ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020 Ομιλία του Κώστα Κατιμερτζόγλου, προέδρου του ΣΕΠΕ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» στην εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Νέα Ιωνία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, γονείς, μαθητές

« Παράξενη πρωτομαγιά» όπως λέει και ο ποιητής, η φετινή Όμως εμείς δεν πλέκουμε σήμερα με αγκάθια τα στεφάνια… Είμαστε εδώ κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουμε στο σπίτι βουβοί.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουμε σ΄αυτή τη σημερινή «παράξενη» πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στην καθαριότητα, στα εργοστάσια, σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είμαστε σήμερα εδώ στην πλατεία Σημηριώτη να τιμήσουμε τους νεκρούς των ταξικών αγώνων, μετά τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών γονιών, φοιτητών, μαθητών στο υπουργείο Παιδείας και στο Σύνταγμα, μετά και τη συμμετοχή μας στις 28 του Απρίλη στην πανελλαδική ημέρα δράσης των συνδικάτων.

Είμαστε σήμερα εδώ καταγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας να καταθέσουν νομοσχέδιο για την παιδεία, εν μέσω πανδημίας με κλειστά σχολεία, ως μια καθαρά ύπουλη και εχθρική ενέργεια ενάντια στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που δίνουν εδώ και δύο μήνες τη μάχη για τη στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέσα από το νομοσχέδιο :

• Αντί να παρθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, για τη δημιουργία σύγχρονων και υγιεινών σχολικών τάξεων, προωθείται η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο.

• Υψώνονται νέοι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση των μαθητών, στην προσπάθειά τους να περάσουν στα Πανεπιστήμια, εισάγοντας την Τράπεζα Θεμάτων από την Α΄ Λυκείου μετατρέποντας το Λύκειο σε «εξεταστική αρένα».

• Κλείνει ο δρόμος για χιλιάδες εργαζόμενους μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην ειδικότητα της επιλογής τους θέτωντας ως ανώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη.

• Αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, χιλιάδες συνάδελφοί μας τιμωρούνται με διετή ή τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας.

• Η εισαγωγή των υποχρεωτικών εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των σχολείων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και την άμεση εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης, ο Σύλλογος Διδασκόντων με τους γονείς καλούνται να διαχειριστούν τη φτώχεια από την κρατική υποχρηματοδότηση, αναζητώντας «χορηγούς» και «χρηματοδότες».

• Η αξιολόγηση, με βάση τα «εκπαιδευτικά αποτελέσματα», ενοχοποιεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για ό,τι δεν πάει καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο να αθωώνονται οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και να κατηγοροποιούνται τα σχολεία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για την επαναλειτουργία των σχολείων όχι μόνο δεν καθησυχάζουν τις αγωνίες των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και φοιτητών, αλλά κάνουν πως δεν βλέπουν:

• Την άθλια κατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων και των υλικοτεχνικων υποδομών,

• Τις ελλείψεις σε είδη καθαρισμού και απολύμανσης, σε μέσα ατομικής προστασίας.

• Το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που βιώνουν οι καθαρίστριες,

• Την τραγική κατάσταση στο εκπαιδευτικό δυναμικό λόγω της αδιοριστίας αλλά και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

• Την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που πέρα από τη συνέχιση της αναστολής, δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο έστω για το ζήτημα των ειδικών θεραπειών (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες κ.ά.).

Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που εξήγγειλε, δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα παραπάνω ζητήματα. Για μια ακόμα φορά ρίχνει το βάρος στην «ατομική ευθύνη» εκπαιδευτικών και μαθητών για τα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσουμε, τη στιγμή που για την «τόνωση» της καπιταλιστικής οικονομίας προσφέρει απλόχερα δις € αλλά για την ενίσχυση της μορφωτικής – εκπαιδευτικής διαδικασίας απολύτως τίποτα!

Όμως Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Η διεθνής καπιταλιστική κρίση των τελευταίων δέκα χρόνων, αλλά και η σημερινή, που επιαχύνεται λόγω της εξάπλωσης του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι χρήσιμοι και αναγκαίοι είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που δίχως εμάς δε λειτουργεί τίποτε. Έδειξε βέβαια ξεκάθαρα ότι αυτοί που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα και το αίμα μας, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να κερδίζουν ακόμα και σ΄ αυτήν την κρίσιμη περίοδο οι επιχειρήσεις τους δισεκατομμύρια, δεν έχουν καμιά χρησιμότητα. Θησαυρίζουν σε βάρος μας εγκληματώντας εναντίον μας.

Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα…. φορτώνοντας πάνω μας νέα βάρη στο όνομα της «εθνικής ομοψυχίας».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, γονείς, μαθητές

Προετοιμαζόμαστε και μεις από τώρα για την επόμενη μέρα. Με ενίσχυση της οργάνωσής μας, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά παραμένοντας όρθιοι και δυνατοί, γιατί ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, την καθημερινή μας επιβίωση, απαιτώντας άμεσα:

• Να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.

• Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

• Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στις μετακινήσεις του λαού χωρίς να βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Δωρεάν όλα τα μέσα προστασίας της ατομικής υγείας.

• Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κι όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.

• Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ στα σχολεία σε σχέση με τις αποστάσεις εντός τάξης.

• Άμεση ανεύρεση χώρων, ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, ακόμα και άμεση ενοικίαση κατάλληλων χώρων. Να ανοίξουν όλα τα σχολεία, που είτε καταργήθηκαν είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

• Καμία σκέψη για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

• Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). Να πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις.

• Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο.

• Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.).

• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Να ενισχυθούν οι δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.).

