτρα της 3ης αξιολόγησης και στη στάση εργασίας στο Δημόσιο ενάντια στην κατάθεση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα στις 5/12/17. Κήρυξε στάσεις εργασίας και στις 12/1/18, μετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα και στις 15/1/18 με συνδικάτα του Δημοσίου ενάντια στον απεργιοκτόνο νόμο που ψηφιζόταν στη Βουλή. Κατάγγειλε τη στάση της ΓΣΕΕ να μην κηρύξει απεργία και πρωτοστάτησε για δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στις 16/1/18 για τη στάση και της ίδιας να μην κηρύξει απεργία.

Σε τοπικό επίπεδο ο Σύλλογος μας κατήγγειλε τον τρόπο τοποθετήσεων και μετακινήσεων των συναδέλφων, αναπληρωτών και μονίμων, από τη μεριά της Β΄Δ/νσης προχωρώντας σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και απαιτώντας με αρκετή επιτυχία άρση των αδικιών και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Προχώρησε σε παραστάσεις στη Β΄Δ/νση στις 1/2/18 και στην Περιφεριακή Δ/νση στις 5/2/18 για την κάλυψη των κενών μαζί με συλλόγους γονέων και κατάφερε την ικανοποίηση του αιτήματος. Συμμετείχε στη συγκέντρωση των σωματείων του Δημοσίου στις 7/2/18 στο Υπ. Οικονομικών για την επαναφορά των 13ου -14ου μισθών, το ξεπάγωμα των Μ.Κ, την αύξηση των μισθών και την κάλυψη των απωλειών.

Πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει και συμμετείχε σε 2 συσκέψεις πρωτοβάθμιων σωματείων (12/2/18, 12/3/18 ) για την αγωνιστική οργάνωση της διεκδίκησης για εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων , τη μονιμοποίηση των 35.000 και πλέον συμβασιούχων εκπ/κων, την άμεση ψήφιση νόμου για μαζικούς μόνιμους διορισμούς χωρίς κριτήρια και μια παναττική σύσκεψη ενημέρωσης 18/4/18 με γονείς για τα νέα προβλήματα που ανοίγονται στη μόρφωση των παιδιών με βάση τις «νέες δομές στην εκπ/ση» και τη συνεχή αδιοριστία και την υποχρηματοδότηση.

Ο Σύλλογός μας πήρε μαζικά μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις στο ΥΠΑΙΘ για την κάλυψη των κενών με άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και κατάγγειλε την αστυνομική βία που ασκήθηκε σε βάρος των εκπαιδευτικών καθώς και τα ψέματα της κυβέρνησης ότι για τα επεισόδια ευθύνονταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Σε τοπικό επίπεδο προχώρησε σε σύσκεψη αναπληρωτών στις 22/2/18 και συγκρότησε επιτροπή αγώνα.

Τίμησε τη μέρα της γυναίκας 8/3/18 με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠ. Εργασίας μαζί με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία με αφορμή την απόλυση συναδέλφισσας αναπληρώτριας λόγω επαπειλούμενης εγκυμοσύνης απαιτώντας και πετυχαίνοντας συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στις 19/3/18 προβάλλοντας το αίτημα της εξίσωσης των δικαιωμάτων για όλους τους εκπαιδευτικούς. Για να διαπιστώσει από τις απαντήσεις ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, και να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά ο αντεργατικός ρόλος της ΕΕ.

Με δυναμική παρουσία και μαζική συμμετοχή πορευτήκαμε στις 30/3/18 στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στου Μαξίμου ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης και στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 14/6/18 ενάντια στα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Στην απεργία στις 30/5/18 πορευτήκαμε με τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ προβάλλοντας τις δικές μας ανάγκες δίνοντας ηχηρή απάντηση στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ που την ίδια μέρα διαδήλωναν χέρι – χέρι μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις ελέω «κοινωνικής συμμαχίας για μια δίκαιη ανάπτυξη». Βλέπε ακόμα μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις, απελευθέρωση απολύσεων, βάθεμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας κ.α…

Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα δείξαμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό καταδικάζοντας την αναγνώριση από τη μεριά των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της σύλληψη της 16χρονης παλαιστίνιας μαθήτριας Αχέντ Ταμίμι. Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο στις 17/4/18 στο Σύνταγμα ενάντια στις νέες επιθέσεις από ΗΠΑ – Γαλλία – Βρετανία κατά της Συρίας. Καταδικάσαμε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ – ΗΠΑ.

Εκφράσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πλημμυροπαθείς κατοίκους της Μάνδρας και στους πυροπαθείς στο Μάτι με μια συγκινητική πραγματικά ανταπόκριση από μεριάς των συναδέλφων συγκεντρώνοντας εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης.

Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν 8 θεατρικές παραστάσεις για τους συναδέλφους και οι ετήσιες εκδηλώσεις για τα παιδιά των συναδέλφων με παιδική θεατρική παράσταση καθώς και οι εκδρομή του συλλόγου σε Ρώμη – Φλωρεντία – Πίζα το 2018 και στις Δαλματικές Ακτές το 2019. Με σχετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και τα καθιερωμένα καλοσωρίσματα των αναπληρωτών συναδέλφων με ζωντανή μουσική σε καφέ-μπαρ της περιοχής μας.

Με την έκθεση δεκάδων έργων μαθητών μας πραγματοποιήθηκε και η συμμετοχή μας στις δράσεις της ΕΕΔΥΕ στην αίθουσα του 3ου Δ.ΣΧ. Ηρακλείου.

Πρωτοστατήσαμε να μην αναλάβουν οι συνάδελφοι χρέη αντίθετα με τα διδακτικά τους καθήκοντα για την πραγματοποίηση του προγράμματος σίτισης στέλνοντας σχετικό πρακτικό προς τους συλλόγους διδασκόντων, απαιτώντας πρόσληψη μόνιμου βοηθητικού προσωπικού και τη δημιουργία κατάλληλων χώρων σίτισης. Καταφέραμε τη διανομή των γευμάτων για το σπίτι των μαθητών αφού το κράτος δεν προχωρά στην ικανοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων.

Με την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς πήρε μέρος στις 13/9/18 στο πανατττικό συλλαλητήριο των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ως άμεση απάντηση στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ περί επιστροφής στην κανονικότητα. Πήραμε την πρωτοβουλία για πλατιά σύσκεψη ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ στις 17/9/18 και ως κλιμάκωση στις 17/10 με θέμα: την κάλυψη όλων των κενών με τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων συμβασιούχων, την απαίτηση σύγχρονων σχολικών υποδομών, τη μισθολογική μας αναβάθμιση, την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αποφασίσαμε στην πρώτη σύσκεψη σύσκεψη τη διοργάνωση κινητοποίησης στο ΥΠ.ΠΕΘ στις 28/9/18 με σύνθημα «μπροστά οι δικές μας ανάγκες» η οποία μετατέθηκε λόγω καιρικών συνθηκών για τις 5/10/18.

Σ΄ αυτήν την κινητοποίηση ο Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου αφού επικαλέστηκε πολλές φορές τη δημοσιονομική δυσπραγία και για τους διορισμούς, για τον υπεύθυνο δάσκαλο στο ολοήμερο και για την ανύπαρκτη κτηριακή υποδομή για εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, δεν έδωσε καμία θετική απάντηση στα κεντρικά αιτήματα στη συνάντηση που ακολούθησε με τα Δ.Σ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους διορισμούς της «τριετίας» επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και οι 4.500 που είχε εξαγγείλει για την επόμενη χρονιά είναι στον αέρα!

Ήταν όμως ξεκάθαρος για τα τρία είδη των κριτηρίων διορισμού: επιστημονικά, προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια και ότι οι όποιοι διορισμοί θα γίνονται με ευθύνη του ΑΣΕΠ, κριτήρια που θα ισχύσουν και στις προσλήψεις των αναπληρωτών.

Κατά τα άλλα το Υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που έστειλε σε όλες τις σχολικές μονάδες στις 21/12/2018, καλούσε τους Συλλόγους Διδασκόντων να συγκροτήσουν τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, που προβλέπονται στο άρθρο 11 του ν. 4547/2018 για τις νέες δομές στην Εκπαίδευση.

Η όλη διαδικασία φανέρωσε τι πραγματικά προωθείται πίσω από τη λογική της «συμπερίληψης και ένταξης» δομών, εκπαιδευτικών και μαθητών ειδικής αγωγής στα γενικά σχολεία: Το κράτος αντί να κάνει μόνιμους μαζικούς διορισμούς όλων των ειδικοτήτων (εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού) στα δημόσια σχολεία, ειδικά και γενικά, και αντί να στελεχώσει όλες τις αναγκαίες δομές της ειδικής αγωγής, μεταφέρει την ευθύνη του στις πλάτες των εκπαιδευτικών και μάλιστα της γενικής αγωγής!

Με βάση τα παραπάνω καλέσαμε τους Συλλόγους Διδασκόντων στις αντίστοιχες συνεδριάσεις να καταθέσουν ενδεικτικό πρακτικό ώστε να εκφράσουν την αδυναμία να συγκροτήσουν Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης. (Oι περισσότερες σχολικές μονάδες στον σύλλογό μας με αποφάσεις σ. δ. δεν προχώρησαν σε συγκρότηση ομάδων).

Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΔΟΕ, με δυο μήνες καθυστέρηση, ψέλλισε να μη λειτουργήσουν οι Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης ( θεωρώντας δεδομένο ότι έχουν συγκροτηθεί – αφού δεν έκανε και τίποτα να το αποτρέψει).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Ο αγώνας μας για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών συναδέλφων μας, για να γίνουν τώρα 37.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών συνεχίζεται!

