Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» εκφράζει την αγωνιστική συμπαράσταση στη μάχη για υπογραφή ΣΣΕ που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών ανά την Ελλάδα. Χαιρετίζουμε τη δράση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων», που από όλο το περασμένο διάστημα έχει κάνει μια σειρά κινήσεων στην κατεύθυνση υπογραφής ΣΣΕ, αρχής γενομένης από τον χώρο των ΦΜΕ, ΚΞΓ και ΚΜ. Καταγγέλλουμε την προκλητική στάση την εργοδοσίας! Στις δύο συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους της ΟΕΦΕ, αλλά και τις Ομοσπονδίες των Ξενόγλωσσων, η εργοδοτική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται την παραμικρή αύξηση του ωρομισθίου κάνοντας μάλιστα λόγο για «τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με το ήδη υπάρχον ωρομίσθιο». Απροκάλυπτα η ΟΕΦΕ, με προτάσεις που έκανε πάνω σε θεσμικά ζητήματα (γενικοί όροι πέραν του ωρομισθίου) έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις όσον αφορά δικαιώματα και κατακτήσεις του κλάδου που ισχύουν χρόνια τώρα (κάνοντας λόγο για την θεσμοθέτηση απλήρωτων ωρών επιτηρήσεων, συμμετοχή σε σεμινάρια και υποχρεώσεις πέραν του ωραρίου κ.λπ.). Επιπλέον, ενώ προσλαμβάνουν τους εργαζομένους ως καθηγητές, δεν αναγνωρίζουν την επιστημονική επάρκεια των συναδέλφων (η οποία θα πρέπει-όπως είπαν να είναι διαρκώς υπό κρίση), αρνούμενοι να δώσουν επίδομα πτυχίου!
Η εργοδοσία των ξενόγλωσσων ενίστανται γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το Νόμο Φίλη «διπλασίασε χωρίς διαβουλεύσεις» το ωρομίσθιο και έχει καταστήσει τις επιχειρήσεις τους «οριακά βιώσιμες».
Το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να πείσει πως παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου. Ας μη γελιόμαστε, ο Ν. Φίλη ούτε “φιλεργατικός” ούτε “φιλολαϊκός” είναι. Δεν υπάρχει κανένα θετικό βήμα στην κυβερνητική πολιτική, που κάνει τα πάντα ώστε να μην ανοίξει κουβέντα στους χώρους δουλειάς για την ανάγκη υπογραφή ΣΣΕ. Επιπλέον ο Νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, είναι η μνημονιακή «φάκα», που δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε κυβέρνησης να αποφασίζει με νόμο για τον κατώτερο μισθό, με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων και την «παραγωγικότητα της εργασίας».
Η εργοδοτική πλευρά (ΟΕΦΕ) έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ (εκδικάζεται στις 19/3), προκειμένου να «γκρεμίσει» το πλήρες ωράριο των 21 ωρών και να ισχύσει το 40ωρο. Αυτό σημαίνει πως επιδιώκει τα ωρομίσθια να διαμορφωθούν στα 4 ευρώ! Κοντά σε αυτούς τρίβουν τα χέρια τους οι εργοδότες των ΚΞΓ, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα «βολέψει» και αυτούς!
Οι εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, βιώνουν καθημερινά την καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος: μαύρη-απλήρωτη εργασία, μείωση μισθών και ωρομισθίων, μη καταβολή δώρων και δεδουλευμένων, ανασφάλιστη εργασία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Η εργοδοτική ασυδοσία δίνει και παίρνει, ενώ η πλειονότητα των συναδέλφων δουλεύει κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, σε συνθήκες γαλέρας και φόβου.
Όσον αφορά στα Κέντρα Μελέτης, το Υπουργείο Παιδείας εσκεμμένα αφήνει ακαθόριστο το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης. Εκεί, οι συμβάσεις είναι συνήθως στο πλαίσιο που ισχύει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς δεν αναγράφεται καν η ειδικότητα του εκπαιδευτικού.
Η εργοδοσία πρωτοστατεί συντεταγμένα στην καταπάτηση κάθε δικαιώματός, αξιοποιώντας κάθε πτυχή των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η πάλη για υπογραφή ΣΣΕ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα διεκδίκησης του κλάδου. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στα ΦΜΕ και ΚΞΓ που διεκδικούν:
• ευθυγράμμιση των εργαζομένων στα Κέντρα Μελέτης με του εργαζόμενους στα ΦΜΕ και ΚΞΓ,
• κατώτατο ωρομίσθιο το οποίο να προκύπτει από το αίτημα για 751 ευρώ κατώτατο μισθό,
• αναγνώριση επιδόματος πτυχίου,
• επαναφορά τριετιών (προσαύξηση λόγω παλαιότητας)
Καλούμε κάθε συνάδελφο να στηρίξει την Απεργία στον κλάδο των ΦΜΕ και ΚΞΓ στις 19 Μάρτη. Είναι δική μας υπόθεση να χαράξουμε τη δική μας γραμμή διεκδίκησης, με ορίζοντα την ανάκτηση των απωλειών μας και όπλο την αλληλεγγύη, για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.