ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. Β΄ΑΘΗΝΑΣ

Με τη συμμετοχή δεκάδων συναδέλφων και εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  των Συλλόγων Π. Ε. της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας («Αμαρουσίου», «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» και «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»), πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας  στα γραφεία της Δ/νσης Π.Ε. Β΄Αθήνας σήμερα Τετάρτη 19/1 στις 13.30  απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων!

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τα Δ.Σ. των εκπαιδευτικών σωματείων και των Γονέων με τον Δ/ντή Εκπαίδευσης και την Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών θεμάτων τέθηκε από την πλευρά μας η συνέχιση της επικίνδυνης  κατάστασης που υπάρχει στα σχολεία και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων λόγω της έλλειψης σοβαρών μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών – εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο των απαράδεκτων πρωτόκολλων λειτουργίας των σχολείων και τη στιγμή που δεκάδες εκπαιδευτικοί στη Β΄ Αθήναςνοσούν και νέα έκτακτα κενά έρχονται να προστεθούν καθημερινά στα ήδη δεκάδες λειτουργικά κενά.

Τονίσαμε ότι η κατάσταση στα σχολεία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί με συγχωνεύσεις τμημάτων, μετακινήσεις εκπαιδευτικών με προφορικές εντολές από τα τμήματα ένταξης και τις παράλληλες στηρίξεις σε τάξεις, αφήνοντας ακάλυπτους νομικά και εργασιακά τους ίδιους και αβοήθητους τους μαθητές τους, με κλείσιμο του ολοήμερου για να καλυφθεί το πρωινό πρόγραμμα και ταυτόχρονα να μην καλύπτονται με κρατικά έξοδα ούτε τα βασικά  μέσα ατομικής προστασίας.

Τέλος ζητήσαμε να αλλάξει το απαράδεκτο καθεστώς της διάθεσης των self test από τις σχολικές μονάδες, διότι κανένα νομοθετικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να μετατρέπονται σε μεταφορείς και τις σχολικές μονάδες σε φαρμακεία.

Απαιτήσαμε από τη Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας,  αν κατανοεί πραγματικά  την ανησυχία  γονιών και εκπαιδευτικών, να πιέσει με τη σειρά της  την  ηγεσία  του υπ. Παιδείας μεταφέροντας  τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε :

• Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) και όλα  τα μέσα αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό των σχολείων και στους μαθητές μας να είναι δωρεάν.
  • Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία και να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις.
  • Να γίνουν προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • Να γίνει διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας και εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών) ή βρίσκονται σε καραντίνα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχει έλλειμμα διδακτικών ωρών ούτε λειτουργικά κενά. Ενημέρωσαν ότι προσλήφθηκαν 42 εκπαιδευτικοί με τρίμηνες συμβάσεις,  από τις οποίες υπογράφηκαν  τελικά 37, δε δεσμεύτηκαν για τα παραπάνω αιτήματα αντιθέτως τόνισαν  ότι οι συνθήκες  της πανδημίας είναι αντίστοιχες με αυτές του πολέμου(!) και θα πρέπει να δείξουμε όλοι υπευθυνότητα μέχρι να ξεπεραστεί η κατάσταση που βιώνουμε, ενώ παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τον τρόπο διάθεσης των self test από τις σχολικές μονάδες και τη μεταφορά τους από τους συναδέλφους. Τίποτα το επιλήψιμο δηλαδή για τις κυβερνητικές ευθύνες  από τη μεριά της Β΄Δ/νσης.

Και ενώ εμείς μετράμε καθημερινά κρούσματα στα σχολεία μας κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας αρνούνται  να πάρουν έστω και ένα μέτρο προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους και να κρατήσουν «ανοιχτά» τα σχολεία.

Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες συντονίζοντας  τη δράση μας με τους γονείς, τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους και καλούμε τους συναδέλφους μας στον αγώνα για ένα πραγματικά σύγχρονο σχολείο, με μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα, χωρίς ελλείψεις, που θα ικανοποιεί τις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών και θα εξασφαλίζει την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Την Πέμπτη 20/1  12.30 μ.μ. στα Προπύλαια πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Εκπαιδευτικών – Γονιών – Μαθητών – Φοιτητών.  Το Δ.Σ. κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας στο ωράριο του κάθε συναδέλφου μεταξύ 11.30 πμ και 4μμ για συμμετοχή στο Συλλαλητήριο.
Το Σάββατο 22/1 στις 3 μ.μ. στη Γκράβα ο Σύλλογός μας «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» συμμετέχει και καλεί στη ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΕΛΜΕ για συντονισμό δράσης.

ΤΟ  ΔΣ