Δεν κάνουμε βήμα πίσω!  

Για άλλη μια φορά χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που απήργησαν και πήραν μέρος στις μαζικές, μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην τροπολογία των απολύσεων, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη 17/1/19, που αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη στον αγώνα για ζωή, δουλειά και μόρφωση με δικαιώματα!

Δε μας φόβισε, αντίθετα μας έκανε πιο δυνατούς, η κυβερνητική βία και καταστολή!

Οι κινητοποιήσεις μας στρίμωξαν κι αποκάλυψαν την προεκλογική απάτη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για διορισμούς σε βάθος τριετίας!

Αποκάλυψαν σε γονείς και εργαζόμενους τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νέου συστήματος πρόσληψης – απόλυσης αναπληρωτών, που έχει τη σφραγίδα Ε.Ε. και ΟΟΣΑ, που απαξιώνει το πτυχίο, πετάει στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς των αναπληρωτών και καθιερώνει ένα ατέλειωτο εμπόριο προσόντων και πιστοποιήσεων.

Ακύρωσαν στην πράξη τον βρόμικο στόχο της κυβέρνησης να στήσει σκηνικό ανθρωποφαγίας ανάμεσα στους αναπληρωτές ανάλογα με το τι έχει συγκεντρώσει καθένας στη χρόνια αδιοριστία!

Ανέδειξαν ότι τα κριτήρια που βάζουν στους αναπληρωτές θα είναι και κριτήρια για την επερχόμενη αξιολόγηση των μονίμων, για να τους οδηγήσουν σε ένα ατελείωτο κυνηγητό προσόντων ως τα 67!

Έφεραν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το πρόβλημα της ελαστικής εργασίας και της αναπλήρωσης στην εκπαίδευση και όχι μόνο.

Κέρδισαν την αλληλεγγύη και την εκτίμηση των άλλων εργαζομένων, του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος, των φοιτητών αυριανών συναδέλφων μας, γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που πορευτήκαμε μαζί τους! Φανέρωσαν τους εχθρούς και τους φίλους μας! Αυτούς που στήριξαν τον αγώνα για ζωή με δικαιώματα και αυτούς που είναι απέναντι. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ΚΙΝΑΛ διαγκωνίστηκαν στα κριτήρια απόλυσης και στη χρόνια αδιοριστία! Είναι αυτοί που θεωρούν «εφικτό» να δίνουν 4 δις στο ΝΑΤΟ και άπειρα δις  σε επιχειρήσεις, αλλά «ανέφικτο» να δώσουν 500 εκατομμύρια για να γίνουν 30.000 μόνιμοι διορισμοί!

Το αίτημα που προβάλλαμε ως Σύλλογος, μαζί με δεκάδες άλλους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και ΕΛΜΕ και Επιτροπές Αγώνα Αναπληρωτών, για: «Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία! Εδώ και τώρα 37.000 μόνιμοι διορισμοί, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων» έδωσε δύναμη και μαχητικότητα στον αγώνα μας, γιατί είναι ρεαλιστικό, γιατί απαντά στις ανάγκες των μαθητών, γιατί συγκρούεται με την αντιεκπαιδευτική πολιτική και στην πράξη είναι το μοναδικό αίτημα που υπερασπίζεται το πτυχίο και την προϋπηρεσία ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ!

Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΔΟΕ (όπως και των ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ) υπονόμευσε στην πράξη τις κινητοποιήσεις! Δεν πήρε κανένα μέτρο για την οργάνωση της πάλης, καλλιέργησε απογοήτευση και αδράνεια. Κυρίως όμως γιατί οι δυνάμεις αυτές του κυβερνητικού συνδικαλισμού αποδέχονταν ό,τι έλεγε η κυβέρνηση περί “αδυναμίας μαζικών διορισμών” (δημοσιονομικοί περιορισμοί!), τις λεγόμενες “επιταγές του νόμου”, γι’ αυτό και όλο το προηγούμενο διάστημα υπονόμευσαν το μοναδικό δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Το χαρακτήριζαν ουτοπικό και λαϊκίστικο.

Ως βολικοί συνομιλητές της κυβέρνησης μιλούσαν για “καλύτερα” κριτήρια διορισμών! Ενώ το Δ.Σ της ΔΟΕ αθωώνοντας την πολιτική της ΕΕ προσέφυγε στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, δηλ. Έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Θαρρείς και δεν έχει η ΕΕ βασική πολιτική κατεύθυνση τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις και τον λεγόμενο εξορθολογισμό του προσωπικού και του κόστους στην Εκπ/ση.

Μάλιστα με προκλητικό τρόπο η πλειοψηφία του προεδρείου της 88ης Γενικής συνέλευσης της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) αρνήθηκε κάθε συζήτηση στη συνέλευση για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, προκαλώντας την οργή τους για την απαξίωση του δίκαιου αγώνα τους από τις συγκεκριμένες δυνάμεις.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Εν μέσω κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάπτυστη τροπολογία απολύσεων των συναδέλφων αναπληρωτών ο Υπουργός Παιδείας. Κ.Γαβρόγλου στα μουλωχτά υπέγραψε Υπουργική Απόφαση για την αξιολόγηση των σχολείων, που δημοσιοποιήθηκε στις 11 Γενάρη, μέρα απεργίας και καταστολής ενάντια στους εκπαιδευτικούς!

Στην Υπουργική αυτή Απόφαση (ΥΑ) εμπεριέχονται συμπυκνωμένα όσα περιείχαν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι για την αξιολόγηση (της Διαμαντοπούλου-ΠΑΣΟΚ, νόμος Βερναρδάκη).

Η λεγόμενη αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου είναι στην ουσία μια εξονυχιστική και εξοντωτική αξιολόγηση των Συλλόγων Διδασκόντων και των μελών τους, δηλαδή των εκπαιδευτικών του σχολείου, στοχεύει να αθωώνονται οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, να ενοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία για ό,τι δεν πάει καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε κάθε περίπτωση να περνάει η αντιεκπαιδευτική πολιτική και να προσαρμόζεται το σχολείο στις κάθε φορά ανάγκες της αγοράς!

Ως Δ.Σ καλέσαμε το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει επιτέλους απόφαση για ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης! Δυστυχώς και με την ανακοίνωση που έβγαλε η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΚΚΕ) για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας μετά την Υπουργική Απόφαση, αλλά και με τη στάση της στη τελευταία Γ.Σ των αντιπροσώπων όχι μόνο υπερασπίστηκε όλο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης, άλλα πήγε ένα βήμα πιο πέρα: επιδίωξε να γίνει θέση του Κλάδου η πρόταση της κυβέρνησης για μια «καλή αξιολόγηση»! Στον βωμό της δέσμευσης που είχαν από τα κόμματά τους, οι παραπάνω δυνάμεις προχώρησαν σε πρωτοφανείς ενέργειες: Αρνήθηκαν να βάλουν την πρόταση για ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ σε ψηφοφορία θεωρώντας πως υπάρχει μόνο η πρόταση της ΔΟΕ (η οποία δεν υιοθετήθηκε από σχεδόν ΚΑΝΕΝΑ Σύλλογο). Αρνήθηκαν την πρόταση των εκλεγμένων αντιπροσώπων με την Α.Σ.Ε. αλλά και πολλών άλλων συνέδρων για ονομαστική ψηφοφορία. Δεν καταμέτρησαν καν πόσοι ψήφησαν υπέρ και κατά της πρότασης της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ!

Έγινε φανερό πως, με τις εκφυλιστικές διαδικασίες και την πρεμούρα των παραπάνω παρατάξεων να ψηφίσουν την αξιολόγηση, πέταξαν λευκή πετσέτα στην επόμενη κυβέρνηση υπονομεύοντας μάλιστα την απόφαση για ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ που οι ίδιες δυνάμεις ψήφισαν στην ΑΔΕΔΥ!

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, είναι επιτακτική ανάγκη ο αγώνας να συνεχιστεί στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε να μπει φρένο στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση.

• Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς συμμετείχαμε στην απεργία της 24 Σεπτεμβρίου 2019 και στις 2 του Οκτώβρη κόντρα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στην εργοδοτική τρομοκρατία και τη λυσσασμένη μάχη που έδωσε η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ προκειμένου να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου. Επειδή η ανάπτυξη τους προϋποθέτει παραπέρα τσάκισμα εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό εννοούν όταν μιλάνε για επιστροφή στην κανονικότητα… Αυτή την «κανονικότητα» που τη ζούμε και μέσα στα σχολεία. Παλιά και νέα προβλήματα είναι εδώ. Και στην εκπαίδευση, η νέα κυβέρνηση συνεχίζει από κει που άφησε τα μέτρα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε το 3ο μνημόνιο για την Παιδεία, τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, την στρατηγική για ένα σχολείο «πιο ευαίσθητο στις απαιτήσεις της αγοράς» από κοινού τα ψήφισαν και τα υλοποιούν.