• Παροχή ειδικής άδειας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδας. Ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που έχουν σοβαρές ασθένειες, αλλά δεν εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.

• Εξίσωση όλων των αδειών των αναπληρωτών με αυτές των μόνιμων.

• Ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που θα μετακινηθούν προς τις περιοχές που υπηρετούν, καθώς και για τη στέγαση και τη σίτισή τους με ευθύνη του κράτους.

• Καμία απόλυση συναδέλφων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

• Ειδικά μέτρα για τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων (υγιεινή και ασφάλεια, σαφείς οδηγίες στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, επανάληψη της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές, άρση των περιορισμών για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, που αφορά μαθητές που ασθένησαν).

• Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

• Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που χειροτερεύει το σχολείο και υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς!

Συναγωνίστριες , συναγωνιστές

Φέτος τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας, μέσα σε αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η 1Η ΜΑΗ ως παγκόσμια μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στο μήνυμα του φετινού γιορτασμού της φέρνει στον δρόμο των εργαζομένων όλου του πλανήτη μια τεράστια αλήθεια: Ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Γιατί η πανδημία επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά το σύνθημα ότι:

ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ

Γι΄αυτό και το ιστορικό χρέος για την παγκόσμια εργατική τάξη να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να αλλάξει τη ρότα της κοινωνίας στο δρόμο της προόδου και της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγει κατακτώντας τη δική της εξουσία, προβάλλει σήμερα ως επιτακτικό καθήκον για την ίδια μας την επιβίωση και την επιβίωση των παιδιών μας.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες, πράγματι …… Παράξενη πρωτομαγιά, όπως λέει και ο ποιητής ο ήλιος καίει το πέλαγο στη δύση μα της καρδιάς την πυρκαγιά ΔΕ θα βρεθεί ποτάμι να την σβήσει

ΖΗΤΩ Η  1Η ΤΟΥ ΜΑΗ ΜΕΡΑ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ  ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η διεθνής καπιταλιστική κρίση των τελευταίων δέκα χρόνων, αλλά και η σημερινή, που επιαχύνεται λόγω της εξάπλωσης του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι χρήσιμοι και αναγκαίοι είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που δίχως εμάς δε λειτουργεί τίποτε. Έδειξε βέβαια ξεκάθαρα ότι αυτοί που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα και το αίμα μας, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να κερδίζουν ακόμα και σ΄ αυτήν την κρίσιμη περίοδο οι επιχειρήσεις τους δισεκατομμύρια, δεν έχουν καμιά χρησιμότητα. Θησαυρίζουν σε βάρος μας εγκληματώντας εναντίον μας. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα…. φορτώνοντας πάνω μας νέα βάρη στο όνομα της «εθνικής ομοψυχίας». Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, γονείς, μαθητές Προετοιμαζόμαστε και μεις από τώρα για την επόμενη μέρα. Με ενίσχυση της οργάνωσής μας, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά παραμένοντας όρθιοι και δυνατοί, γιατί ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, την καθημερινή μας επιβίωση, απαιτώντας άμεσα: • Να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις. • Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. • Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στις μετακινήσεις του λαού χωρίς να βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Δωρεάν όλα τα μέσα προστασίας της ατομικής υγείας. • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κι όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια. • Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ στα σχολεία σε σχέση με τις αποστάσεις εντός τάξης. • Άμεση ανεύρεση χώρων, ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, ακόμα και άμεση ενοικίαση κατάλληλων χώρων. Να ανοίξουν όλα τα σχολεία, που είτε καταργήθηκαν είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. • Καμία σκέψη για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). Να πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις. • Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο. • Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.). • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Να ενισχυθούν οι δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.). • Παροχή ειδικής άδειας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδας. Ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που έχουν σοβαρές ασθένειες, αλλά δεν εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες. • Εξίσωση όλων των αδειών των αναπληρωτών με αυτές των μόνιμων. • Ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που θα μετακινηθούν προς τις περιοχές που υπηρετούν, καθώς και για τη στέγαση και τη σίτισή τους με ευθύνη του κράτους. • Καμία απόλυση συναδέλφων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. • Ειδικά μέτρα για τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων (υγιεινή και ασφάλεια, σαφείς οδηγίες στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, επανάληψη της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές, άρση των περιορισμών για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, που αφορά μαθητές που ασθένησαν). • Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που χειροτερεύει το σχολείο και υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς! Συναγωνίστριες , συναγωνιστές Φέτος τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας, μέσα σε αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η 1Η ΜΑΗ ως παγκόσμια μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στο μήνυμα του φετινού γιορτασμού της φέρνει στον δρόμο των εργαζομένων όλου του πλανήτη μια τεράστια αλήθεια: Ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός. Γιατί η πανδημία επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά το σύνθημα ότι: ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ Γι΄αυτό και το ιστορικό χρέος για την παγκόσμια εργατική τάξη να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να αλλάξει τη ρότα της κοινωνίας στο δρόμο της προόδου και της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγει κατακτώντας τη δική της εξουσία, προβάλλει σήμερα ως επιτακτικό καθήκον για την ίδια μας την επιβίωση και την επιβίωση των παιδιών μας. Συναγωνιστές, συναγωνίστριες, πράγματι …… Παράξενη πρωτομαγιά, όπως λέει και ο ποιητής ο ήλιος καίει το πέλαγο στη δύση μα της καρδιάς την πυρκαγιά ΔΕ θα βρεθεί ποτάμι να την σβήσει ΖΗΤΩ Η 1Η ΤΟΥ ΜΑΗ ΜΕΡΑ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αφήστε μια απάντηση