ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 2ης ΤΑΚΤΙΚΗΣ Γ.Σ ΤΟΥ ΣΕΠΕ « Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» 22/6/2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 22/06/2020 στις 18.30 στον προαύλιο χώρο του 1ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Αττικής η 2η τακτική Γ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» η οποία κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσα από τον νέο νόμο 4692/ 2020 για την Παιδεία, διατηρεί στο ακέραιο τον νόμο 4589/19 (ΣΥΡΙΖΑ – Γαβρόγλου) σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις για τους αναπληρωτές και τους διορισμούς, επεκτείνοντας και όλες τις αντεκπαιδευτικές διατάξεις για τη λειτουργία και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας παρά τις δυναμικές αντιδράσεις εκπαιδευτικών – γονιών – μαθητών ενάντια στην μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι, προχώρησε σε έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1859-15/5/2020) επικυρώνοντας τη δυνατότητα να μπαίνουν κάμερες στις τάξεις με σκοπό την on – line αναμετάδοση του μαθήματος!

Καταρχάς είναι αποκαλυπτικός ο στόχος του υπουργείου με τον τρόπο που έφερε το νομοσχέδιο για διαβούλευση και την έκδοση της παραπάνω Υ.Α: Εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία, με δεδομένη τη δυσκολία των Σωματείων να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις και Συλλογικές διαδικασίες, να αντιδράσουν μαζικά μιας και ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης.

Κάτι που στην πορεία ξεπεράστηκε άμεσα αποδεικνύοντας ότι το σ.κ όταν θέλει μπορεί να αντιδράσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες αναγκάζοντας ακόμη και τις πλειοψηφίες στις ηγεσίες σε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ, που καλυπτόμενες πίσω από τα μέτρα περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης, τα οποία πάρθηκαν μέσα από συνεχείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με πρόσχημα την προστασία της υγείας των πολιτών από τον κορονοϊό, απέφευγαν να οργανώσουν την οποιαδήποτε κινητοποίηση.

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση το έβαλε σε διαβούλευση, δεκάδες σωματεία της Αττικής, Σύλλογοι και ΕΛΜΕ απ’ όλη την Ελλάδα, Ενώσεις Γονέων, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές κινητοποιήθηκαν με πρώτη δυναμική αντίδραση στις 2/4 και στη συνέχεια, στις 16/4, στις 24/4 αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό του χαρακτήρα. Με τη συγκέντρωση πάνω από 250 υπογραφών στον σύλλογό μας μέσα σε τρεις ημέρες με αίτημα την κάλυψη σε τεχνολογικό εξοπλισμό όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη, τα επόμενα 3 μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια, στις 13/5, στις 19/5 και 26/5 τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 9/06 και 11/06, με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στο συλλαλητήριο για την υγεία στη Ν.Ιωνία στις 16/06 δώσαμε μια ηχηρή απάντηση αντίστασης στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Κάτω από το βάρος της κατακραυγής από τους συναδέλφους για την τακτική της αδράνειάς τους και της πίεσης από τη βάση, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αφού είχαν προηγηθεί τέσσερις κινητοποιήσεις ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ και αφού η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΔΟΕ αγνόησε επιδεικτικά την πρόσκληση δεκάδων ΣΕΠΕ της Αττικής για συνάντηση μαζί της με αντιπροσωπεία από τα Δ.Σ για την οργάνωση της αντίστασης απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης, άρχισαν να καλούν σε κινητοποιήσεις και να κάνουν την εμφάνισή τους στα συλλαλητήρια. Όμως οι ευθύνες τους δεν απενοχοποιούνται με τις φωτογραφίσεις και τις δηλώσεις τους στα κανάλια. Η απροθυμία τους δεν έχει να κάνει με την επάρκεια και την ικανότητά τους. Είναι γιατί συμφωνούν με τη βασική πολιτική κατεύθυνση που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Οι πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από τα πρωτοβάθμια σωματεία με αντιπροσωπευτικές παραστάσεις στο υπουργείο παιδείας και στη συνέχεια στο Σύνταγμα, με κοινές συσκέψεις ύστερα από κάθε κινητοποίηση στις οποίες προτείνονταν τα παραπέρα βήματα κλιμάκωσης άφησαν πίσω την τακτική της αναμονής και του συμβιβασμού αυτών των ηγεσιών, αποδομώντας ταυτόχρονα και τα διάφορα ιδεολογήματα όπως: «προέχει η εθνική συναίνεση και ομοψυχία», «το περνάμε όλοι μαζί», «όλοι μαζί θα βγούμε στο ξέφωτο» κ.α. που διοχετεύονταν μέσω των ΜΜΕ από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους καλοθελητές του κοινωνικού αυτοματισμού που το προηγούμενο διάστημα είχαν οργιάσει εναντίον του κλάδου, όταν σχεδόν το συνολό του πάσχιζε να σταθεί δίπλα στους μαθητές του και τις οικογενειές τους χωρίς τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό τη στιγμή που μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στηρίζονταν με δισεκατομμύρια…..

