ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΜΑΗΣ 2015)

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, 27-5-2015

a.s.e.seferis@gmail.com

Πέντε χρόνια μνημονίου, πέντε χρόνια λιτότητας, πέντε χρόνια καταστροφής, αποτέλεσμα μιας εντεινόμενης και βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Όλη η εργαζόμενη πλειοψηφία γεύτηκε τις μειώσεις μισθών, την άγρια φορομπηξία και τη διάλυση των απομειναριών του κράτους πρόνοιας. Η εξαφάνιση των δικαιωμάτων -εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών- ήρθε να σφραγίσει το πακέτο της επίθεσης που εξελίχθηκε με ρυθμούς ασύλληπτα γρήγορους.

Στον τομέα της εκπαίδευσης είχαμε σφαγιαστικές περικοπές των δημόσιων κονδυλίων, εξαφάνιση της λέξης διορισμοί, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, εκτεταμένη εξάπλωση εργασιακών μορφών ελαστικής εργασίας με αιχμή το ΕΣΠΑ, διάλυση των δομών της ειδικής αγωγής. Σε όλα αυτά ήρθε να κουμπώσει η αξιολόγηση με όσα άρχισαν να ξετυλίγονται από το καλοκαίρι του 2014.

Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια δόθηκαν μάχες, άλλες νικηφόρες κι άλλες με ήττες, μάχες που έδωσαν ελπίδες και ξανακίνησαν τον τροχό, φτάνοντας στα μισά του 2015 και έχοντας στο τιμόνι της κυβέρνησης ένα νέο ιδιότυπο μόρφωμα με επικεφαλής το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πριν αλέκτωρ φωνήσει τρις η νέα συγκυβέρνηση εγκαταλείπει τις διακηρύξεις για κατάργηση του μνημονίου και διαγραφή του χρέους, όπως βροντοφώναζε τρία χρόνια τώρα. Δηλώνει πίστη και προσήλωση στην Ευρώπη και στο ευρώ ζητώντας έναν έντιμο συμβιβασμό. Έντιμος συμβιβασμός με το Ντράγκι, τον Γιούνκερ και τους άλλους καπιταλιστές είναι σαν να παντρεύεται ο Φάντης με το… ρετσινόλαδο. Σπεύδει δε να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων, δεσμεύοντας τα αποθεματικά των φορέων της γενικής διακυβέρνησης -δήμων, περιφερειών- την ίδια στιγμή που διαπραγματεύεται ένα νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 30-40 δις. Νέο δανειακό πρόγραμμα σημαίνει, φυσικά, νέα μέτρα με ταυτόχρονη συνέχιση και διεύρυνση των παλιών. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι εκπρόσωποι των δανειστών και του εγχώριου κεφαλαίου (το βρώμικο σύστημα των μηντιαρχών – εθνικών εργολάβων και οι πολιτικοί φίλοι τους Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση βλέποντας την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση να κάνει …ροζ τις δήθεν κόκκινες γραμμές. «Υπογράψτε να τελειώνουμε» λένε και ξαναλένε, «γιατί ο χρόνος τελειώνει».

Είναι πιο φανερό από ποτέ ότι φιλολαϊκή λύση μέσα στη φυλακή της Ε.Ε και του ευρώ δεν υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μαζικούς διορισμούς, χρηματοδότηση γενναία για τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης, αν δεν απαλλαγούμε από τη θηλιά του χρέους και τις μνημονιακές πολιτικές. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μονάχα εφόσον ο λαϊκός παράγοντας έρθει ξανά στο προσκήνιο. Όσο η μεγάλη πλειοψηφία συνεχίζει να αναμένει, να παρακολουθεί από μακριά και να περιορίζεται σε ρόλο πολίτη- ψηφοφόρου, τόσο δίνεται η αίσθηση ανοχής ή και αποδοχής απέναντι στη νέα συγκυβέρνηση. Τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα όχι μόνο να μπει φρένο αλλά και να αναστραφεί η κατάσταση.

