ΑΙΣΧΟΣ! Η κυβέρνηση αντί να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων, βάζει επιπλέον εμπόδια στη χορήγηση της άδειας ευπαθών ομάδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών με νέα εγκύκλιο στις 20/9 με τίτλο «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού», επανακαθορίζει τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και αλλάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης της ειδικής άδειας απουσίας από την υπηρεσία τους.

Με τον συγκεκριμένο επανακαθορισμό, πολλοί συνάδελφοι με βαριά υποκείμενα νοσήματα, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς… θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους, καθώς οι Διευθύνσεις καλούνται να επανεξετάσουν αν οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να δικαιούνται άδεια. Υπάρχουν μάλιστα, περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να ανήκουν σε δύο τουλάχιστον κατηγορίες, ώστε να πάρουν την άδεια. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών θα πρέπει ταυτόχρονα να έχουν και κάποιο υποκείμενο νόσημα: άσθμα, ΧΑΠ, πάρκινσον κλπ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο θεράπων ιατρός πριν χορηγήσει την άδεια, χρειάζεται να λάβει υπόψη του την έκδοση ειδικού παραπεμπτικού από την Υπηρεσία, στο οποίο αναγράφονται τα καθήκοντα που ασκεί ο εργαζόμενος, οι συνθήκες εργασίας που «έχουν διασφαλιστεί για την προστασία της υγείας του».

Για όσους πάλι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά «λόγω της φύσης των καθηκόντων τους δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως», θα τους χρεώνεται 1 ημέρα κανονικής ή άλλης άδειας (εκτός αναρρωτικής) στις 4 μέρες απουσίας, ενώ για όσους πάρουν άδεια εάν π.χ. κλείσει το σχολείο των παιδιών τους ή έχουν παιδί που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, προβλέπεται η εξ αποστάσεως εργασία, με ωράριο λάστιχο, ή αν επιλέξουν το μειωμένο ωράριο θα πρέπει αργότερα να το αναπληρώσουν!

Είναι ντροπή, σε μια περίοδο με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, την ώρα που το ένα τμήμα ή σχολείο κλείνει μετά το άλλο, η κυβέρνηση αντί να προσλάβει επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που γεννιούνται, επιβάλλει στους εργαζόμενους που δικαιούνται την άδεια για σοβαρούς λόγους υγείας, να επιστρέψουν στην εργασία τους, ρισκάροντας τη ζωή τους!

ΑΥΤΟ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

• Να πάρει πίσω την εγκύκλιο. Να μην ανακληθεί η άδεια κανενός εργαζόμενου.

• Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων.

• Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για κάθε υπηρεσία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Αφήστε μια απάντηση