Φυσικά ποτέ δεν ήμασταν ούτε θα είμαστε όλοι μαζί. Οι ανάγκες των εργαζομένων δε χωράνε στα πλαίσια της κοινωνίας και της οικονομίας που έχει ως «θεό» το κέρδος.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι όχι απλά δεν έκαναν βήμα πίσω από την ένταση της επίθεσης στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, αντιθέτως αξιοποίησαν την πανδημία ως ευκαιρία για την επιτάχυνση των σχεδιασμών που είχαν και πριν από αυτή, για την παγίωση αντεργατικών μέτρων που θεσμοθετήθηκαν εντός πανδημίας, για περεταίρω χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Και όποιος υιοθέτησε τη λογική ότι «θα λογαριαστούμε μετά» είτε σε πολιτικό είτε σε συνδικαλιστικό επίπεδο είναι συνεργός και συνένοχος για όποια μέτρα πάρθηκαν σε βάρος του λαού.

Στο επίπεδο της κυβερνητικής επίθεσης απέναντι στην Παιδεία με το συγκεκριμένο νόμο που ψήφισε τελικά η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, αντί να ενισχυθεί η σύγχρονη γενική παιδεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά, που είναι και το υπόβαθρο για την κατάκτηση των αναγκαίων ικανοτήτων, τελικά ενισχύονται όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν οδηγήσει το σχολείο στα σημερινά αδιέξοδα.

Ο βασικός πυρήνας του νόμου 4692/2020 βασίζεται στις κατευθύνσεις και τις οδηγίες των διαφόρων ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την Παιδεία, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των απαιτήσεων του ΣΕΒ. Από τα ντοκουμέντα αυτών, αντιγράφει και η σημερινή κυβέρνηση. Είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των καπιταλιστικών προσαρμογών στη δομή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου. Προσαρμογές στην κατεύθυνση της πιο άμεσης σύνδεσής του με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, της προετοιμασίας του εργαζόμενου όσον αφορά τις ικανότητες – δεξιότητες αλλά και την ιδεολογία του με βάση αυτές τις ανάγκες.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ πριν από το 2015 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έως το καλοκαίρι του 2019, αυτή την πολιτική εφάρμοσαν. Αυτή την πολιτική συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Από την άποψη αυτή είναι λανθασμένες, αποπροσανατολιστικές και παγιδεύουν το κίνημα μια σειρά τοποθετήσεις δυνάμεων μέσα στον κλάδο που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως νεοφιλελεύθερη – νεοσυντηρητική οπισθοδρόμηση, ως προϊόν δεξιών ιδεοληψιών της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Υιοθετούν για μια ακόμα φορά τα χρεοκοπημένα δίπολα «πρόοδος – συντήρηση», «δεξιά – αντιδεξία» κρύβοντας το πραγματικό περιεχόμενο και του νόμου και της κυβερνητικής πολιτικής.

Μια γραμμή όχι απλά χρεοκοπημένη αλλά και καταστροφική γιατί μετατρέπει τα συνδικάτα σε σκαλοπάτι για την εναλλαγή αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, βαθιά αντιλαϊκή και προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του κεφαλαίου, διατηρεί και επεκτείνει τις τρεις εμβληματικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, που δημιούργησαν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και πολεμήθηκαν από τα σωματεία με απεργιακούς αγώνες:

1. Νόμος Γαβρόγλου για το Λύκειο, στον οποίο μαθητές και καθηγητές απάντησαν με μαζικές κινητοποιήσεις.

2. Νόμος 4589 – το νέο σύστημα προσλήψεων για τους αναπληρωτές, απέναντι στον οποίο χιλιάδες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις απεργίες του περσινού Γενάρη.

3. Διατάξεις για την αξιολόγηση, για τις οποίες 77 Σωματεία έχουν ψηφίσει Απεργία-Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Αποδεικνύεται ότι κάθε κυβέρνηση αξιοποιεί και χτίζει επάνω στο νομοθετικό πλαίσιο που παραλαμβάνει και εκ των πραγμάτων η πολιτική της χειροτερεύει τη ζωή μας.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο νόμος 4692 πρέπει να απορριφθεί όχι ως συντηρητικός και οπισθοδρομικός αλλά ως βαθιά ταξικός, αντιεκπαιδευτικός, που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, καλεί τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, απαξιώνοντας τον παιδαγωγικό μας ρόλο. Ο αγώνας που δίνουμε για να μην εφαρμοστεί, είναι αγώνας ταυτόχρονα και για την κατάργηση του αντεκπαιδευτικού – αντεργατικού οπλοστασίου, για την ικανοποίηση των μορφωτικών και συνολικά των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων σε σύγκρουση με όσους υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων. Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Σ΄ αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, μπαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και μαζί με τα ταξικά σωματεία διεκδικούμε:

• Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και μειωμένου ωραρίου, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία με ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου.