Συγκεκριμένα: 

 •  Συνεχίζεται το καθεστώς της ανακύκλωσης της ανεργίας με την πρόσληψη αναπληρωτών αντί για μόνιμους διορισμούς. Συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά κενά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών όπως και οι αντίστοιχες περσινές προσλήψεις αποδεικνύουν με τον πιο ηχηρό τρόπο πως οι συνάδελφοι στην πράξη δεν είναι αναπληρωτές αλλά καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων, αναπληρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό με όλες τις κυβερνήσεις να συμφωνούν στον εξορθολογισμό του προσωπικού με συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων και θέσπιση κριτηρίων απολύσεων και αδιοριστίας .
 •  Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει περίτρανα το αίτημα των χιλιάδων αναπληρωτών που διατυπώθηκε στις μεγάλες απεργίες του περασμένου Γενάρη για μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Τα σοβαρά προβλήματα στη διαβίωση (στέγαση, μετακίνηση, οικογένειες μοιρασμένες στα δύο κ.α.) επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να μπει τώρα τέλος στο αίσχος της αναπλήρωσης και της αδιοριστίας. 
 • Συνεχίζεται η κοροϊδία με τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, κάτι το οποίο σημαίνει πως αφενός δεν υλοποιείται παντού αλλά και εκεί που υλοποιείται τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Προνήπια και νήπια είτε στριμωγμένα σε αίθουσες που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφαλή παραμονή τους στο Νηπιαγωγείο, σε πολυπληθή τμήματα, αίθουσες σε δημοτικά, προθαλάμους σχολείων και προκάτ όπως στη Μεταμόρφωση. Σε 4 διαφορετικά παραρτήματα μέσα στον ίδιο παιδικό σταθμό όπως στο Ηράκλειο μακριά από τη γειτονιά του σχολείου τους, Ενώ στη Ν. Ιωνία είτε υποχρεώνονται να διανύουν από άκρη σε άκρη την πόλη είτε φοιτούν μέσα σε αίθουσες τελετών ή αίθουσες διδασκαλίας σε δημοτικά ή «προσωρινά» σε 2 βρεφονηπιακούς σταθμούς για μια θέση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πρόχειρες λύσεις που τελικά στρέφονται ενάντια στα ίδια τα παιδιά και τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου κάτω από τη λογική ότι δεν υπάρχουν κτίρια ή ελεύθερα οικόπεδα ή τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν την ανέγερση νέων σχολείων.
 •  Δεν έχει αποδοθεί κανένα κονδύλι για ελέγχους των σχολικών κτηρίων παρόλο που η κατάσταση των κτηριακών υποδομών στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων είναι σε οριακή κατάσταση όπως αποδείχτηκε και με τον πρόσφατο σεισμό της 19η Ιούλη στην Αθήνα. Μάλιστα τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Τα κτίσματα της περιόδου 1959-1985 αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων της χώρας, αλλά και των δήμων της περιοχής μας από τα οποία στα περισσότερα δεν έχουν γίνει προσεισμικοί έλεγχοι εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που φάνηκε με τις εκτεταμένες φθορές στο 4ο και στο 5ο δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου που κρίθηκαν ακατάλληλες οι παλιές τους πτέρυγες με αποτέλεσμα στον μεν πρώτο το μάθημα για έξι τμήματα να γίνεται σε κοντέινερς , στο δε δεύτερο σε τέσσερις αίθουσες που διαμορφώθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου. 
 • Ταυτόχρονα συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, με καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων για τα λειτουργικά έξοδα με αποτέλεσμα η σχολική χρονιά να ξεκινά με, κυριολεκτικά, άδεια ταμεία ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες!
 •  Η κυβέρνηση της Ν.Δ. διατηρεί σε ισχύ το νόμου Γαβρόγλου για το Λύκειο. Ταυτόχρονα ετοιμάζει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, μέσα στο Νοέμβρη, με στόχο την παραπέρα θωράκιση του αντεκπαιδευτικού νομοθετικού πλαισίου και με βασικές αιχμές την αυτονομία του σχολείου, τις αλλαγές στις δομές της εκπαίδευσης, το ρόλο του Διευθυντή και τις επιλογές στελεχών καθώς και πλευρές της αξιολόγησης που θα προσπαθήσει να προχωρήσει. 
 • Ο Σύλλογος μας απαντώντας έγκαιρα σε όλα τα παραπάνω πήρε την πρωτοβουλία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να καλέσει ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ στις 10/9 στα γραφεία της ΔΟΕ για την ανάπτυξη της κοινής πάλης απέναντι στα παραπάνω προβλήματα. 
 • Οργάνωσε και συμμετείχε στην κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ την Παρασκευή 4/10 απαιτώντας άμεσα την κάλυψη των κενών, τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των χρόνων, μαζικούς μόνιμους διορισμούς, την αντισεισμική – αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση των σχολείων, αυξημένες κρατικές δαπάνες για την ανέγερση νέων σχολείων. 
 • Συμμετείχε στην Παναττική σύσκεψη Ομοσπονδιών – Εργατικών Κέντρων – Συνδικάτων για την οργάνωση της κοινής πάλης ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο και στην Πανελλαδική σύσκεψη ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ 3/11/2019 για τον συντονισμό της δράσης για μόνιμους διορισμούς και στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 23/11 στα Προπύλαια και μετά την πορεία στη Σύσκεψη των Σωματείων στο Παιδαγωγικό, με αιχμή διορισμούς, ασφαλιστικό, μισθούς και συντάξεις, χρηματοδότηση εκπαίδευσης καθώς και μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού στην τάξη! 
 • Στα πλαίσια της εμβάθυνσης των Ευρωατλαντικών σχεδιασμών και ιδιαίτερα εν όψη της υπογραφής της λεγόμενης «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ που αφορά την παραμονή και επέκταση των βάσεων (και όχι μόνο), η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε συνέργειες της Πρεσβείας και του ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ και το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας (βλ. πρόγραμμα flex) με σκοπό τον εξωραϊσμό στη συνείδηση της νεολαίας του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της σφαγής και του ξεριζωμού των λαών για τα κέρδη των λίγων. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να βρει τείχος από τον κόσμο της εκπαίδευσης. 
 • Ο σύλλογος μας κατάγγειλε άμεσα όλες τις παραπάνω ενέργειες και ήταν από τα πρώτα σωματεία που πήραν απόφαση συμμετοχής και στην κινητοποίηση το Σάββατο 5/10/19 και στο Ευγενίδειο Ιδρυμα στις 9 το πρωί ενάντια στο πρόγραμμα flex και στην πορεία στην πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ ενάντια στην νέα ελληνοαμερικάνικη συμφωνία. Πορεία που συνοδεύτηκε με βίαια επίθεση ενάντια στους διαδηλωτές από τα ΜΑΤ που «προστάτευαν» το άγαλμα του Τρούμαν. 
 • Τέλος, και στην αρχή αυτής της σχολικής χρονιάς ήδη προβάλλαμε μια ταινία (Τελευταίο Σημείωμα, παρακολουθήσαμε ήδη ένα θέατρο με μεγάλη συμμετοχή (110 συνάδελφοι), διοργανώσαμε τη συζήτηση για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό (όπου απαντήθηκαν και ερωτήματα συναδέλφων), τη μουσική εκδήλωση καλωσόρισμα των συναδέλφων – αναπληρωτών και θα συνεχίσουμε και με άλλα: παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις. Θέλουμε το Σωματείο μας να προσφέρει στα μέλη του ό,τι μπορεί από τον πολιτιστικό πλούτο του λαού μας και της εποχής μας.
 • Συνάδελφοι
 • Μπροστά έχουμε μια δύσκολη και απαιτητική συνδικαλιστική χρονιά. Από τη μια έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον βασικό κυβερνητικό σχεδιασμό της παραπέρα επίθεσης σε εργασιακά – συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του «αναπτυξιακού» νόμου και του νέου ασφαλιστικού, από την άλλη την καλλιέργεια της απογοήτευσης, των χαμηλών απαιτήσεων, των αυταπατών της υπομονής, των εθνικιστικών και ρατσιστικών απόψεων, τη συντηρητικοποίηση της πολιτικής ζωής !
 • Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ισχυρούς κινδύνους από τις γενικότερες εξελίξεις και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη νέα συμφωνία παραμονής και επέκτασης των βάσεων εμπλέκει τον λαό μας για χάρη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης στις συγκεκριμένες περιοχές. Από την άλλη έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόστυχη τακτική και τις τρικολοποδιές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που το προηγούμενο διάστημα έδειξαν για ακόμη μια φορά το πρόσωπο της υπονόμευσης των εργατικών αγώνων σπέρνοντας τη σύγχυση και τη διάσπαση στους εργαζόμενους. Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και σε ΑΔΕΔΥ δε θέλουν καμία συμπόρευση των εργαζομένων δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Είναι φανερό ότι οι πλειοψηφίες αυτές δε θέλουν να δημιουργηθεί μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική γιατί συμφωνούν με αυτήν γι’ αυτό κάνουν πλάτη τόσο στην κυβέρνηση. Λειτουργούν ως πέμπτη φάλλαγα μέσα στο εργατικό κίνημα.
 • Συναδέλφισσες – συνάδελφοι Με σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!» προχωράμε. Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Δε χαρίζουμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, οι όροι ζωής και μόρφωσης των παιδιών μας, είναι το κριτήριο για τις διεκδικήσεις μας στον κλάδο. Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, προβάλλοντας τα δικά μας αιτήματα διεκδικών
 • • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
 • • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού!
 • • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών! 37χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων! Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση περί κριτηρίων και συστήματος διορισμών π.χ. πόσο θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία. Η συζήτηση για τα κριτήρια οδηγεί αντικειμενικά σε απολύσεις. Η θέση για άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι η μόνη που εξασφαλίζει και το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία των συναδέλφων.
 • • Γενναία χρηματοδότηση όλων των σχολικών επιτροπών!
 • • Ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.
 • • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€.
 • • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. • Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
 • • Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.
 • • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!
 • • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • • Οργανώνουμε με αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων τον αγώνα για «ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα»! Καλούμε τις Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις αποχής.
 • • Οργανώνουμε Παναττική εκδήλωση-ημερίδα με ΣΕΠΕ – Ενώσεις και Συλλόγους γονέων – ΕΛΜΕ για σύγχρονες υποδομές σ΄ όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής θωράκισης!
 • • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες.
 • • Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 30 του Νοέμβρη στις 10.30 π.μ στα Προπύλαια μαζί με εργατικά σωματεία-Ομοσπονδίες-ΕΚ και συνταξιουχικές οργανώσεις ενάντια στη νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.
 • • Κινητοποίηση στις 29/11 στο Υπουργείο Παιδείας στη 1μμ και σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της εκπαίδευσης. Κάλεσμα σε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την ίδια μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση στάση εργασίας 12.30μμ ως 13.15μμ για τον πρωινό κύκλο και 13.30μμ ως 15.00μμ για τον απογευματινό.
 • • Μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων και των συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα το Σάββατο 30/11, στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 10:30 και σε όλη τη χώρα, για το Ασφαλιστικό.
 • • Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο (με κάλεσμα σε μαθητές, φοιτητές, γονείς) στις 5/12 στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή (με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου) και απέναντι στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής, με 3ωρη στάση εργασίας. Στηρίζουμε τις μαθητικές κινητοποιήσεις στις 6/12 • Στήριξη την ίδια μέρα (5/12) της παρέμβασης των σωματείων στο Υπουργείο Εργασίας στις 14:00 για τις άδειες μητρότητας των συναδελφισσών αναπληρωτριών.
 • • Προχωράμε στις 12/12 σε νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
 • • Συμμετέχουμε στις 14/12 σε νέο μεγάλο Πανελλαδικό συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό στην Αθήνα μαζί με τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τα συνδικάτα Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
 • Συνάδελφοι, συναδέλφισσες Ο αγώνας μας, η συμπόρευση με το ταξικό κίνημα, με την πάλη μας και τη καθημερινή μας δράση είναι αυτό που δίνει τη διέξοδο. Με κίνημα μέσα στα σχολεία μαζικό, διεκδικητικό που δεν θα παζαρεύει πόσα θα χάσουμε, που δεν θα συμβιβάζεται με τις αιτίες που γεννούν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Καμία συνθηκολόγηση με τα ελάχιστα, με τους άθλιους μισθούς, με την κακοπληρωμένη εργασία των ολιγόμηνων προγραμμάτων απασχόλησης, με την ανεργία.
 • Αυτό είναι το πιο σύγχρονο, το πιο νέο, το πιο προοδευτικό.
 • Με ισχυρό ταξικό κίνημα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την προοπτική να πάρουν οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί τον πλούτο που παράγουν και την τύχη τους στα χέρια τους, για να γίνει πράξη η παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!
 • ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!