Η συγκυβέρνηση επέλεξε να διαμορφώσει και να αποπροσανατολίσει το πλαίσιο της συζήτησης για την εκπαίδευση, ξεκινώντας από επουσιώδη ζητήματα όπως τα πρότυπα σχολεία και η θητεία των διευθυντών. Οι δαπάνες για την παιδεία μειώθηκαν από 7,7 δις το 2008 σε 4,8 δις στον προϋπολογισμό του 2015. Τα σχολεία μας μετρούν πάνω από 40.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς από το 2010. Έκλεισαν και συγχωνεύτηκαν 1.200 σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καταργήθηκαν 3 τομείς και 50 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, από τα οποία εκδιώχθηκαν τουλάχιστον 20.000 μαθητές. Ο μισθός μειώθηκε έως και 45% στον πρωτοδιόριστο, τα δώρα καταργήθηκαν, επιβλήθηκαν χαράτσια και εισφορές δήθεν αλληλεγγύης.

Ακόμα και τα αναιμικά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η συγκυβέρνηση (επιστροφή των διαθεσίμων με τη μορφή των προσλήψεων, το πάγωμα της ατομικής αξιολόγησης παρά τη διατήρηση των δομών καθοδήγησης, ελέγχου και προώθησης της, η μετατροπή της τράπεζας θεμάτων σε συμβουλευτικό όργανο) ήταν αποτέλεσμα του αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.

Φυσικά καμία συζήτηση δεν γίνεται για την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και για τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Ούτε για τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, το κλείσιμο χιλιάδων σχολείων, τα τεράστια κενά. Η εκπαίδευση στο σύνολο της είναι υποταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ , της επιχειρηματικότητας, του ανταγωνισμού.

Μπροστά στην 84η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ καλούμε όλους τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς να στρέψουν οριστικά τις πλάτες τους απέναντι στις δυνάμεις του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού, τα δεκανίκια των κομμάτων της ολιγαρχίας και του κεφαλαίου (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ) αλλά και να απορρίψουν τις δυνάμεις εκείνες που μέχρι χθες σήκωναν ψηλά τη σημαία των αγώνων για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και σήμερα, με πρόσχημα την “αριστερή διακυβέρνηση”, επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους σε ουραγό της κυβερνητικής πολιτικής (Ε.Ρ.Α.), ή τις δυνάμεις που στο όνομα της “ταξικής καθαρότητας” προκρίνουν την μετατροπή των αγώνων σε αγώνες διαμαρτυρίας, αφήνοντας τελικά στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική και εναποθέτοντας την ικανοποίηση των αιτημάτων σε κάποια μακρινή λαϊκή εξουσία (ΠΑΜΕ).

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΩΡΑ – Όχι στα ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ –Παύση πληρωμών διαγραφή του χρέους – Να μην πληρωθεί καμία δόση στους ληστές ΕΕ ΔΝΤ ΕΚΤ – ΕΞΩ τώρα από ΕΕ ΚΑΙ ΕΥΡΩ – Κάλυψη τώρα όλων των κενών – Μαζικοί διορισμοί-κατάργηση των αντεργατικών ΕΣΠΑ – Αύξηση των δαπανών σε πρώτη φάση στα 8 δις και σύντομα κάλυψη όλων των αναγκών – Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, κατάργηση τώρα της καθήλωσης – Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, 1400 ευρώ καθαρά, επιστροφή των δώρων – Ίση αμοιβή για ίση εργασία – Επανίδρυση των σχολείων που έκλεισαν –Κατάργηση όλων των δομών του πλαισίου της αξιολόγησης και της τράπεζας θεμάτων – Κατάργηση τώρα της δήθεν εισφοράς αλληλεγγύης – Καμία περικοπή σύνταξης, καμία κατάργηση των «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων.

 

Δημιουργός: ΑΣΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών—Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Π.Ε. δεν είναι κομματική συνδικαλιστική παράταξη, συγκροτήθηκε και λειτουργεί στο επίπεδο του Συλλόγου με πλήρη αυτοτέλεια και ελευθερία δράσης, σε αντιπαράθεση με τον κατεστημένο κρατικό - κυβερνητικό - κομματικό συνδικαλισμό και με πλήρη διαχωρισμό από τους μηχανισμούς των κυβερνήσεων, του υπουργείου και της διοίκησης.

Αφήστε μια απάντηση