• Καμία απόλυση. Να υπάρξει αυτόματη ανανέωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ που υπογράφτηκαν μέσα στη σχολική χρονιά 2019-2020 για ακόμα ένα έτος ώστε να δοθεί άμεσα τέρμα στην αγωνία με τους νέους πίνακες της Γενικής Αγωγής.

• Άμεση πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μια φάση ώστε να μην υπάρχουν κενά με την έναρξη των μαθημάτων τη νέα σχολική χρονιά (2020 – 2021) που θα ξεκινήσει στις 7/9.

• Να μην εφαρμοστούν οι απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου που οδηγούν σε απολύσεις αναπληρωτών (τιμωρητικής διατάξεις, υποχρεωτικές μετακινήσεις παράλληλης στήριξης κ.α.).

• Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων (άδειες, συνδικαλιστικά δικαιώματα).

• Άμεσα να δοθεί λύση σε σχέση με τη μετακίνηση, τη στέγαση και τη διαμονή με ευθύνη του κράτους. Δεν αντέχουμε άλλο το τεράστιο οικονομικό βάρος της διαρκούς μετακίνησης.

• Να αρθούν όλες οι αδικίες που έχουν γίνει στους πίνακες της ειδικής (αποκλεισμό συναδέλφων χωρίς εξομοίωση, απορριφθέντες λόγω παράβολου, κομμένα μόρια από πτυχία Αγγλικών, λάθη στη μοριοδότηση κ.α.).

• Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή.

• Όχι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών. Όχι στην απαξίωση μαθημάτων και αντικειμένων.

• Να μη χαθεί καμία οργανική θέση.

• 15 μαθητές ο ανώτερος αριθμός στα Νπιαγωγεία και στις Ακαι Β δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα στις υπόλοιπες τάξεις δημοτικού και της Β/βαθμιας Εκπ/σης

• Όχι στις συμπτύξεις και το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.

• Ριζικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που θα προωθούν την επιστημονική σκέψη, την κριτική ικανότητα και τη δημιουργικότητα των μαθητών και όχι τη μονομέρεια, την αποσπασματικότητα και την στείρα αποστήθιση!

• Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο, ώστε μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.).

• Αύξηση της οικονομικής επιχορήγησης των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για συνέχιση της χορήγησης και με τη νέα σχολική χρονιά δωρεάν με κρατική ευθύνη όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.) αν εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής.

• Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.).

• Άμεση ανεύρεση ακόμα και άμεση ενοικίαση κατάλληλων χώρων, ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων για την εφαρμογή της 2χρονης Π.Α. Να ανοίξουν όλα τα σχολεία, που είτε καταργήθηκαν είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

• Να αποσυρθούν σταδιακά όλα τα κοντέινερ και οι προκάτ αίθουσες και να αντικατασταθούν με κανονικά σχολικά κτήρια.

• Κατάργηση των διατάξεων για την on – line μετάδοση των μαθημάτων μέσα από την σχολική τάξη Συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή, που κήρυξε τελικά το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ στις 20-05-2020, από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020] Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» σε εφαρμογή της διάταξης του άρ. 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων. Καλούμε όσους Συλλόγους Διδασκόντων δεν έχουν συντάξει να συντάξουν πρακτικά μη εφαρμογής της τροπολογίας με βάση το πρακτικό της ΑΔΕΔΥ. 

Να καταργηθεί η Υπουργική Απόφαση που νομοθετεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκτός περιόδων πανδημίας.  Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

• Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς για αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και για ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης χρειάζεται να βρει τον κλάδο ενωμένο και θωρακισμένο:

1. Αποφασίζουμε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών και αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων που προβλέπονται από τον νόμο 4692/2020 (ΦΕΚ 12 Ιουνίου 2020) που αφορούν την αξιολόγηση και συγκεκριμένα τα άρθρα 33,34,35,36.

2. Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να κηρύξουν ΑΜΕΣΑ απεργία-αποχή στη βάση και της αντίστοιχης απόφασης της ΑΔΕΔΥ και να προχωρήσουν σε όλα τα οργανωτικά μέτρα προετοιμασίας του κλάδου για τη μάχη αυτή.

3. Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

4. Απαιτούμε από το Δ.Σ της ΔΟΕ να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των εργασιών της 89η Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ, πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς (2020-2021), με βασικό (ή μοναδικό) θέμα το πρόγραμμα δράσης και την λήψη απόφασης για απεργία αποχή.

• ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 13:00 μαζΊ με τις ΕΛΜΕ για τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα γυμνασίου και λυκείου. 

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 14:00 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ 40.000 απολύσεις, για το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά.

                                                                         ΗΡΑΚΛΕΙΟ 22/06/2020

Το προεδρείο της Γ.Σ

Αφήστε μια απάντηση