ς και δίνοντας από μία έδρα στις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Το Δ.Σ. συγκροτήθηκε στη βάση της αντιπροσωπευτικότητας- αναλογικότητας. Τη διετία που πέρασε οι αντιεκπαιδευτικές – αντιδραστικές πολιτικές συνεχίστηκαν και επιταχύνθηκαν. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είτε ως Κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση συνυπέγραψαν τις βασικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ και στην Παιδεία: Αυτονομία του σχολείου, αξιολόγηση, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, εμπόριο πιστοποιήσεων ως κριτήρια για τους διορισμούς που θααα.. γίνουν, νέες δομές στην εκπαίδευση… Όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματικοί όμιλοι, στηρίζουν κι εφαρμόζουν τους πάνω από 700 και πλέον μνημονιακούς νόμους, που τσακίζουν τη ζωή μας. Όσο και να ψάξει κανείς, ουσιαστικές διαφορές δε θα βρει ανάμεσά τους. Γι’ αυτό επιχείρησαν στις πρόσφατες εκλογές να στήσουν ψευτοδιλήμματα περί «προόδου και συντήρησης»! περί… δίκαιης ανάπτυξης ο ένας, περί… βιώσιμης ανάπτυξης ο άλλος. Ο τελευταίος χρόνος με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε από επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα που απέβλεπαν στην παραπέρα μείωση των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου, το κτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, την εφαρμογή των πλειστηριασμών και τη δίωξη όσων προσπαθούν να τους ματαιώσουν, στο συμπληρωματικό μνημόνιο για την παιδεία με τη ψήφιση τελικά για την εφαρμογή του μέσα από τον νόμο 4547 για τις «νέες δομές στήριξης της εκπαίδευσης», στη μετάθεση της ευθύνης για την εφαρμογή της 2χρονης Π.Α με τον νόμο 4521 και την κοινή υπουργική απόφαση στους δήμους της χώρας, τη νέα προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης και την προσπάθεια του Υπ. Παιδείας για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών με την εγκύκλιο 14181 στις 30 ώρες. Ένας χρόνος κατά τον οποίο συστηματικά η κυβέρνηση μαζί με τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού καλλιεργούσαν την αναμονή και τον εφησυχασμό σπέρνοντας στους εργαζόμενους την αυταπάτη της εξόδου από τα μνημόνια και της νέας ανάπτυξης. Ενώ αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή τον Ιούλιο του 2019 και την ανάληψη των κυβερνητικό της καθηκόντων η ΝΔ έδειξε και τις δικές της αντιλαϊκές προθέσεις, κάνοντας τα πρώτα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους με πρώτη νομοθετική ρύθμιση την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την προέκταση των αντισυνδικαλιστικού νομοθετικού πλαισίου που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, με σκοπό να υλοποιήσει το υπόλοιπο τμήμα από τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, ολοκληρώνοντας δηλαδή ό,τι δεν πρόλαβε να τελειώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι κατάπτυστες δηλώσεις Μητσοτάκη για επαγγελματίες συνδικαλιστές και golden boys του συνδικαλισμού που χάνουν τα προνόμιά τους δεν είναι παρά άλλη μια κατάθεση διαπιστευτηρίων απέναντι στα αφεντικά που υπηρετεί για να διατηρεί την εύνοιά τους αλλά και την κάλυψη της συνδικαλιστικής μαφίας του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για να περνάει τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησής του. Με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται να μετατραπούν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές σε «οικονομικές ζώνες» φτηνής εργατικής δύναμης, να συμπιεστούν παραπέρα οι μισθοί, να καταργηθεί ό,τι απέμεινε από τις συλλογικές συμβάσεις, να ιδιωτικοποιηθεί η κοινωνική ασφάλιση, να περιοριστούν δραστικά οι συνδικαλιστικές ελευθέριες, να μπουν ισχυρά εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας. Αυτός είναι ο «επενδυτικός παράδεισος» για τον οποίο μας μιλάνε! Ενώ με το «νέο Ασφαλιστικό» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί νέα κλιμάκωση της επίθεσης διαρκείας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, πατώντας πάνω στα αντιλαϊκά θεμέλια που έβαλαν όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, με κορωνίδα τον νόμο Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι το ασφαλιστικό αφορά όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και σε κάθε ηλικία, γιατί ασφαλιστικό σημαίνει υγεία και παροχές σε περίπτωση ασθένειας, οικογένεια – που ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι χρειάζονται υποστήριξη για να κάνουν και να τα βγάλουν πέρα – υγιεινή στους χώρους δουλειάς, μισθός και κατά πόσο μειώνεται με τις εισφορές μας και φυσικά εφάπαξ και σύνταξη. Σημαίνει δηλαδή τη ζωή μας όλη, η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί κατάκτηση και κάθε επίθεση σ’ αυτή είναι αιτία πολέμου! Το μοντέλο των «τριών πυλώνων» που προτείνει η ΝΔ έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες και έχει ήδη σε ένα βαθμό νομοθετηθεί, μέσα από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των προηγούμενων χρόνων. Ο νέος γύρος της επίθεσης βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση. Σε αυτό το μοντέλο, η δημόσια ασφάλιση («πρώτος πυλώνας») μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε… πτωχοκομείο, αποδίδοντας συντάξεις – ψίχουλα, στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων (έχει φροντίσει ήδη γι’ αυτό ο νόμος Κατρούγκαλου). Η επικουρική ασφάλιση («δεύτερος πυλώνας»), με την παραπέρα ενίσχυση των ιδιωτικών χαρακτηριστικών της, κυρίως μέσα από το κομβικό στοιχείο του «νέου Ασφαλιστικού» που φέρνει η ΝΔ, δηλαδή την παράδοση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων στον χρηματιστηριακό τζόγο, αποκόπτεται οριστικά από τη δημόσια ασφάλιση. Καταλήγει ουσιαστικά να είναι «δίδυμο αδελφάκι» της ιδιωτικής ασφάλισης («τρίτος πυλώνας»), ωστόσο, σε αντίθεση με αυτή, θα είναι υποχρεωτική. Ταυτόχρονα, προβλέπεται παραπέρα ενίσχυση του «τρίτου πυλώνα», των προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης, μέσα από φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το αντιδραστικό σχέδιο ολοκληρώνεται με την προώθηση των επαγγελματικών ταμείων, που νομοθέτησε το 2002 το ΠΑΣΟΚ. Αυτά λειτουργούν σε επίπεδο επαγγελμάτων και κλάδων και έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά με τον «δεύτερο πυλώνα» που προωθεί η ΝΔ. Μάλιστα, αποτελεί επιδίωξη της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, η δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου. Η διεθνής πείρα λέει ότι, όταν χρεοκοπούν τα επαγγελματικά ταμεία οι εργαζόμενοι χάνουν τα πάντα π.χ. όταν χρεωκόπησε η αμερικάνικη εταιρεία enron, άφησε 150.000 εργαζόμενους στον αέρα! Όσο για τα περί «βιωσιμότητας» και «δικαιοσύνης», όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, πριν από κάθε επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση αναμασούν τα ίδια. Με αυτόν τον μόνιμο πρόλογο, έφεραν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές συντάξεων και παροχών, απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Χαρίζουν δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις από βεβαιωμένα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ και το πρώην ΙΚΑ, τους μειώνουν παραπέρα τις εισφορές, την ίδια στιγμή που ο εργαζόμενος πληρώνει μεγάλες εισφορές και απολαμβάνει όλο και λιγότερες παροχές! Ο Σύλλογός μας ενημέρωσε πέρυσι τους συναδέλφους για τα αναδρομικά που τάχα θα έπαιρναν όσοι έκαναν προσφυγή, υποστηρίζοντας την πάγια και πολλάκις αποδεδειγμένη ως ορθή θέση του ότι όλα κατακτιούνται με αγώνες και μόνο συμπληρωματικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει οποιαδήποτε προσφυγή. Σε κάθε περίπτωση δεν έγινε προθάλαμος των δικηγορικών γραφείων, όπως έγιναν άλλοι Σύλλογοι και ΕΛΜΕ που οι πλειοψηφίες ήταν όλων των άλλων παρατάξεων, και μπήκε μπροστά στη διεκδίκηση όπως πάντα. Φυσικά σεβαστήκαμε την προσωπική επιλογή κάθε συναδέλφου να προσφύγει ή μη, όμως οι ευθύνες των ηγεσιών των παρατάξεων που έσπρωχναν τον κόσμο να προσφύγει είναι μεγάλες, έγινε και στο Σύλλογο μας παρά και ενάντια στην απόφαση του ΔΣ. Και φυσικά την ομαδική κατάθεση αίτησης μη παραγραφής, που ήταν συνδικαλιστική πράξη, φυσικά το σωματείο μας το ανέλαβε στο ακέραιο συγκεντρώνοντας δηλώσεις από τους συναδέλφους. Με καθαρό ταξικό πρόσημο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, κινείται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Με αυτό δίνει νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων στους επιχειρηματικούς ομίλους και ψίχουλα στους εργαζόμενους (που κι αυτά τα παίρνει με τα αντίμετρα) για να χωνέψουν ότι θα πληρώνουν αυτοί το 95% των έμμεσων και άμεσων φόρων. Συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις μειώνει τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 24% και απαλλάσσει όσες επενδύουν σε ακίνητη περιουσία ή κεφαλοποιούν τα αποθεματικά τους ή μεταβιβάζουν μετοχές κλπ Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά για την καπιταλιστική ανάπτυξη! Ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούνταν μονιμοποιήθηκε και ο μισθωτός θα πληρώνει φόρο από 9% ως και 44%, ενώ θα πληρώνει επιπλέον αν δεν καλύψει τις προβλεπόμενες δαπάνες με κάρτες κλπ. Παράλληλα με χίλιους τρόπους αφαιμάζουν τη λαϊκή οικογένεια για κάθε ληξιπρόθεσμη «οφειλή» της, ενώ οι πλειστηριασμοί δίνουν και παίρνουν για σπίτια, μαγαζιά. Απέναντι σ΄ αυτόν τον παράδεισο μόνο η δική μας αντίσταση και ανυπακοή, η οργανωμένη πάλη μας, η ολομέτωπη ταξική αντεπίθεσή μας για τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να γίνει η δική τους κόλαση. Ο Σύλλογός μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης μ΄ αυτή την πολιτική μέσα από τις γραμμές του ταξικού πόλου στο σ.κ, το ΠΑΜΕ, μετέχοντας σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, παίρνοντας πρωτοβουλίες, καλώντας πρωτοβάθμια σωματεία της Εκπαίδευσης σε συσκέψεις για τον προγραμματισμό κοινών δράσεων, κινητοποιήσεων στο Υπ. Παιδείας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς και τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων αναπληρωτών, αναδεικνύοντας από τη μια, ότι αιτίες για τα αντιλαϊκά μέτρα είναι η καπιταλιστική κρίση και η διασφάλιση των κερδών τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη προβάλλοντας την ανάγκη να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες, τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. μίλησε θαρρετά και με ειλικρίνεια στους συναδέλφους ότι τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από την ανάπτυξη των εκμεταλλευτών τους. Η ανάπτυξή τους ίσα-ίσα προϋποθέτει μεγαλύτερο κτύπημα του λαϊκού εισοδήματος και των εργατικών δικαιωμάτων, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, νέα φοροληστεία, νέα ματωμένα πλεονάσματα ως το 2060. Οι 700 μνημονιακοί νόμοι που πρόκειται να εφαρμοστούν με τη ρητή δέσμευση όσων ψήφισαν και τα 3 μνημόνια προς τους δανειστές δεν μπορούν να κρυφτούν από τις κοκορομαχίες Τσίπρα – Μητσοτάκη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις πείνας που και οι δύο έφεραν με τις 13 μνημονιακές αντιασφαλιστικές νομοθετικές τους ρυθμίσεις. Ούτε βέβαια και οι διαφωνίες τους σε επουσιώδη ζητήματα στον χώρο της Παιδείας μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία τους στις προτάσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ για την αυτονομία της σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση ( νόμοι Μητσοτάκη – Βερναδάκη ) και τον εξορθολογισμό του κόστους που συνεπάγεται μειώσεις σε τμήματα, διδακτικό προσωπικό, λειτουργικές δαπάνες. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν στο εξής βασικό για την επόμενη μέρα των μνημονίων : “Δεν πρέπει να γυρίσουμε στις παθογένειες του παρελθόντος”. Όταν μιλάνε για παθογένειες, αναφέρονται στους κομμένους μισθούς, στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες κ.ά. Αυτά δεν τα “διαπραγματεύονται”. Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν. Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με το σύνθημα “μπροστά οι δικές μας ανάγκες- Όχι τα κέρδη των λίγων”. Το Δ.Σ έγκαιρα σε όλη τη διάρκεια της διετίας έδωσε την αγωνιστική του απάντηση υιοθετώντας αυτή την κατεύθυνση. Συμμετείχε αμέσως μετά τη συγκρότησή του σε σύσκεψη συνδικάτων της Αττικής ενάντια στη χειροτέρευση των όρων σε υγεία και ασφάλιση. Έδωσε μαζικό απεργιακό παρόν στη απεργία στις 14/12/17 ενάντια στα μέτρα της 3ης αξιολόγησης και στη στάση εργασίας στο Δημόσιο ενάντια στην κατάθεση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα στις 5/12/17. Κήρυξε στάσεις εργασίας και στις 12/1/18, μετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα και στις 15/1/18 με συνδικάτα του Δημοσίου ενάντια στον απεργιοκτόνο νόμο που ψηφιζόταν στη Βουλή. Κατάγγειλε τη στάση της ΓΣΕΕ να μην κηρύξει απεργία και πρωτοστάτησε για δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στις 16/1/18 για τη στάση και της ίδιας να μην κηρύξει απεργία. Σε τοπικό επίπεδο ο Σύλλογος μας κατήγγειλε τον τρόπο τοποθετήσεων και μετακινήσεων των συναδέλφων, αναπληρωτών και μονίμων, από τη μεριά της Β΄Δ/νσης προχωρώντας σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και απαιτώντας με αρκετή επιτυχία άρση των αδικιών και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια. Προχώρησε σε παραστάσεις στη Β΄Δ/νση στις 1/2/18 και στην Περιφεριακή Δ/νση στις 5/2/18 για την κάλυψη των κενών μαζί με συλλόγους γονέων και κατάφερε την ικανοποίηση του αιτήματος. Συμμετείχε στη συγκέντρωση των σωματείων του Δημοσίου στις 7/2/18 στο Υπ. Οικονομικών για την επαναφορά των 13ου -14ου μισθών, το ξεπάγωμα των Μ.Κ, την αύξηση των μισθών και την κάλυψη των απωλειών. Πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει και συμμετείχε σε 2 συσκέψεις πρωτοβάθμιων σωματείων (12/2/18, 12/3/18 ) για την αγωνιστική οργάνωση της διεκδίκησης για εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων , τη μονιμοποίηση των 35.000 και πλέον συμβασιούχων εκπ/κων, την άμεση ψήφιση νόμου για μαζικούς μόνιμους διορισμούς χωρίς κριτήρια και μια παναττική σύσκεψη ενημέρωσης 18/4/18 με γονείς για τα νέα προβλήματα που ανοίγονται στη μόρφωση των παιδιών με βάση τις «νέες δομές στην εκπ/ση» και τη συνεχή αδιοριστία και την υποχρηματοδότηση. Ο Σύλλογός μας πήρε μαζικά μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις στο ΥΠΑΙΘ για την κάλυψη των κενών με άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και κατάγγειλε την αστυνομική βία που ασκήθηκε σε βάρος των εκπαιδευτικών καθώς και τα ψέματα της κυβέρνησης ότι για τα επεισόδια ευθύνονταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Σε τοπικό επίπεδο προχώρησε σε σύσκεψη αναπληρωτών στις 22/2/18 και συγκρότησε επιτροπή αγώνα. Τίμησε τη μέρα της γυναίκας 8/3/18 με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠ. Εργασίας μαζί με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία με αφορμή την απόλυση συναδέλφισσας αναπληρώτριας λόγω επαπειλούμενης εγκυμοσύνης απαιτώντας και πετυχαίνοντας συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στις 19/3/18 προβάλλοντας το αίτημα της εξίσωσης των δικαιωμάτων για όλους τους εκπαιδευτικούς. Για να διαπιστώσει από τις απαντήσεις ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, και να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά ο αντεργατικός ρόλος της ΕΕ. Με δυναμική παρουσία και μαζική συμμετοχή πορευτήκαμε στις 30/3/18 στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στου Μαξίμου ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης και στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 14/6/18 ενάντια στα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Στην απεργία στις 30/5/18 πορευτήκαμε με τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ προβάλλοντας τις δικές μας ανάγκες δίνοντας ηχηρή απάντηση στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ που την ίδια μέρα διαδήλωναν χέρι – χέρι μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις ελέω «κοινωνικής συμμαχίας για μια δίκαιη ανάπτυξη». Βλέπε ακόμα μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις, απελευθέρωση απολύσεων, βάθεμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας κ.α… Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα δείξαμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό καταδικάζοντας την αναγνώριση από τη μεριά των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της σύλληψη της 16χρονης παλαιστίνιας μαθήτριας Αχέντ Ταμίμι. Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο στις 17/4/18 στο Σύνταγμα ενάντια στις νέες επιθέσεις από ΗΠΑ – Γαλλία – Βρετανία κατά της Συρίας. Καταδικάσαμε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Εκφράσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πλημμυροπαθείς κατοίκους της Μάνδρας και στους πυροπαθείς στο Μάτι με μια συγκινητική πραγματικά ανταπόκριση από μεριάς των συναδέλφων συγκεντρώνοντας εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης. Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν 8 θεατρικές παραστάσεις για τους συναδέλφους και οι ετήσιες εκδηλώσεις για τα παιδιά των συναδέλφων με παιδική θεατρική παράσταση καθώς και οι εκδρομή του συλλόγου σε Ρώμη – Φλωρεντία – Πίζα το 2018 και στις Δαλματικές Ακτές το 2019. Με σχετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και τα καθιερωμένα καλοσωρίσματα των αναπληρωτών συναδέλφων με ζωντανή μουσική σε καφέ-μπαρ της περιοχής μας. Με την έκθεση δεκάδων έργων μαθητών μας πραγματοποιήθηκε και η συμμετοχή μας στις δράσεις της ΕΕΔΥΕ στην αίθουσα του 3ου Δ.ΣΧ. Ηρακλείου. Πρωτοστατήσαμε να μην αναλάβουν οι συνάδελφοι χρέη αντίθετα με τα διδακτικά τους καθήκοντα για την πραγματοποίηση του προγράμματος σίτισης στέλνοντας σχετικό πρακτικό προς τους συλλόγους διδασκόντων, απαιτώντας πρόσληψη μόνιμου βοηθητικού προσωπικού και τη δημιουργία κατάλληλων χώρων σίτισης. Καταφέραμε τη διανομή των γευμάτων για το σπίτι των μαθητών αφού το κράτος δεν προχωρά στην ικανοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων. Με την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς πήρε μέρος στις 13/9/18 στο πανατττικό συλλαλητήριο των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ως άμεση απάντηση στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ περί επιστροφής στην κανονικότητα. Πήραμε την πρωτοβουλία για πλατιά σύσκεψη ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ στις 17/9/18 και ως κλιμάκωση στις 17/10 με θέμα: την κάλυψη όλων των κενών με τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων συμβασιούχων, την απαίτηση σύγχρονων σχολικών υποδομών, τη μισθολογική μας αναβάθμιση, την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αποφασίσαμε στην πρώτη σύσκεψη σύσκεψη τη διοργάνωση κινητοποίησης στο ΥΠ.ΠΕΘ στις 28/9/18 με σύνθημα «μπροστά οι δικές μας ανάγκες» η οποία μετατέθηκε λόγω καιρικών συνθηκών για τις 5/10/18. Σ΄ αυτήν την κινητοποίηση ο Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου αφού επικαλέστηκε πολλές φορές τη δημοσιονομική δυσπραγία και για τους διορισμούς, για τον υπεύθυνο δάσκαλο στο ολοήμερο και για την ανύπαρκτη κτηριακή υποδομή για εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, δεν έδωσε καμία θετική απάντηση στα κεντρικά αιτήματα στη συνάντηση που ακολούθησε με τα Δ.Σ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους διορισμούς της «τριετίας» επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και οι 4.500 που είχε εξαγγείλει για την επόμενη χρονιά είναι στον αέρα! Ήταν όμως ξεκάθαρος για τα τρία είδη των κριτηρίων διορισμού: επιστημονικά, προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια και ότι οι όποιοι διορισμοί θα γίνονται με ευθύνη του ΑΣΕΠ, κριτήρια που θα ισχύσουν και στις προσλήψεις των αναπληρωτών. Κατά τα άλλα το Υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που έστειλε σε όλες τις σχολικές μονάδες στις 21/12/2018, καλούσε τους Συλλόγους Διδασκόντων να συγκροτήσουν τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, που προβλέπονται στο άρθρο 11 του ν. 4547/2018 για τις νέες δομές στην Εκπαίδευση. Η όλη διαδικασία φανέρωσε τι πραγματικά προωθείται πίσω από τη λογική της «συμπερίληψης και ένταξης» δομών, εκπαιδευτικών και μαθητών ειδικής αγωγής στα γενικά σχολεία: Το κράτος αντί να κάνει μόνιμους μαζικούς διορισμούς όλων των ειδικοτήτων (εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού) στα δημόσια σχολεία, ειδικά και γενικά, και αντί να στελεχώσει όλες τις αναγκαίες δομές της ειδικής αγωγής, μεταφέρει την ευθύνη του στις πλάτες των εκπαιδευτικών και μάλιστα της γενικής αγωγής! Με βάση τα παραπάνω καλέσαμε τους Συλλόγους Διδασκόντων στις αντίστοιχες συνεδριάσεις να καταθέσουν ενδεικτικό πρακτικό ώστε να εκφράσουν την αδυναμία να συγκροτήσουν Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης. (Oι περισσότερες σχολικές μονάδες στον σύλλογό μας με αποφάσεις σ. δ. δεν προχώρησαν σε συγκρότηση ομάδων). Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΔΟΕ, με δυο μήνες καθυστέρηση, ψέλλισε να μη λειτουργήσουν οι Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης ( θεωρώντας δεδομένο ότι έχουν συγκροτηθεί – αφού δεν έκανε και τίποτα να το αποτρέψει). Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Ο αγώνας μας για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών συναδέλφων μας, για να γίνουν τώρα 37.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών συνεχίζεται! Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Για άλλη μια φορά χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που απήργησαν και πήραν μέρος στις μαζικές, μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην τροπολογία των απολύσεων, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη 17/1/19, που αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη στον αγώνα για ζωή, δουλειά και μόρφωση με δικαιώματα! Δε μας φόβισε, αντίθετα μας έκανε πιο δυνατούς, η κυβερνητική βία και καταστολή! Οι κινητοποιήσεις μας στρίμωξαν κι αποκάλυψαν την προεκλογική απάτη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για διορισμούς σε βάθος τριετίας! Αποκάλυψαν σε γονείς και εργαζόμενους τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νέου συστήματος πρόσληψης – απόλυσης αναπληρωτών, που έχει τη σφραγίδα Ε.Ε. και ΟΟΣΑ, που απαξιώνει το πτυχίο, πετάει στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς των αναπληρωτών και καθιερώνει ένα ατέλειωτο εμπόριο προσόντων και πιστοποιήσεων. Ακύρωσαν στην πράξη τον βρόμικο στόχο της κυβέρνησης να στήσει σκηνικό ανθρωποφαγίας ανάμεσα στους αναπληρωτές ανάλογα με το τι έχει συγκεντρώσει καθένας στη χρόνια αδιοριστία! Ανέδειξαν ότι τα κριτήρια που βάζουν στους αναπληρωτές θα είναι και κριτήρια για την επερχόμενη αξιολόγηση των μονίμων, για να τους οδηγήσουν σε ένα ατελείωτο κυνηγητό προσόντων ως τα 67! Έφεραν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το πρόβλημα της ελαστικής εργασίας και της αναπλήρωσης στην εκπαίδευση και όχι μόνο. Κέρδισαν την αλληλεγγύη και την εκτίμηση των άλλων εργαζομένων, του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος, των φοιτητών αυριανών συναδέλφων μας, γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που πορευτήκαμε μαζί τους! Φανέρωσαν τους εχθρούς και τους φίλους μας! Αυτούς που στήριξαν τον αγώνα για ζωή με δικαιώματα και αυτούς που είναι απέναντι. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ΚΙΝΑΛ διαγκωνίστηκαν στα κριτήρια απόλυσης και στη χρόνια αδιοριστία! Είναι αυτοί που θεωρούν «εφικτό» να δίνουν 4 δις στο ΝΑΤΟ και άπειρα δις σε επιχειρήσεις, αλλά «ανέφικτο» να δώσουν 500 εκατομμύρια για να γίνουν 30.000 μόνιμοι διορισμοί! Το αίτημα που προβάλλαμε ως Σύλλογος, μαζί με δεκάδες άλλους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και ΕΛΜΕ και Επιτροπές Αγώνα Αναπληρωτών, για: «Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία! Εδώ και τώρα 37.000 μόνιμοι διορισμοί, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων» έδωσε δύναμη και μαχητικότητα στον αγώνα μας, γιατί είναι ρεαλιστικό, γιατί απαντά στις ανάγκες των μαθητών, γιατί συγκρούεται με την αντιεκπαιδευτική πολιτική και στην πράξη είναι το μοναδικό αίτημα που υπερασπίζεται το πτυχίο και την προϋπηρεσία ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ! Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΔΟΕ (όπως και των ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ) υπονόμευσε στην πράξη τις κινητοποιήσεις! Δεν πήρε κανένα μέτρο για την οργάνωση της πάλης, καλλιέργησε απογοήτευση και αδράνεια. Κυρίως όμως γιατί οι δυνάμεις αυτές του κυβερνητικού συνδικαλισμού αποδέχονταν ό,τι έλεγε η κυβέρνηση περί “αδυναμίας μαζικών διορισμών” (δημοσιονομικοί περιορισμοί!), τις λεγόμενες “επιταγές του νόμου”, γι’ αυτό και όλο το προηγούμενο διάστημα υπονόμευσαν το μοναδικό δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Το χαρακτήριζαν ουτοπικό και λαϊκίστικο. Ως βολικοί συνομιλητές της κυβέρνησης μιλούσαν για “καλύτερα” κριτήρια διορισμών! Ενώ το Δ.Σ της ΔΟΕ αθωώνοντας την πολιτική της ΕΕ προσέφυγε στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, δηλ. Έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Θαρρείς και δεν έχει η ΕΕ βασική πολιτική κατεύθυνση τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις και τον λεγόμενο εξορθολογισμό του προσωπικού και του κόστους στην Εκπ/ση. Μάλιστα με προκλητικό τρόπο η πλειοψηφία του προεδρείου της 88ης Γενικής συνέλευσης της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) αρνήθηκε κάθε συζήτηση στη συνέλευση για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, προκαλώντας την οργή τους για την απαξίωση του δίκαιου αγώνα τους από τις συγκεκριμένες δυνάμεις. Συναδέλφισσες , συνάδελφοι Εν μέσω κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάπτυστη τροπολογία απολύσεων των συναδέλφων αναπληρωτών ο Υπουργός Παιδείας. Κ.Γαβρόγλου στα μουλωχτά υπέγραψε Υπουργική Απόφαση για την αξιολόγηση των σχολείων, που δημοσιοποιήθηκε στις 11 Γενάρη, μέρα απεργίας και καταστολής ενάντια στους εκπαιδευτικούς! Στην Υπουργική αυτή Απόφαση (ΥΑ) εμπεριέχονται συμπυκνωμένα όσα περιείχαν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι για την αξιολόγηση (της Διαμαντοπούλου-ΠΑΣΟΚ, νόμος Βερναρδάκη). Η λεγόμενη αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου είναι στην ουσία μια εξονυχιστική και εξοντωτική αξιολόγηση των Συλλόγων Διδασκόντων και των μελών τους, δηλαδή των εκπαιδευτικών του σχολείου, στοχεύει να αθωώνονται οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, να ενοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία για ό,τι δεν πάει καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε κάθε περίπτωση να περνάει η αντιεκπαιδευτική πολιτική και να προσαρμόζεται το σχολείο στις κάθε φορά ανάγκες της αγοράς! Ως Δ.Σ καλέσαμε το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει επιτέλους απόφαση για ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης! Δυστυχώς και με την ανακοίνωση που έβγαλε η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΚΚΕ) για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας μετά την Υπουργική Απόφαση, αλλά και με τη στάση της στη τελευταία Γ.Σ των αντιπροσώπων όχι μόνο υπερασπίστηκε όλο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης, άλλα πήγε ένα βήμα πιο πέρα: επιδίωξε να γίνει θέση του Κλάδου η πρόταση της κυβέρνησης για μια «καλή αξιολόγηση»! Στον βωμό της δέσμευσης που είχαν από τα κόμματά τους, οι παραπάνω δυνάμεις προχώρησαν σε πρωτοφανείς ενέργειες: Αρνήθηκαν να βάλουν την πρόταση για ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ σε ψηφοφορία θεωρώντας πως υπάρχει μόνο η πρόταση της ΔΟΕ (η οποία δεν υιοθετήθηκε από σχεδόν ΚΑΝΕΝΑ Σύλλογο). Αρνήθηκαν την πρόταση των εκλεγμένων αντιπροσώπων με την Α.Σ.Ε. αλλά και πολλών άλλων συνέδρων για ονομαστική ψηφοφορία. Δεν καταμέτρησαν καν πόσοι ψήφησαν υπέρ και κατά της πρότασης της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ! Έγινε φανερό πως, με τις εκφυλιστικές διαδικασίες και την πρεμούρα των παραπάνω παρατάξεων να ψηφίσουν την αξιολόγηση, πέταξαν λευκή πετσέτα στην επόμενη κυβέρνηση υπονομεύοντας μάλιστα την απόφαση για ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ που οι ίδιες δυνάμεις ψήφισαν στην ΑΔΕΔΥ! Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, είναι επιτακτική ανάγκη ο αγώνας να συνεχιστεί στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε να μπει φρένο στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. • Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς συμμετείχαμε στην απεργία της 24 Σεπτεμβρίου 2019 και στις 2 του Οκτώβρη κόντρα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στην εργοδοτική τρομοκρατία και τη λυσσασμένη μάχη που έδωσε η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ προκειμένου να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου. Επειδή η ανάπτυξη τους προϋποθέτει παραπέρα τσάκισμα εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό εννοούν όταν μιλάνε για επιστροφή στην κανονικότητα… Αυτή την «κανονικότητα» που τη ζούμε και μέσα στα σχολεία. Παλιά και νέα προβλήματα είναι εδώ. Και στην εκπαίδευση, η νέα κυβέρνηση συνεχίζει από κει που άφησε τα μέτρα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε το 3ο μνημόνιο για την Παιδεία, τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, την στρατηγική για ένα σχολείο «πιο ευαίσθητο στις απαιτήσεις της αγοράς» από κοινού τα ψήφισαν και τα υλοποιούν. Συγκεκριμένα:  Συνεχίζεται το καθεστώς της ανακύκλωσης της ανεργίας με την πρόσληψη αναπληρωτών αντί για μόνιμους διορισμούς. Συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά κενά και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών όπως και οι αντίστοιχες περσινές προσλήψεις αποδεικνύουν με τον πιο ηχηρό τρόπο πως οι συνάδελφοι στην πράξη δεν είναι αναπληρωτές αλλά καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων, αναπληρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό με όλες τις κυβερνήσεις να συμφωνούν στον εξορθολογισμό του προσωπικού με συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων και θέσπιση κριτηρίων απολύσεων και αδιοριστίας .  Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει περίτρανα το αίτημα των χιλιάδων αναπληρωτών που διατυπώθηκε στις μεγάλες απεργίες του περασμένου Γενάρη για μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Τα σοβαρά προβλήματα στη διαβίωση (στέγαση, μετακίνηση, οικογένειες μοιρασμένες στα δύο κ.α.) επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να μπει τώρα τέλος στο αίσχος της αναπλήρωσης και της αδιοριστίας.  Συνεχίζεται η κοροϊδία με τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, κάτι το οποίο σημαίνει πως αφενός δεν υλοποιείται παντού αλλά και εκεί που υλοποιείται τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Προνήπια και νήπια είτε στριμωγμένα σε αίθουσες που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφαλή παραμονή τους στο Νηπιαγωγείο, σε πολυπληθή τμήματα, αίθουσες σε δημοτικά, προθαλάμους σχολείων και προκάτ όπως στη Μεταμόρφωση. Σε 4 διαφορετικά παραρτήματα μέσα στον ίδιο παιδικό σταθμό όπως στο Ηράκλειο μακριά από τη γειτονιά του σχολείου τους, Ενώ στη Ν. Ιωνία είτε υποχρεώνονται να διανύουν από άκρη σε άκρη την πόλη είτε φοιτούν μέσα σε αίθουσες τελετών ή αίθουσες διδασκαλίας σε δημοτικά ή «προσωρινά» σε 2 βρεφονηπιακούς σταθμούς για μια θέση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πρόχειρες λύσεις που τελικά στρέφονται ενάντια στα ίδια τα παιδιά και τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου κάτω από τη λογική ότι δεν υπάρχουν κτίρια ή ελεύθερα οικόπεδα ή τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν την ανέγερση νέων σχολείων.  Δεν έχει αποδοθεί κανένα κονδύλι για ελέγχους των σχολικών κτηρίων παρόλο που η κατάσταση των κτηριακών υποδομών στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων είναι σε οριακή κατάσταση όπως αποδείχτηκε και με τον πρόσφατο σεισμό της 19η Ιούλη στην Αθήνα. Μάλιστα τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Τα κτίσματα της περιόδου 1959-1985 αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων της χώρας, αλλά και των δήμων της περιοχής μας από τα οποία στα περισσότερα δεν έχουν γίνει προσεισμικοί έλεγχοι εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που φάνηκε με τις εκτεταμένες φθορές στο 4ο και στο 5ο δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου που κρίθηκαν ακατάλληλες οι παλιές τους πτέρυγες με αποτέλεσμα στον μεν πρώτο το μάθημα για έξι τμήματα να γίνεται σε κοντέινερς , στο δε δεύτερο σε τέσσερις αίθουσες που διαμορφώθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου.  Ταυτόχρονα συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, με καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων για τα λειτουργικά έξοδα με αποτέλεσμα η σχολική χρονιά να ξεκινά με, κυριολεκτικά, άδεια ταμεία ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες!  Η κυβέρνηση της Ν.Δ. διατηρεί σε ισχύ το νόμου Γαβρόγλου για το Λύκειο. Ταυτόχρονα ετοιμάζει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, μέσα στο Νοέμβρη, με στόχο την παραπέρα θωράκιση του αντεκπαιδευτικού νομοθετικού πλαισίου και με βασικές αιχμές την αυτονομία του σχολείου, τις αλλαγές στις δομές της εκπαίδευσης, το ρόλο του Διευθυντή και τις επιλογές στελεχών καθώς και πλευρές της αξιολόγησης που θα προσπαθήσει να προχωρήσει.  Ο Σύλλογος μας απαντώντας έγκαιρα σε όλα τα παραπάνω πήρε την πρωτοβουλία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να καλέσει ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ στις 10/9 στα γραφεία της ΔΟΕ για την ανάπτυξη της κοινής πάλης απέναντι στα παραπάνω προβλήματα.  Οργάνωσε και συμμετείχε στην κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ την Παρασκευή 4/10 απαιτώντας άμεσα την κάλυψη των κενών, τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των χρόνων, μαζικούς μόνιμους διορισμούς, την αντισεισμική – αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση των σχολείων, αυξημένες κρατικές δαπάνες για την ανέγερση νέων σχολείων.  Συμμετείχε στην Παναττική σύσκεψη Ομοσπονδιών – Εργατικών Κέντρων – Συνδικάτων για την οργάνωση της κοινής πάλης ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο και στην Πανελλαδική σύσκεψη ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ 3/11/2019 για τον συντονισμό της δράσης για μόνιμους διορισμούς και στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 23/11 στα Προπύλαια και μετά την πορεία στη Σύσκεψη των Σωματείων στο Παιδαγωγικό, με αιχμή διορισμούς, ασφαλιστικό, μισθούς και συντάξεις, χρηματοδότηση εκπαίδευσης καθώς και μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού στην τάξη!  Στα πλαίσια της εμβάθυνσης των Ευρωατλαντικών σχεδιασμών και ιδιαίτερα εν όψη της υπογραφής της λεγόμενης «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ που αφορά την παραμονή και επέκταση των βάσεων (και όχι μόνο), η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε συνέργειες της Πρεσβείας και του ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ και το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας (βλ. πρόγραμμα flex) με σκοπό τον εξωραϊσμό στη συνείδηση της νεολαίας του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της σφαγής και του ξεριζωμού των λαών για τα κέρδη των λίγων. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να βρει τείχος από τον κόσμο της εκπαίδευσης.  Ο σύλλογος μας κατάγγειλε άμεσα όλες τις παραπάνω ενέργειες και ήταν από τα πρώτα σωματεία που πήραν απόφαση συμμετοχής και στην κινητοποίηση το Σάββατο 5/10/19 και στο Ευγενίδειο Ιδρυμα στις 9 το πρωί ενάντια στο πρόγραμμα flex και στην πορεία στην πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ ενάντια στην νέα ελληνοαμερικάνικη συμφωνία. Πορεία που συνοδεύτηκε με βίαια επίθεση ενάντια στους διαδηλωτές από τα ΜΑΤ που «προστάτευαν» το άγαλμα του Τρούμαν.  Τέλος, και στην αρχή αυτής της σχολικής χρονιάς ήδη προβάλλαμε μια ταινία (Τελευταίο Σημείωμα, παρακολουθήσαμε ήδη ένα θέατρο με μεγάλη συμμετοχή (110 συνάδελφοι), διοργανώσαμε τη συζήτηση για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό (όπου απαντήθηκαν και ερωτήματα συναδέλφων), τη μουσική εκδήλωση καλωσόρισμα των συναδέλφων – αναπληρωτών και θα συνεχίσουμε και με άλλα: παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκδρομές και ξεναγήσεις. Θέλουμε το Σωματείο μας να προσφέρει στα μέλη του ό,τι μπορεί από τον πολιτιστικό πλούτο του λαού μας και της εποχής μας. Συνάδελφοι Μπροστά έχουμε μια δύσκολη και απαιτητική συνδικαλιστική χρονιά. Από τη μια έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον βασικό κυβερνητικό σχεδιασμό της παραπέρα επίθεσης σε εργασιακά – συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του «αναπτυξιακού» νόμου και του νέου ασφαλιστικού, από την άλλη την καλλιέργεια της απογοήτευσης, των χαμηλών απαιτήσεων, των αυταπατών της υπομονής, των εθνικιστικών και ρατσιστικών απόψεων, τη συντηρητικοποίηση της πολιτικής ζωής ! Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ισχυρούς κινδύνους από τις γενικότερες εξελίξεις και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη νέα συμφωνία παραμονής και επέκτασης των βάσεων εμπλέκει τον λαό μας για χάρη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης στις συγκεκριμένες περιοχές. Από την άλλη έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόστυχη τακτική και τις τρικολοποδιές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που το προηγούμενο διάστημα έδειξαν για ακόμη μια φορά το πρόσωπο της υπονόμευσης των εργατικών αγώνων σπέρνοντας τη σύγχυση και τη διάσπαση στους εργαζόμενους. Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και σε ΑΔΕΔΥ δε θέλουν καμία συμπόρευση των εργαζομένων δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Είναι φανερό ότι οι πλειοψηφίες αυτές δε θέλουν να δημιουργηθεί μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική γιατί συμφωνούν με αυτήν γι’ αυτό κάνουν πλάτη τόσο στην κυβέρνηση. Λειτουργούν ως πέμπτη φάλλαγα μέσα στο εργατικό κίνημα. Συναδέλφισσες – συνάδελφοι Με σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!» προχωράμε. Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Δε χαρίζουμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, οι όροι ζωής και μόρφωσης των παιδιών μας, είναι το κριτήριο για τις διεκδικήσεις μας στον κλάδο. Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, προβάλλοντας τα δικά μας αιτήματα διεκδικώντας: • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού! • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών! 37χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων! Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση περί κριτηρίων και συστήματος διορισμών π.χ. πόσο θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία. Η συζήτηση για τα κριτήρια οδηγεί αντικειμενικά σε απολύσεις. Η θέση για άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι η μόνη που εξασφαλίζει και το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία των συναδέλφων. • Γενναία χρηματοδότηση όλων των σχολικών επιτροπών! • Ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€. • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. • Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. • Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού. • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις! • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. • Οργανώνουμε με αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων τον αγώνα για «ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα»! Καλούμε τις Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις αποχής. • Οργανώνουμε Παναττική εκδήλωση-ημερίδα με ΣΕΠΕ – Ενώσεις και Συλλόγους γονέων – ΕΛΜΕ για σύγχρονες υποδομές σ΄ όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής θωράκισης! • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες. • Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 30 του Νοέμβρη στις 10.30 π.μ στα Προπύλαια μαζί με εργατικά σωματεία-Ομοσπονδίες-ΕΚ και συνταξιουχικές οργανώσεις ενάντια στη νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. • Κινητοποίηση στις 29/11 στο Υπουργείο Παιδείας στη 1μμ και σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της εκπαίδευσης. Κάλεσμα σε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την ίδια μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση στάση εργασίας 12.30μμ ως 13.15μμ για τον πρωινό κύκλο και 13.30μμ ως 15.00μμ για τον απογευματινό. • Μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων και των συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα το Σάββατο 30/11, στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 10:30 και σε όλη τη χώρα, για το Ασφαλιστικό. • Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο (με κάλεσμα σε μαθητές, φοιτητές, γονείς) στις 5/12 στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή (με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου) και απέναντι στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής, με 3ωρη στάση εργασίας. Στηρίζουμε τις μαθητικές κινητοποιήσεις στις 6/12 • Στήριξη την ίδια μέρα (5/12) της παρέμβασης των σωματείων στο Υπουργείο Εργασίας στις 14:00 για τις άδειες μητρότητας των συναδελφισσών αναπληρωτριών. • Προχωράμε στις 12/12 σε νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. • Συμμετέχουμε στις 14/12 σε νέο μεγάλο Πανελλαδικό συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό στην Αθήνα μαζί με τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τα συνδικάτα Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Συνάδελφοι, συναδέλφισσες Ο αγώνας μας, η συμπόρευση με το ταξικό κίνημα, με την πάλη μας και τη καθημερινή μας δράση είναι αυτό που δίνει τη διέξοδο. Με κίνημα μέσα στα σχολεία μαζικό, διεκδικητικό που δεν θα παζαρεύει πόσα θα χάσουμε, που δεν θα συμβιβάζεται με τις αιτίες που γεννούν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Καμία συνθηκολόγηση με τα ελάχιστα, με τους άθλιους μισθούς, με την κακοπληρωμένη εργασία των ολιγόμηνων προγραμμάτων απασχόλησης, με την ανεργία. Αυτό είναι το πιο σύγχρονο, το πιο νέο, το πιο προοδευτικό. Με ισχυρό ταξικό κίνημα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την προοπτική να πάρουν οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί τον πλούτο που παράγουν και την τύχη τους στα χέρια τους, για να γίνει πράξη η παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!

Αφήστε μια απάντηση